AMD'nin hem RX 480 ekran kartını hem de RX 470 modelini, gerek AMD'nin referans tasarımı, gerekse de Sapphire yorumuyla inceleme şansı bulmuştuk. Bu defa da, bu ailenin Asus tarafından özelleştirilen üyesi, RX 480 O8G Gaming ekran kartı elimizde.
Asus, RX 480'i ROG Strix ailesinde farklı versiyonlarla sunuyor. Kartın elimizdeki modeli, 8 GB kapasiteye sahip ve OC, yani hız aşırtmalı versiyonu. Yalnızca bu da değil; Asus, RX 480'i ayrıca RGB aydınlatmalı bir tasarımla süsleyerek, özellikle ışıltılı bir kasayı tercih eden oyun severleri cezbetmeyi hedefliyor.
Hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce ekran kartının fiyatını ele alalım: Elimizde ekran kartı, piyasada 1300 TL fiyatla bulunabiliyor. Bu anlamda referans tasarıma göre çok az bir fiyat farkı getiren bu kart, ister Asus ister MSI yorumuyla tercih edin, referans tasarıma kıyasla daha çekici duruyor açıkçası. Çünkü gerek soğutma sistemi, gerek performans noktasında, referans tasarıma göre birkaç basamak daha yukarıda duruyor.
Öte yandan NVIDIA tarafına baktığımızda, Asus ROG Strix RX 480'in karşısında GTX 1060'ın durduğunu görüyoruz. Asus durmamış, elimizdeki kartın bir de GTX 1060'lı sürümünü yapmış. O kartın da fiyatı 1600 TL dolaylarında. Peki, aradaki fark ne? Bunun cevabını ilerleyen adımlarda göreceğiz...
Tasarım
Elbette önce elimizdeki kartın tasarımına bakmakta fayda var, çünkü oldukça çekici görünen bir model hazırlamış Asus. 3 fanlı tasarıma sahip olan Strix RX 480, arka yüzde bir plaka da sunuyor ki, bu oldukça önemli bir detay. Böylece kart hem daha serin çalışıyor, hem de darbelere karşı ekstra koruma kalkanının altına sığınıyor.
Az önce söylediğimiz gibi, RGB aydınlatmayla süslenen kart, Asus'un deyimiyle Aura RGB Lightning'in sahibi. Hem ön hem arka plakada renkli bölgelerle özelleşen kart, buralardaki renk seçimini kullanıcıya bırakıyor. Oyun severler tercih edecekleri renge, altı farklı efekt atayarak, kartın görünümünü özelleştirebiliyorlar.
Strix RX 480, oldukça büyükçe bir ekran kartı. Üzerinde 3 adet fan taşıyan kart, Asus'un Wing-Blade isimli fanlarıyla serinliyor. Bu fanların özelliği, kart yük altında değilken çalışmaması ve dolayısı ile kartın sessiz davranmasını sağlaması. Ne zaman kart yük altına giriyor, o zaman fanlar çalışmaya başlıyor.
Kartın bağlantılarına da bakalım. Üst kısımda 1 adet 8 pinlik güç bağlantısı bulunduran kart, görüntü bağlantıları arasındaysa 2 DisplayPort (1.4), 2 HDMI (2.0) ve 1 adet DVI portuna yer veriyor.
Teknik altyapı
Strix RX 480, 14nm üretim sürecini temel alıyor. 32 ROP ve 2304 doku ünitesi sunan ekran kartı, 8 GB bellek sahibi. 256-bit bellek veriyolu ve 1310 MHz saat hızı ile gelen ekran kartı, GPU Tweak II yazılımı üzerinden hız aşırma noktasında 1330 MHz'e kadar vites arttırabiliyor.
150W varsayılan temel güç ihtiyacında olan kart, Full HD ve 2K çözünürlükler için uygun yapıda olmasıyla göz dolduruyor. Ayrıca VR, yani sanal gerçeklik uygulamalarına da hazır olan ekran kartı, böylece VR deneyimi yaşatacak, uygun fiyatlı bilgisayar toplamak isteyenlere de hitap ediyor.
