AMD'nin kısa bir süre önce tanıttığı Radeon RX 5700 XT ekran kartı, bir süredir bizlerle. Asus yorumuyla elimize gelen RX 5700 XT, üst seviye özellikler taşırken, AMD'nin referans tasarımına ve RX 5700 modeline göre de önemli farklılıklar içeriyor. NVIDIA tarafında da GeForce RTX 2070'in karşısına konumlanan RX 5700 XT, daha önce incelediğimiz RX 5500 XT gibi sadece Full HD ve 2K çözünürlükte oyun oynamak isteyenlere değil, 4K çözünürlüğünde de iyi performans elde etmek isteyenler için güzel bir çözüm oluyor. Ancak bu ekran kartının ağırlıklı olarak 1440p çözünürlüğü hedef aldığını da söylemek lazım.
Tam adıyla Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming olarak elimizde bulunan kart, bakalım şimdi detaylarında bizlere neler sunuyor.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT Tasarımı Nasıl?
Radeon RX 5700 XT, elbette güçlü olduğu kadar kaslı da bir ekran kartı. 3 fanlı tasarımı gözeten ekran kartı, kasanızda çift slotluk yer kaplıyor. Kendi soğutma bloğuyla beraber gelen ekran kartı, arka plakasıyla da dikkat çekici duruyor. Zira burada Asus'un ROG logosunun RGB ışıklandırmayla renklendirildiğini görüyoruz. Öte yandan RGB aydınlatma, ön yüzde de fanlar çevresindeki çizgilerde de kendine yer buluyor.
Asus'un daha önce incelediğimiz ekran kartlarında da olduğu gibi 0dB teknolojisinin bu kartta da bulunduğunu görüyoruz. Böylece GPU 60 derecenin üzerine çıkmadığı süre boyunca fanlar çalışmıyor, bu da ekran kartının sessiz kalmasını sağlıyor. Elbette siz bu çalışma şeklini isteğinize göre değiştirebiliyorsunuz.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700XT Soğutması Nasıl?
Fan yapısında da Eksen Teknolojisi'nin benimsendiği ekran kartında, bu sayede daha uzun fan kanatlarına yer verilmiş. Böylece ısıyı daha hızlı atabilen fanlar, etkili bir soğutma sağlıyor. Kartın ısı değerlerini de performans adımında sizlerle paylaşacağız.
Ekran kartının boyutları daha önce incelediğimiz RX 5500 XT modeline göre biraz daha büyük. Zira ekran kartında 3 fan bulunuyor. Bu nedenle 30 cm uzunluğunda olan kart, su radyatörünün de bulunduğu nispeten kompakt kasalarda, sizi radyatörün konumunu değiştirmeye itebilir.
Çift 8 pinli güç bağlantısını üzerinde bulunduran kart, bağlantıları arasında da 1 adet HDMI 2.0b portunun yanı sıra 3 adet de DisplayPort 1.4 girişini bulunduruyor.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT Özellikleri Neler
Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming, AMD'nin Navi 10 mimarisine sahip. 7nm fabrikasyon süreciyle geliştirilen Navi 10 GPU üzerine kurulan kart, 2560 çekirdeğe sahip ve 64 ROP ünitesi ile selef modele göre önemli fark içeriyor.
256-bit bellek arayüzü ve 14 Gbps bellek hızı gibi teknik verilerin de sahibi olan kartın standart saat hızı 1840 MHz, arttırılmış saat hızı ise tam 2035 MHz. Bu değerlerle referans tasarıma göre önemli bir fark yaratıyor RX 5700 XT'nin elimizdeki Asus yorumu.
Zira bu değerler referans tasarımda 1605 MHz ve 1755 MHz şeklinde. Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT'de ise OC, yani hız aşırtma modunda karttan en yüksek değerde 2035 MHz'e erişim sağlanabiliyor.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700XT RDNA Mimarisi
Kart oldukça güçlü özellikler barındırıyor. Elbette bunların başında da Radeon RX 5700 ve Radeon RX 5700 XT'te gördüğümüz AMD'nin 4 yıldır geliştirmeye çalıştığı Radeon DNA, yani RDNA mimarisinden bahsetmek gerekiyor. GCN, yani Graphics Core Next mimariye güzel bir revize olan RDNA ile AMD, selef grafik işlemcilere göre saat başına 1.25 kat daha fazla performans sağlanabiliyor.
Öte yandan GDDR6 belleklerle de GDDR5'e kıyasla yüzde 60 oranda daha iyi performans sağlayabilen kart, 8 GB RAM kapasitesine sahip.
Radeon Software Adrenalin 2020 Edition Özellikleri
Ekran kartına yazılım gücü sağlayan Radeon Software Adrenalin 2020 Edition'a da değinmek gerek. Yazılım üzerinde çok sayıda seçenek karşınıza çıkıyor. Burada kullanılan özellikleri kullanarak oyun optimizasyonlarınızı yapabilir ve daha iyi bir performansa erişebilirsiniz. Mesela bunlardan biri Radeon Boost oluyor. Bu özelliği aktifleştirerek oyun içindeki kare oranları ile görüntü kalitesinde fps kazanımı sağlayabiliyorsunuz.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700XT İle Oyun Performansı
Radeon Anti-Lag ile DX12 ve Vulkan destekli oyunların yanı sıra DirectX 11'de de görsellikte kazanım sağlayabiliyorsunuz. Yine benzer şeyi Radeon Image Sharpening, yani Radeon Görüntü Keskinleştirme için de söyleyebiliriz. Bilindiği gibi TAA ve FXAA gibi kenar detaylarını yumuşatan bu görüntü teknolojilerine alternatif bir yol olan Radeon Görüntü Keskinleştirme ile beraber GPU ölçeklendirme yaparak daha iyi fps değerlerine görüntüde bulanıklıkla karşılaşmadan erişebiliyorsunuz.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT Performansı Nasıl
Peki, elimizdeki Radeon RX 5700 XT'nin performansı nasıl? Ekran kartı oyunlarda nasıl bir performans gösteriyor, ısı değerleri ne durumda? Şimdi bunlardan da biraz bahsedelim, ama önce ekran kartına yer verdiğimiz sistemimizi yakından tanıyalım.
