Pek çok teknolojik cihazda olduğu gibi artık kulaklıklar da kablosuz olarak karşımıza çıkmaya başladı. Apple AirPods'un yanı sıra bilindiği gibi Samsung tarafında da Gear IconX'i görüyoruz. Daha önce inceleme fırsatı bulduğumuz IconX, özellikle tasarımıyla çok beğendiğimiz bir ürün olmuştu hatırlarsanız. Bu defa da Apple AirPods'u değerlendireceğiz. Bakalım Apple'ın yeni kablosuz kulaklığı bizlere neler sunuyor...
En çok konuşulan konu: Tasarım
Aslında Apple AirPods'un tasarımı şirktin EarPod'larıyla aynı yapıya sahip. Aradaki en büyük fark, kuşkusuz yeni kulaklıkların kablosuz yapıda tasarlanmış olması. Bu anlamda halihazırda Apple kullanıcıları bu kulaklıkların tasarımından ve konforundan memnun kalacaklardır.
Yine EarPod'larla karşılaştırdığımızda en büyük farklardan biri kulaklıktan aşağı doğru uzayan kol kısmı. Burada daha kalın bir yapı görünüyor. Bunun sebebi, burada entegre bataryanın bulunması ve ayrıca mikrofonun yerleştirilmiş olması.
Kulaklıkların kablosuz olması, evet, büyük avantaj sağlıyor. Fakat öte yandan kaybolma riskini de beraberinde getiriyor. Apple'ın kulaklık yapısından dolayı herhangi bir silikon başlık kullanmadığını biliyoruz. Bu nedenle kulaklıklar kulağınıza sıkı sıkıya oturmuyor. AirPods'lar kulağınızdayken tempolu yürüdüğünüzde veya koştuğunuzda düşeceğinden endişe duyuyorsunuz, ancak bu ilginç şekilde olmuyor; kulaklıklar kulağınızdan düşmüyor. Tabii ki ekstrem durumlar dışında.
Öte yandan bir diğer merak konusu da kulaklıkların farklı kulak tiplerine uygun olup olmadığı. Biz ofiste farklı kişilerce yaptığımız denemelerde herhangi bir sıkıntı gözlemlemedik.
Bu kısmı toparlayacak olursak, kısaca AirPods kulağınıza uyuyor, düşmüyor, ancak yine de onu kaybedeceğiniz endişesine kapılıyorsunuz. Neyse ki Apple, iOS 10.3 güncellemesiyle bu kulaklıkları kaybederseniz bulabilmeniz için yeni bir uygulama da getiriyor.
AirPods'un tasarımını kozmetik olarak değerlendirecek olursak, açıkçası pek çok kişi gibi biz de tasarımını beğenmedik. AirPods, ne kadar futüristik tasarıma sahip olsa da, kulağınıza saplanmış bir çubuk gibi göründüğü gerçeğini değiştirmiyor. Öte yandan dışarıda gözlerin size çevrildiğini de söyleyelim. Özellikle yaptığımız metrobüs seyahatlerimizde buna çokça şahit olduk doğrusu.
Nasıl kullanılıyor?
AirPods'ların kullanımı çok ama çok kolay. Şöyle ki: Cihaz daha paketinden çıkar çıkmaz kullanıma hazır. Şarj kutusunun kapağını araladığınızda hemen iPhone'a bağlanıyor, AirPods'ları kutudan çıkarttığınızda ise anında müzik dinlemeye başlayabiliyorsunuz. Bu anlamda AirPods'un son derece kullanıcı dostu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ha, eşleşmez ise, şarj kutusu üzerindeki minik butona basmanız yeterli oluyor. Bu arada şarj kutusunun dış yüzeyi çizilmelere oldukça açık onu da söyleyelim. Yani kutuyu dikkatli taşımanızda yarar var.
Peki, AirPods'lar yalnızca iPhone'la mı kullanılıyor? Hayır, onu Mac, Apple TV, Apple Watch ve iPad'lerle de kullanabiliyorsunuz. 10 metre mesafe içinde kullanabildiğiniz AirPods, mesafe limitlerini zorladığınızda cızırtılar oluşturmaya başlayabiliyor.
Evet, cihazımızla AirPods'u eşleştirdik. Şimdi gelelim kontrollere. Aslında AirPods'un üzerinde neredeyse herhangi bir kontrol yok. Yalnızca çift tıklamaya karşı duyarlı. Çift tıkladığınızda otomatik olarak sizi Siri'ye bağlıyor ve ne yapmak istediğinizi ona söylüyorsunuz. Yani ses kısma veya şarkı değiştirmek gibi tercihlerinizi düzenli olarak Siri ile konuşmak durumundasınız. Bu da dışarıda bol bol kendi kendinize konuşacaksınız demek oluyor. Bu noktada az önce verdiğimiz metrobüs örneğine bir de kendinizle konuştuğunuzu ekleyin...
