Bizleri takip edenler bilirler; NVIDIA, kısa bir süre önce Volta GPU'sunu tanıttı. Yeni jenerasyon ile 12nm mimarisine geçiş yapma hazırlığında olan NVIDIA, yeni kartıyla birlikte performansı Pascal mimarisine oranla yüzde 20 daha yükseltecek. Ancak yeni mimariye sahip kartlar için dişimizi biraz sıkmamız gerekiyor; zira 2018 yılından önce onları piyasada göremeyeceğiz. O zamana kadar, test merkezimizden Pascal mimarisine sahip canavarlar geçmeye devam edecek. Bugün de bunlardan Asus ROG STRIX GTX1080 O8G Gaming bizlerle.
NVIDIA, performans ve enerji verimliliği söz konusu olduğunda piyasadaki en tutarlı chip üreticisi olma yolundaki ilerleyişini sürdürüyor. Bunun sonuçlarını Volta GPU'su elimize geçtiğinde de göreceğiz zaten, ancak şimdi STRIX GTX1080'den bahsetmek gerekiyor.
Hatırlarsanız daha önce zaten NVIDIA GTX 1080 Founders Edition'ı incelemiştik. Bu defa da GTX 1080'in Asus yorumuna uğrayan versiyonu elimizde. Bu incelememizde kartın mimarisini tekrar tekrar anlatmayacağız; bunun için dilerseniz GTX 1080 Founders Edition incelememize göz atabilirsiniz.
Hemen STRIX GTX1080'in tasarımına bakacak olursak, kart elbette yeni bir termal tasarımla birlikte geliyor ve bizlere çift yuvalı, üç fanlı bir çözüm sunuyor. Referans tasarıma kıyasla üzerine ek soğutma sistemi ve özelleştirilebiliir RGB aydınlatmalı bir arka plaka yerleştiren Asus, GPU'nun saat hızlarını da elbette yukarı çekiyor ve böylece bize referans tasarıma kıyasla daha yüksek bir performans sunuyor.
Öncelikle kartın çift slot kaplayan geniş bir yapıya sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Hatta anakartınız pek uygun değilse, slot seçenekleri de daralıyor. Mesela bizim elimizde bulunan test sistemimizde yer alan anakartta yalnızca bir slotu kullanabildik, zira kartın ortasında yer alan kablolamalar diğer slotu işgal ediyor. O nedenle bu kartı tercih edecekseniz, ferah bir anakart ve kasanızın bulunması şart.
Asus, kartın kaslı yapısını RGB LED'lerle daha agresif ve şık hale getirmiş. Arkada yer alan ROG logosu ve sağlam metal plaka, eğer şeffaf pleksili bir kasanız varsa gerçekten de muazzam bir görüntü sunacak sizlere.
RGB LED'ler kartın ön tarafında fan çevresinde de yer alıyor elbette ve bu RGB aydınlatmayı AURA RGB Lighting Control yazılımı ile özelleştirebiliyorsunuz. İsterseniz rengin GPU sıcaklığına göre değişmesini sağlayabiliyor, isterseniz özel efektler atayabilirsiniz; seçim size kalmış.
Kartın bağlantıları da referans tasarıma kıyasla zenginleştirilmiş. Zenginleştirmişten kastımız, aslında Asus, DisplayPort bağlantılarından birini HDMI ile takas etmiş. Bu da kuşkusuz VR başlıklar için tercih edilmiş. Kartta 2 adet HDMI 2.0 portu ve 2 adet DisplayPort 1.4 yer alıyor. Ayrıca yine standart DVI slotu da kartta mevcut.
Kartın güç bağlantısında da değişiklik var. Hatırlarsanız incelediğimiz Founders Edition'da sadece 8 pinlik güç bağlantısı yer alıyordu. Elimizdeki kartta ise 1 adet 8 pin, 1 adet de 6 pinlik güç bağlantısı yer alıyor. Buna ilişkin kartın ne kadar güç tükettiğini, incelememizin ilerleyen adımlarında sizlerle paylaşacağız.
Güçlendirilen yapı
Asus ROG STRIX GTX1080 O8G, kuşkusuz referans tasarıma göre daha yüksek performans veriyor. Az sonra testlere de geçeceğiz ve aldığımız sonuçları sizlerle paylaşacağız zaten. Ancak kartta teknik altyapı olarak nelerin değiştiğine de kısaca değinelim.
STRIX GTX1080 O8G, 16 nn FinFET fabrikasyon sürecine sahip Pascal mimarisini kullanıyor kuşkusuz. Özel soğutma sisteminin sahibi olan kart, fanların altında 8mm'lik ısı borularını bulunduruyor. Fanlar ise, Asus'un patentli WingBlade fanları. Fandaki kanatların yapıları itibariyle kartı iyi şekilde soğutabilen bu fanlar, öte yandan 0dB olarak da biliniyor. Bunun anlamı, karttaki sıcaklık yükselmediği sürece, fanlar dönmüyor ve bu da daha sessiz bir kasa anlamına geliyor. Kartın ısı ve fan sesi değerlerinden de yine az sonra bahsedeceğiz.
STRIX GTX1080'de 2560 CUDA çekirdeği ile 8 GB G5X, yani GDDR5X bellekler yer alıyor. Bunlar referans tasarımla eşdeğer veriler. Farklılık taban ve tavan çekirdek frekanslarında ortaya çıkıyor. Hatırlarsanız referans tasarımda, 1607 MHz taban, 1733 MHz tavan çekirdek hızları görüyorduk. STRIX GTX1080'de ise, çok daha yüksek seviyelere erişebiliyoruz.