Sistemimizde Intel Core i9-9900K işlemci yer alıyor. Asus Prime Z390-A anakart üzerine konumlandırdığımız sistem öğelerinde RAM olarak 2 adet 8 GB ve 3200 MHz'lik HyperX Predator DDR4 RGB kullanıyoruz. Depolama olarak ise XPG'nin 1 TB kapasiteli SX8200 Pro M.2 SSD'sini kullanıyoruz. Ayrıca ek olarak yine sistemimizde 240 GB kapasiteli HyperX Fury RGB SSD de yer alıyor.
750W'lık Aerocool KCAS güç kaynağından enerji sağlayan sistem, Sharkoon RGB Flow kasası içinde bulunuyor. İşlemci soğutucusu olarak ise Dark AquaForce W240'a yer veriyoruz ve son olarak monitör olarak da ekran kartımız Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT'ye uygun olarak FreeSync destekli Asus ROG Strix XG32VQR monitörü kullanıyoruz.
CHIP Test Sistemi
- İşlemci: Intel Core i9-9900K
- İşlemci Fanı: Dark AquaForce W240 Water Cooling
- Anakart: Asus Prime Z390-A
- Bellek: HyperX Predator DDR4 RGB 3200 MHz 2x8 GB
- Depolama: XPG SX8200 Pro M.2 SSD 1 TB
- Depolama: HyperX Fury RGB SSD 240 GB
- Ekran Kartı: Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming
- Güç Kaynağı: Aerocool KCAS 750W Modular PSU
- Monitör: Asus ROG Strix XG32VQR
- Kasa: Sharkoon RGB Flow
- Klavye: Asus ROG Claymore Core
- Mouse: Asus ROG Gladius II
- Kulaklık: Asus ROG Delta
Evet, sistemimizi de yakından tanıdık. Şimdi ekran kartının oyun performansından söz edebiliriz. Öncelikle şunu söyleyelim, RX 5700 XT, 1440p, yani 2K çözünürlüklü oyunlar için ideal görünse de, aslında 4K çözünürlükte de pek çok oyunda 60 FPS üzeri performans sağlayabiliyor. Bunlara örnek olarak Battlefield V'te 70 FPS civarında performans elde ettiğini söyleyebiliriz. Ancak biz testleri, monitörümüz de 2K çözünürlüğünde olduğu için 2K şeklinde gerçekleştirdik.
Gear 5'te ultra grafik ayarlarında 80 FPS civarında sonuç aldığımız RX 5700 XT, oyun boyunca 65 ila 75 derecelerde ısı üretiyor.
Battlefield V'te ise yine yüksek grafik detaylarında 90 ila 120 FPS değerleri gösteren ekran kartı, bu oyunda da 75 derecelerde dolaştı.
Ekran kartını ayrıca APEX Legends'ta da koşturduk ve bu oyunda da oyuncuların 2K çözünürlükte yüksek kalite grafiklerde 120 FPS civarında sonuçla karşılaşacaklarını söyleyelim. Yine bu oyunda da ekran kartının sıcaklığı 70 ila 78 derecelerde dolaştı.
Şimdi, RX 5700 XT'nin oyun performansını daha iyi şekilde görebilmeniz için sizlerle de gerçek zamanlı olarak oyun performansına göz atalım.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming gerçek zaman oyun performanslarını hemen yukarıdaki videomuzda tüm detaylarıyla görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming, sahip olduğu özelliklerle beraber 2K çözünürlükte yüksek performansta oyun oynamayı amaçlayan oyun severler için olduğu kadar, video render işleriyle uğraşan profesyonel kullanıcılar için de uygun bir ekran kartı oluyor. AMD referans tasarıma göre bir hayli güçlendirilen, böylece 2K performansı yanı sıra 4K çözünürlükteki oyunlar için de belli başlı ölçüde yeterli duran Asus RX 5700 XT, kutusundan hız aşırtma özelliğine sahip olarak çıkmasıyla, ısı ve gürültü seviyeleriyle, RGB ışıklandırmasıyla, RDNA mimarili teknolojisi ve PCI Express 4.0 desteğiyle beraber gayet başarılı bir ekran kartı oluyor.
Asus ROG Strix Radeon RX 5700XT Fiyatı Ne Kadar?
Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming, 4 bin 481 TL dolaylarında fiyatla şu an piyasada bulabiliyorsunuz.
Kimler Almalı
AAA oyunlarda 2K çözünürlükte akıcı oyun deneyimi elde etmek isteyen oyun severler Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming ekran kartından memnun kalacaklar.
Alternatifleri
Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT O8G Gaming'e alternatif olarak NVIDIA GeForce RTX 2070 Super modelleri de tercih edilebilir.