Apple'ın geçtiğimiz eylül ayında düzenlediği etkinlikte tanıttığı iPad mini 4, iPad Pro ile birlikte büyük / küçük tablet ihtiyacını karşılamak üzere çok geçmeden tüketicilere sunulmuştu. Apple'ın çok sevilen mini ailesinin en yeni üyesi mini 4, elbette test merkezimize de uğramakta gecikmedi. Tasarım detaylarıyla beraber artık daha ince olan iPad mini 4, hafif tasarımıyla ilk bakışta oldukça etkileyici duruyor. Ancak çok ince detaylar dışında kabaca bakıldığında mini 3'le büyük benzerlik gösterdiğini söylemek sanıyoruz ki yanlış olmaz. Öte yandan Air 2'nin de bir nevi küçük hali olarak gösterebileceğimiz mini 4, şimdi bakalım detaylarında bizlere neler sunuyor.
Tasarım
iPad Pro ile beraber büyük ve profesyonel tablet ihtiyacını karşılayan Apple, mini serisi ile de daha çok taşınabilir noktada bir tablet arayan kullanıcıların beklentilerini karşılamayı amaçlıyor. Bunda elbette başarılı olmakta zorlanmayacaktır. Zira tasarımıyla çarpıcı görünen iPad mini 4, elimizdeki modeliyle 128 GB'lık kapasiteye sahip. Ayrıca 16 ve 64 GB'lık kapasite seçenekleriyle bulunabilecek olan mini 4, öte yandan Wi-Fi ve Wi-Fi + Hücresel olarak da iki farklı modelle seçenek oluşturuyor. Yine bu noktada elimizdeki modelin Wi-Fi + Hücresel olduğunu, yani SIM kart takılabildiğini de söyleyelim. Her bir modelin fiyatlarından incelememizin ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğiz.
Tasarım olarak selef modele benze de, daha ince ve daha hafif bir formla karşımıza çıkan iPad mini 4, 304 gram ağılığında ve 6.1 mm kalınlığında. Bu haliyle iPad mini 3'ten daha portatif profilde olan mini 4, yine 7.9 inç boyutunda bir ekranın sahibi.
Uzay grisi, gümüş ve altın renk seçenekleriyle kullanıcılara sunulan mini 4, güç butonunu sağ üst köşede, kulaklık girişini sol üst köşede sunuyor. Sağ kenarda ses butonları bulunan tablette, alt kısımda ise Lightning bağlantısı ile hoparlörleri görüyoruz. Parmak izi okuyucusu olan TouchID ise yine mevcut. Fakat mini 4'te 3D touch özelliğinin sunulmadığını da hemen söyleyelim.
Ekran
iPad mini 4'ün en iyi parçasının ekran olduğunu yekten söyleyebiliriz. Her ne kadar teknik altyapı olarak mini 3'ten büyük fark yaratmasa da, zaten mini 3'ün de ekranının çok iyi olduğunu buna karşılık olarak söyleyebiliriz. Mini 4'ün ekranı az önce de söylediğimiz gibi 7.9 inç boyutunda. Ekran çözünürlüğü yine 1536x2048 piksel. Öte yandan piksel yoğunluğu da sabit: yine 324 ppi'la geliyor. IPS LCD panelde LED arka aydınlatmaları kullanan mini 4'ün ekranına eklenen bir yenilikse artık çizilmelere karşı ekstra dayanıklı olması. Halihazırda Oleophobic kaplamanın yanına bir de camın çizilmelere karşı korunmuş olması iyi haber. Böylece ebeveynler mini 4'ü çocuklarına emanet edebilirler.
Renklerin canlılığı ve derinliği fazlasıyla başarılı. Öte yandan ekranın görüntü anlamında bizi etkileyen en etkili kısmı yansıma yapmaması oldu.