Şöyle ki, STRIX GTX1080'nin taban çekirdek frekansı 1759 MHz iken, tavan noktasında 1936 MHz'e değine erişilebiliyor. Elbette kartın standart Game mode, Silent mode ve OC mode gibi seçenekleri bulunuyor. Bunlarla performans, serinlik ve sessizlik arasında bir denge kurabiliyorsunuz. Bunu da yine ASUS GPU TweakII isimli yazılım üzerinden halledebiliyorsunuz.
Kartın teknik detaylarına baktıktan sonra şimdi elbette sıra geldi test sonuçlarına. İncelememizde standart çizgiyi korumak adına, kartı Game mode'da çalıştırdık; yani OC modda değerlerin daha yukarı çıkacağını düşünebilirsiniz.
Yükselen performans
Asus ROG STRIX GTX1080 O8G ekran kartına test sistemimizde yer verdik. Peki, test sistemimizde neler var; önce onu bir yakından tanıyalım.
CHIP Online Test Sistemi | |
Platform: | HP Omen X |
İşlemci: | Intel Core i7-6700K 4.00 GHz |
İşlemci Fanı: | Water Cooling |
Anakart: | HP 81B6 |
Bellek: | Kingston HyperX Fury DDR4 2400 MHz 32GB |
Depolama: | Samsung 512 GB M.2 SSD |
Depolama: | Seagate 3TB 7200RP (2 adet) |
Ekran Kartı: | Asus ROG STRIX GTX1080 O8G Gaming |
Güç Kaynağı: | 1300W |
Monitör | Acer Predator Z35 Curved 21:9 |
Windows Sürümü | Windows 10 Home (64-bit) |
HP Omen X kasasında, HP anakart üzerinde su soğutmalı Intel Core i7-6700K işlemcimiz bulunuyor. 32 GB kapasiteli ve 2133 MHz frekansında DDR4 bellekler ile Samsung 512 GB M.2 SSD de sistemimizin ana bileşenlerini oluşturuyor. 1300W'lık bir güç kaynağımız ve Acer'ın Predator Z35 kavisli 21:9 monitörünü kullanıyoruz. Bu sisteme bir de Asus ROG STRIX GTX1080 O8G taktık mı, bakalım bize gerek benchmark senaryolarında gerekse gerçek zamanlı oyun performansında nasıl bir sonuç veriyor.
Benchmark ve gerçek zamanlı oyun performansları için hemen yukarıdaki inceleme videomuzu izleyebilirsiniz.
Isı, güç tüketimi ve gürültü
Peki, kartın ısı, güç tüketimi ve fan sesi gibi verileri nasıl? Kısaca ondan da bahsedelim. Önce fan sesinden başlayalım...
ROG STRIX GTX1080, boştayken 0 dBA, yük altında ise 38 dBA ses yayıyor. Bu da referans tasarıma kıyasla yük altında 5 – 6 dBA'lik, boştayken ise tam 28 dBA'lik bir avantaj demek.
Güç tüketimi noktasında ise, kart boştayken 8W harcıyor. Bununla referans tasarımdan 2W daha fazla güç tüketen kart, standart oyun noktasında ise referans tasarımın 165W'lık ölçümüne 197 W'la cevap veriyor. Ha, yüksek oyun performansında en tepede ise 202W'ı gördüğümüzü söyleyelim.
GPU sıcaklığı noktasına geldiğimizde de kartın serin çalıştığını söyleyebiliriz. Boştayken 40 – 45 derecelerde dolaşan kart, oyunlarda da genellikle 50 – 60 derecelerde dolanıyor. En çok 68 derecelik bir değer aldığımızı da söyleyebiliriz. Bu da 80 dereceleri bulan Founders Edition'a kıyasla harika sonuç doğrusu.
Özetle
Evet, Asus ROG STRIX GTX1080 O8G Gaming, şu sıralar GTX 1080 almayı düşünenler varsa iyi bir seçenek olarak değerlendirebilecekleri bir kart oluyor. Özellikle kutusundan referans tasarıma kıyasla, taban çekirdek hızında 1607 MHz'den 1786 MHz'e gelen artış, aldığımız test sonuçlarda da farkı zaten gösteriyor. Öte yandan şık ve agresif tasarımı ve RGB özel aydınlatması onu farklı yapan diğer noktalar. Ve tabii ki gelen ek HDMI bağlantısını da unutmamak gerekiyor. Böylece bu kart, VR başlıklar için de uygun bir çözüm niteliği taşıyor.
Asus ROG STRIX GTX1080 O8G Gaming'in fiyatı ise şimdilerde 3780 TL civarında. Elbette daha uygun fiyatlı rakipleri var, ancak kartın sundukları da muazzam doğrusu; onu da söylemek lazım. Bize göre GTX1080 O8G Gaming'in en büyük rakibi yine kendi ailesinden geliyor. Zira yine Asus ROG STRIX'in 11GB kapasiteli GTX 1080 Ti'ı az bir fark daha ödeyerek alabiliyorsunuz şimdilerde. Bu noktada elbette seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.
Kimler Almalı
Ekran kartında kararı GTX 1080'den yana kılanlar için Asus ROG STRIX GTX1080 O8G Gaming iyi bir seçenek oluyor.
Alternatifleri
Asus ROG STRIX GTX1080 O8G Gaming'e alternatif olarak MSI Nvidia GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB modelini de tercih edebilirsiniz.