Tamam, hep toplu taşımadan gittik, ancak elbette AirPods'u kaldıracak ortam ve muhitler de var. Fakat yine de değerlendirmemizi toplumun geneline göre yaptığımız için bu kullanım şekli hoş değil. En azından müzik kontrolü için bir iki tuş veya sensör yerleştirseymiş Apple. IconX'e baktığımızda bunların her birini görüyoruz.
Ancak bu arada şunu da belirtelim: AirPods ayarlarından çift tık seçeneğini Siri veya şarkı çal / durdur olarak değiştirebiliyorsunuz; fakat hepsi bu kadar.
Ses kalitesi nasıl?
AirPods'u belki de en çok ses kalitesiyle beğendik. Apple W1 çipini taşıyan AirPods, sunduğu ses kalitesini bu çipe borçlu. Farklı müzik türlerinde yaptığımız testlerde, açıkçası AirPods sunduğu sesle parasını hak ettiği düşüncesini yaramakta zorlanmıyor. AirPods'u kısaca EarPods ile kıyaslayacak olursak, klasik EarPods'a kıyasla 5 kat daha kaliteli müzik dinletisi sağladığını söyleyebiliriz.
Bu arada Apple W1 çipin tek marifeti bu değil; öte yandan mikrofonda yer alan huzmeleme teknolojisi sayesinde telefon görüşmelerinde çevre gürültüsünü başarılı şekilde filtreleyebiliyor. Bir diğer önemli nokta ise, AirPods'u kulağınızdan çıkarttığınızda müziğin kesilmesi. Optik sensör ve hareket ivmeölçer sayesinde sağlanan bu kullanım biçimi, ayrıca AirPods'ları ister çift ister tek kullanma imkanı da tanıyor.
Pili ne kadar gidiyor?
Apple'ın AirPods'la ilgili iddiası tek şarjla 5 saate kadar dinleme süresi sunması. Şarj kutusuyla kullanıldığında ise 24 saati aşkın pil ömrü iddiası da yine AirPods için mevcut. Peki, biz ne elde ettik; şimdi ona bakalım.
Genellikle yaptığımız denemelerde firmanın söylediğiyle farklı sonuçlar çıkar; ancak burada Apple'ı kutlamak gerekiyor. Zira 5 saatlik değerlendirme çok yerinde. Kulaklıklar 5 saatlik bir pil ömrü sunuyor. Ha, eğer ses seviyesini maksimuma alırsanız bu süre biraz daha düşebiliyor onu da belirtelim. Ortalama seslerde 5 saatlik kullanım sağlayabiliyorsunuz.
AirPods'un şarjı bittiğinde müzik keyfi sona ermiyor. Sadece kısa bir ara veriyorsunuz. Kulaklıkları şarj kutusuna yerleştirdikten sonra 10 – 15 dakika içinde kulaklıkların bataryası tamamen doluyor. Bu arada şarj kutusu toplamda 4 kez AirPods'u tam şarj ediyor.
Özetle
Peki, incelememizi sonuçlandıralım. Özellikle tasarımıyla AirPods'u beğenmediğimizi tekrar bu noktada belirtebiliriz. Tasarımı rahat bir kullanım sağlıyor, evet; fakat her an kulaktan düşecekmiş endişesi yaratıyor ve dışarıdan garip görünüyor. Bir diğer eksik gördüğümüz nokta ise, AirPods'taki tüm kontrollerin Siri'ye bağlanmış olması. Bunları geride bırakırsak, AirPods'un ses kalitesiyle muazzam olduğunu ve pil ömrüyle de memnun edici durduğunu söyleyebiliriz. Elbette kulaklık herkese hitap etmiyor; özellikle çoğu Apple kullanıcısı tarafından beğenilecektir.
Apple AirPods'un fiyatı ise 979 TL dolaylarında. Bu noktada fiyatının da yüksek olduğunu söylemek gerekiyor.
Kimler Almalı
Özellikle Apple fanları tarafından tercih edilecektir kanaatindeyiz. Öte yandan tasarımını beğenen kullanıcılar da onu satın almaya çok daha yakınlar.
Alternatifleri
Apple AirPods'a alternatif olarak Samsung Gear IconX de kablosuz kulaklık olarak güzel bir seçenek oluyor.