Elimizdeki iPad mini 4, iOS 9.1'le beraber geldi. Öte yandan mini 3'lerin de iOS 9.1 güncellemesi alabildiklerini de bu noktada söyleyelim. Elbette mini 4'ü rakiplerinden avantajlı kılan en büyük farkı, iOS platformunun çok çeşitlilik sunması. Geniş bir uygulama kütüphanesinin sahibi olan tablet, bu konuda Apple'ın tüm avantajlarını kullanıyor. Bu da başlı başına iPad satın almak için bir sebep yaratıyor.
Teknik kadro
Şimdi gelelim iPad mini 4'te yer alan teknik kadroya. Kalbinde iPhone 6'daki işlemcinin biraz daha hızlısını bulunduran mini 4, bu sayede tablet piyasasının en güçlü mini üyesi oluyor. Elbette selef modeldeki işlemcinin güncellemesiyle beraber, değişen grafik işlemcinin de grafik performansına olumlu katkısı mevcut. iPad mini 4'te Apple A8 işlemci kullanılıyor. 1.5 GHz frekansında çalışan bu işlemciye dört çekirdekli PowerVR GX6450 grafik işlemcisi eşlik ediyor. Fakat bu arada eleştirimizi de atlamayalım. iPhone 6s'te Apple A9 varken, mini 4'te yine nispeten eski işlemci yer alıyor. Mini 3 de işlemci olarak geriden geliyordu, bu yeni mini'de de sürüyor.
Bu arada müjdemizi de verelim: RAM seviyesi artmış. mini 4'te 2 GB RAM bulunuyor. Kapasite ise, az önce de bahsettiğimiz gibi 16, 64 ve 128 GB'lık seçenekler halinde bulunuyor. Fakat tabii ki bir microSD kart girişi göremiyoruz.
Bataryaya baktığımızda, burada da bir farklılık mevcut. Fakat olumsuz anlamda... Zira selef modelde 6470 mAh olan batarya, yeni modelde 5124 mAh olarak karşımıza çıkıyor. Bu da bataryadan ciddi bir miktarın kırpıldığını gösteriyor. Bunun performansa yansımasından az sonra bahsedeceğiz.
Son olarak mini 4'te 3D touch özelliği göremediğimizin tekrar altını çizelim. Evet, şu an yalnızca 6s ve 6s Plus'ta bulunan bu teknolojiyi belki mini 5'te görebiliriz, fakat o zamana dek beklememiz gerekecek.
mini 4'e eklenen özelliklerden biri ise Wi-Fi noktasında dikkat çekiyor. 802.11ac desteğinin eklendiği yeni model, böylece selefe göre daha iyi bir Wi-Fi bağlantısı sağlıyor.
Performans
Evet, performans notlarımızdan bahsetmenin zamanı geldi. Önce sözü batarya testi ile açalım. iPad mini 4'ün batarya performansını, daralan kapasitesine rağmen beğendiğimizi söyleyebiliriz. Ancak daha iyi olabilirdi elbette. Zira yaptığımız 90 dakikalık HD video testinde, maksimum parlaklık ve full şarjda, yüzde 25 seviyesinde gerileyen mini 4, bu performansıyla iPad Air 2'yle benzer bir performans gösterdi. Bu değeri iPad mini 3'le kıyasladığımızda, orada yüzde 19'luk bir kayıpla karşılaşmıştık. Bu da selefinden bir nebze de olsa kötü bir pil ömrü sunduğunu gösteriyor.
Belki direkt muadili değil, ancak aynı sonucu yakın zamanda incelediğimiz Samsung Galaxy Tab S2 9.7 ile kıyaslayacak olursak, Samsung Galaxy Tab S2'nin aynı test sonucunda yüzde 16'lık kayıp yaşadığını da söyleyebiliriz.
Tam parlaklık video testinin devamında ise 5 saat 48 dakikada tüm pilini boşaltan mini 4, web performansıyla ise 5 saat 58 dakikayı görüyor. Şarj süresinin ise 3 saati bulduğunu da not olarak düşelim. Bu değerlere bakarsak, ekran parlaklığını daha ılımlı kullanarak, Apple'ın söylediği gibi multimedya kullanımında 10 saate kadar pil ömrü görmek mümkün. Bu da mini 4'ün hedefine ulaştığını gösteriyor.
