Evet, bir süredir beklediğimiz Apple'ın yeni MacBook'u sonunda elimize geçti. Şu ana kadar üretilmiş en ince ve en hafif notebook'u olarak da anılan yeni MacBook için, aslında bir nevi iPad'in dizüstü bilgisayar görünümüne kavuşmuş hali desek sanıyorum çok da yanılmış olmayız. Yeni MacBook'la ilgili merak edilen tüm ayrıntıları açıklayacağız, o nedenle hemen hızlıca incelemeye başlayalım.
Öne çıkanlar
Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde yine Apple'ın 13 inç Retina ekranlı MacBook Pro modelini incelemiştik. Bu defa elimizde 12 inçlik Retina ekranlı MacBook bulunuyor. Hemen hızlıca yeni MacBook'un dikkat çeken yanlarını sıralayalım.
Öncelikle az önce de söylediğimiz gibi bu cihaz, şu an Apple'ın ürettiği en ince ve hafif notebook'u. En ince noktasında 0.35 mm'ye ulaşan MacBook, en kalın yerinde ise sadece 1.31 mm. MacBook'un ağırlığı ise sadece 920 gram. Bu da tasarım anlamında iPad'in notebook sürümü olduğuna ilişkin en belirgin kanıt sanıyoruz.
Yenilenmiş klavyesiyle de dikkat çeken MacBook, öte yandan yeni Force Touch trackpad'ini de bize sunuyor. Intel Core M işlemciyle çalışan cihaz, bu sayede fansız tasarımla üretilmiş. Bu da onun ilk fansız Mac olarak anılmasına sebep oluyor.
Yeni MacBook'ta tabi ki dikkati çeken bir diğer nokta ise çok konuşulan USB-C portu. Bu portla diğer tüm portları üzerinden kaldıran MacBook, peki bize başka neler sunuyor? Şimdi biraz daha yakından inceleyelim.
Minimalist tasarım
Tasarımıyla çok ince, çok hafif ve çok şık bir görünüm sergileyen MacBook, ince tasarım detaylarına sahip. Yekpare alüminyum gövde, sırtında ışıksız bir Apple logosu bulunduruyor. Cihazın kapağını araladığınızda ise etkileyici bir klavye ve geniş trackpad'le karşılaşıyorsunuz. Özellikle yüksekliği azaltılmış klavye tuşları, ince kenar hatları gerçekten çok şık görünüyor. Klavyeye dokunduğunuzda ise tuşların fazlasıyla rahat yazım imkanı sağlaması da fanlar tarafından ilgiyle karşılanacaktır kanaatindeyiz.
Altın, gümüş ve uzay grisi renk seçenekleriyle raflarda yer alan MacBook, elimizdeki modeliyle gümüş renkli. Üzerinde 12 inç boyutunda bir ekran taşıdığını söylemiştik. İncelememizin ilerleyen bölümlerinde ekranla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz, ancak oraya geçmeden önce yeni MacBook'un en çok konuşulan USB-C portundan bahsedelim.
MacBook'un çevresinde yalnızca USB-C portu ve bir de kulaklık ile mikrofon girişi bulunuyor. Bunların dışında herhangi bir port yok. Bu da tasarım anlamında cihazın daha minimal bir konsepte kavuşmasını sağlamış. Fakat kullanım anlamında dezavantaj yarattığı söylemeden geçemeyeceğiz.
Ek olarak satın alınacak aparatları kullanarak bu USB-C portundan HDMI, USB ve VGA gibi ek çıkışlar elde edebilmek mümkün. Fakat bunun kutu içeriğinde halihazırda sunulmadığını da söyleyelim. Kutu içeriğinde yalnızca şarj kablosu ve adaptör bulunuyor, hepsi bu.
Trackpad'e dönecek olursak, daha önce yeni MacBook Pro'da da gördüğümüz gibi buradaki trackpad de bize Force Touch'ı sunuyor. Mekanik parçalara sahip olmayan Force Touch trackpad'i bize daha hassas bir kullanım sağlıyor. Dokunduğunuzda size anlık olarak geri beslemede bulunabilen Force Touch trackpad, altında mekanik parçalar bulundurmuyor. Kademeli bir şekilde trackpad'e baskı uygulayarak onun farklı işlemleri uygulamasına olanak tanıyabiliyorsunuz. Bu trackpad'le ilgili tüm ayarları yine Sistem Tercihleri bölümünden yaparak, özelleştirebilir ve onu daha fazla işlevsel kılabilirsiniz.
Teknik özellikler
Şimdi yeni MacBook'un teknik detaylarına bakalım. Yeni MacBook'ta fansız Intel Core M işlemci bulunuyor. 1.1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli işlemci, Turbo Boost'la 2.4 GHz hızına değin erişebiliyor. 8 GB RAM, 1600 MHz DDR3 olarak teknik kadroda kendine yer buluyor. Yine grafik işlemci hanesinde Intel'in HD Graphics 5300 birimini görüyoruz. 256 GB'lık depolama kapasitesi sunan cihazın, bu bilgiler ışığında nasıl bir performans gösterdiğinden az sonra test sonuçlarıyla bahsedeceğiz.