AMD FreeSync teknolojisi de kartta mevcut. Böylece, FreeSync'li bir monitörle bu ekran kartını kullandığınızda, Tearing, yani ekran yırtılması durumu da dert olmaktan çıkıyor. Son olarak Strix RX 480'in de Vulkan ve DirectX 12 desteğine sahip olduğunu hatırlatalım ve şimdi Strix RX 480'i çalıştırdığımız test sistemimizi yakından tanıyalım...
İşlemci: | Intel Core i7-5960X 3.00 GHz |
İşlemci Fanı: | SilverStone Tundra TD03-E |
Anakart: | Asus X99-A |
Bellek: | Kingston HyperX Fury DDR4 2666MHz (8GBx2) |
Depolama: | Samsung 840 Pro 256 GB |
Depolama: | WD Blue 1 TB |
Ekran Kartı: | Asus ROG STRIX RX480 O8G Gaming |
Monitör | Philips BDM3275UP 4K |
Güç Kaynağı: | Antec TruePower Classic TP-750C |
Radeon Sürümü | 16.9.1 |
Windows Sürümü | Windows 10 (64-bit) |
Performans
Evet, test sistemimizi de tanıdıktan sonra artık yavaş yavaş Strix RX 480 ile aldığımız test sonuçlarına geçebiliriz. İlk durağımız her zamanki gibi Ashes of Singularity oluyor. Ashes of Singularity Benchmark testinde, Full HD senaryoda 45 FPS dolaylarında ortalama sonuç üreten kart, 2K'da 40 FPS, 4K'daysa 30 FPS ortalama değer veriyor. Tüm koşullarda, Extreme grafik değerlerini ele aldığımızı ve Anti Aliasing'in de 4x'te olduğunu söyleyelim.
Gerçek zamanlı oyun testlerindeyse, kuşkusuz GTA V'i atlamak olmazdı. GTA V'te, üst düzey grafik senaryosunda Full HD çözünürlükte aldığımız sonuç 70 FPS dolaylarında olurken, 2K çözünürlükte 50 FPS, 4K çözünürlükte ise, 25 FPS ortalama sonuç aldık.
Bir başka oyun, Witcher 3'te Full HD senaryoda 55 FPS, 2K çözünürlükte 40 ve 4K'da da 25 FPS aldığımız kart, Assassin's Creed: Syndicate'te sırasıyla 40 FPS, 30 FPS ve 28 FPS olarak sonuçlar üretti.
Tüm bu sonuçlar ışığında Strix RX 480'in, daha önce incelediğimiz AMD RX 480 referans tasarımdan birkaç basamak daha iyi sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Aradaki fark atla deve değil elbette. İki kart arasındaki en önemli fark ise, ısı konusunda ortaya çıkıyor. Yük altında 68 – 70 derecelerde gezindiğini gördüğümüz kart, 83 derece olarak ölçtüğümüz referans tasarıma kıyasla, en büyük farkı burada ortaya koyuyor diyebiliriz.
Ses konusundaysa, kartın referans tasarıma kıyasla pek fark yarattığını söylemek mümkün değil.
Strix RX 480'i kısaca direkt rakibi GTX 1060'la da kıyaslarsak, elimizdeki kartın GTX 1060 karşısında rekabetçi olduğunu, ancak ürettiği FPS kısmında, birkaç basamak geride durduğunu söyleyebiliriz. Aradaki fark, Strix RX 480'in referans modelle yarattığı fark kadar diyebiliriz.
Özetle
Sonuç olarak Strix RX 480, satın alacakları üzmeyecek bir kart oluyor. Full HD ve 2K çözünürlükleri kapsayan kart, aynı zamanda 4K'ya da göz kırpıyor. Strix RX 480; RGB aydınlatması, VR desteği, arka plakası, serin çalışmasını sağlayan 3 fanlı tasarımı ve uygun fiyatıyla, şu sıralar iyi bir sistem toplamak isteyenlere cazip gelecektir.
Kimler Almalı
Full HD ve 2K çözünürlük benim için kafi diyen ve uygun fiyatlı bir ekran kartı arayanlar Strix RX 480'i rahatlıkla tercih edebilir.
Alternatifleri
Asus, Strix RX 480'in yanında GTX 1060'ı da özelleştirmeyi ihmal etmemiş. RX 480 yerine, onu da tercih edebilirsiniz.