Batarya kısmını geride bıraktığımıza göre, biraz da işlem ve oyun performansından bahsetmek gerek. mini 4'e uyguladığımız geekbench 3 testine göre aldığımız sonuç tek çekirdekte 1723 puan, çoklu çekirdekte ise 3108 puandı. Bu sonuçlar da mini 4'ün, iPhone 6 ve Plus modellerinden 300 puan kadar daha yüksek sonuç aldığını gösteriyor.
Tabletin oyun performansı ise gayet tatmin edici. Örnek olarak Real Racing 3 performansının fazlasıyla keyif verdiğini söyleyebiliriz. Bu da tabletiyle oyun oynayanlara, mini 4'ü tercih etmeleri için ek bir sebep doğuruyor.
Kamera
Son olarak mini 4'ün kameralarına da değinelim. iPad mini 4'te ana kamera yenilenmiş. 8MP iSight kamerayı gördüğümüz mini 4, bu anlamda iPad Air 2 ile aynı seviyede. mini 3'te 5 MP bir kamera bulunuyordu. Elbette fotoğraf çekmek için tablet uygun bir platform değil. Bunun için özellikle kompakt fotoğraf makineleri de tacı cep telefonlarına devretti. Ha, elbette tablet üzerinde yer alan kameranın da iyi olanı makbul. Bu anlamda mini 4, tatmin edici sonuçlar veriyor.
Arayüzün fazlasıyla basit tutulduğu kamera menüsü, rahat kullanım sağlıyor. Modlar arasında hızlı çekim ve yavaş çekim gibi kullanışlı seçenekleri bulabiliyorsunuz. Ağır çekim modunda 720p çözünürlükte 120 kareye değin video çekmek mümkün. Mini 3'ten bu anlamda fark yaratan mini 4, yine 30 kare Full HD video kaydı da yapabiliyor.
Ön kamera ise tipik olarak 1.2 MP. Burada herhangi bir farklılık görmüyoruz.
Standart çekilen fotoğraflar keskin ve güzel görünüyor.
Yakından baktığınızda renkler solgun olsa da, detayları görmek mümkün.
Koyu ve açık renklerin bir arada bulunduğu karelerde HDR modu yardımcı oluyor.
İç mekanlarda ışığın daha düşük olduğu koşullarda sensör iyi iş çıkartıyor.
Elbette yine de siyah ve beyaz tonların bir arada bulunduğu karışık sahnelerde ışık performansının çok iyi olduğunu söylemek zor.
Şaşırtıcı olsa da, düşük ışık koşullarında iyi kareler yakalanabiliyor.
mini 4'te dijital zoom'un hali oldukça acıklı. Kullanmayın.
Özetle
iPad mini 4, Apple için bir devrim değil. Selefine göre çok büyük yenilikler getirmiyor ve özellikle 128 GB'ı, Wi-Fi + Hücresel modelinin fiyatı 2300 TL civarında bir fiyat etiketiyle fazlasıyla pahalı. Ancak teknik kadroda küçük de olsa yenilikler mevcut ve bunlar tableti ileriye taşıyor. Gerek performans gerek fotoğraf konusunda yenilikçi olan tablet, ayrıca artık çok daha ince ve hafif. Bu haliyle, iyi bir mini tablet satın almak isteyenleri hem performans hem içerik olarak fazlasıyla tatmin edici durduğu açık. Bu çerçeveden baktığımızda, mini 4'ü gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Kimler Almalı
Hem tasarımıyla çekici hem performansıyla memnun edici hem kullanımıyla konfor sağlayan hem de içerik anlamında zengin "mini" bir tablet arayanların Mini 4'ten fazla alternatifi yok.
Alternatifleri
iPad mini 4'ün elimizdeki modeli en üst konfigürasyonda. O nedenle fiyatı el yakıyor. Alternatif olarak 16 GB'lık Wi-Fi modeli tercih edilebilir.