12 inç boyutunda ve 2304x1440 piksel çözünürlüğünde ekranın sahibi olan MacBook, 16:10 görüntü formatında görüntü üretiyor. LED arka aydınlatmanın sahibi olan ekran IPS teknolojisi sayesinde 178 dereceye değin görüş açısı sunabiliyor. Sunduğu görüntü ise zaten muazzam...
Üzerinde 480p FaceTime kamera bulunduran MacBook, her ne kadar harici olarak HDMI, VGA ve USB portları getirse de kablosuz bağlantı noktasında 802.11ac Wi-Fi'ı ve Bluetooth 4.0'ı desteklediğini söyleyelim.
X Yosamite işletim sistemiyle gelen MacBook'un getirdiği yazılımların listesi ise şöyle:
- iPhoto
- iMovie
- Garageband
- Pages
- Numbers
- Keynote
- Maps
- iBooks
- Safari
- Mail
- Messages
- FaceTime
- Calendar
- Contacts
- Time Machine
- Photo Booth
- Mac App Store
- iTunes
- Game Centre
- Preview
- Notes
- Reminders
Performans ve Benchmark
Yeni MacBook, az önce de söylediğimiz gibi Intel'in Core M işlemcisini kullanıyor. Intel'in düşük güç tüketimli ve Intel Core i3, i5 ve i7 işlemcileri altında yer alan Core M platformu, bu notebook ile günlük kullanımlar için yeterli bir performans gösteriyor.
Xbench: Tümü: 314.66; CPU: 202.72
Cinebench R15 (CPU): Tek Çekirdek: 98cb; Multi Çekirdek: 209 cb; Open GL: 19.05 FPS
Unigine Heaven 4.0: Medium Quality (1680x1050): Skor: 219; FPS: 8.7
Unigine Heaven 4.0: Ultra Quality (1680x1050): Skor: 153; FPS: 6.1
NovaBench: Skor: 500; Grafik: 29
Batman: Arkham City: Minimum 13 FPS, Maksimum 25 FPS, Ortalama 19 FPS, (1440x900)
Tomb Raider: Medium Quality Minimum 6 FPS, Maksimum 11.7 FPS, Ortalama 8.7 FPS
Geekbench 3: (Tek Çekirdek): 2,299; (Multi Çekirdek): 4,423
Pil Ömrü: 7 saat 5 dakika
Özellikle Geekbench 3 sonucuna göre Multi Çekirdek testinde 4,423 puan toplayan MacBook, 2.7 GHz Core i5'li önceki Retina MacBook Pro'dan yüzde 46 daha yavaş bir performans gösteriyor. Eğer düzenli bir şekilde video dosyaları üzerinde çalışmayı düşünenlerdenseniz bu MacBook size göre olmayacak. Test sonuçlarına da yansıdığı gibi yeni MacBook bir güç merkezi değil. Fakat zaten Apple'ın bu cihazla iddiası da bu yönde değil. Apple, bu cihazla ultra ince, ultra hafif ve şık bir MacBook sahibi olmayı isteyenlere hitap ediyor.
Bu adımı da noktalamadan önce son olarak MacBook'a uyguladığımız pil testinden de bahsedelim. 9 ila 10 saate kadar pil ömrü iddiasında olan MacBook'a uyguladığımız pil testindeki senaryomuzu üçüncü kademeli ekran parlaklığında Wi-Fi üzerinden HD video akışı sağlarken gerçekleştirdik. Aldığımız sonuç 7 saat 5 dakika olarak ortaya çıktı. Bu da mükemmel bir pil ömrüne sahip olmadığını gösteriyor, fakat kötü de değil. Elbette ekran parlaklığı daha düşürülerek veya farklı senaryolarda 9 saati görmenin mümkün olacağı açık.
Özetle
Apple'ın yeni MacBook'u herkese uygun bir cihaz değil. Çok ince, çok hafif ve çok şık bir Apple ürünü sahibi olmak isteyenler tarafından ise atlanmaması gereken bir ürün olarak dikkat çekiyor. Yoğun işlem performansından ziyade, günlük kullanımlar için rahatlıkla tercih edilebilir.
Ayrıca Force Touch trackpad'i ve klavyeyi beğendiğimizi, hoparlörlerin ise fazlasıyla iyi ses verdiğini söylememiz gerek. Ekran ise gerek görüş açısı, gerek renk kalitesiyle çarpıcı bir performans sunuyor elbette. USB portu eksikliğinin hissedildiği yeni MacBook'ta bir diğer önemli olan nokta ise elbette yüksek fiyat etiketi. 12 inç Retina ekranlı MacBook'un elimizdeki versiyonu, 4299 TL'den satışa sunuluyor ve bu, onun hedef kitlesini daraltmasına büyük etkide bulunuyor.
Kimler Almalı
Yeni 12 inç MacBook, çok ince, çok hafif ve çok şık bir Apple ürünü sahibi olmak isteyenler tarafından ise atlanmaması gereken bir ürün olarak dikkat çekiyor.
Alternatifleri
Apple MacBook'a alternatif olarak Windows tarafında yine Core M platformunda Lenovo Yoga 3 Pro, Asus ZenBook UX305 gibi dizüstü bilgisayarları gösterebiliriz.