HDR, şu anda ekran teknolojilerindeki en çok konuşulan konular arasında geliyor. Ancak elbette tüm HDR teknolojileri birbirinin aynı değil, HDR konusunda farklı standartlar olduğu gibi bunların işlenişleri de televizyonlarda ve monitörlerde farklı olabiliyor. Bugün yakından bakacağımız AOC'nin oyunculara özel monitörü Agon AG322QC4 modeli de, HDR destekli bir model.
HDR Desteği Ne Kadar İyi?
HDR, bu monitör için onu hem rakiplerinden ayıran, hem de tartışmalı bir noktaya taşıyan bir özellik oluyor diyerek incelemeye hızlı bir başlangıç yapabiliriz. Öyle ki, bu monitörde AOC, HDR400 standardını benimsemiş ve bununla bu özelliğe yer veren ilk monitör modellerinden biri olurken, HDR400 ile 400 kandela parlaklığa ulaşabiliyor olması, diğer HDR standartları bakımından daha alt segmentte kalmasına sebep oluyor. Öyle ki mesela DisplayHDR 1000 desteği 1000 nit parlaklık imkanı tanıyor. Yani monitörde yer alan HDR konusunu özetleyecek olursak, var, ancak sınırlı diyebiliriz.
İncelemeye böyle ters köşeden girmiş gibi olduk ancak aslında Agon AG322QC4 hakkındaki düşüncelerimiz fazlasıyla olumlu. Zira sahip olduğu 144Hz'lik ve FreeSync 2 destekli ekranı ile oyuncular için gayet işlevsel olacağını düşündüğümüz monitör, fiyatıyla da oldukça dengeli duruyor. Şu an pazarda bu modeli 3500 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Elbette rekabet halinde olduğu çok sayıda model var, onlara da satın alım aşamasında bakmanızı öneririz.
144 Hz ve FreeSync 2 Desteği
Agon AG322QC4, ekranıyla 31.5 inçlik monitörler arasında yer alıyor. 2K çözünürlük sunan model, kavisli bir panele sahip. 144Hz'e kadar doğal çözünürlükteki tazeleme hızlarını destekleyen monitör, adaptif senkronizasyon tercihini AMD'den yana kullanıyor. Az önce de söylediğimiz gibi AMD'nin FreeSync 2 uyarlanabilir senkronizasyon desteğini kullanan monitör, bu anlamda oyun noktasına özel olarak AMD ekran kartı sahiplerine hitap ediyor diyebiliriz. Eğer NVIDIA ekran kartınız varsa elbette yine HDR desteğinden yararlanabiliyorsunuz, ancak bu durumda adaptif senkronizasyon özelliğini yalnızca G-Sync destekli bir monitörde görebileceksiniz.
VA Panel Sahibi Olması Ne Anlama Geliyor?
Agon AG322QC4, VA panele sahip bir monitör ve WLED arka aydınlatmaları kullanıyor. Peki, VA panel ne anlama geliyor, bu noktada kısaca özetleyelim.
VA teknolojisi, Vertical Alignment, yani Dikey Hizalama olarak açıklanıyor ve panel olarak S-IPS panellere oldukça benziyor. Yani diyebiliriz ki 178 derecelik geniş görüntüleme açılarına sahip, ancak renk gamutu konusunda IPS panelin gerisinde kalıyor. 8-bit renk derinliği sunan VA paneller, özellikle kontrast konusunda sivriliyorlar ki Agon AG322QC4 modeli de bunu gösteriyor. Bu modelde 3000:1 tipik kontrast oranı yer alırken, 80M:1 dinamik kontrast sunuluyor.
Ekranda iz bırakma, yani diğer tabiriyle ghosting konusunda ise en iyi paneller kuşkusuz TN paneller oluyor, ancak VA'lar da IPS'lere göre bu konuda daha iyi iş çıkartıyorlar diyebiliriz. Bu arada bu modelin tepki süresinin de 4ms olduğunu belirtelim.
DCI-P3 renk gamutunun yaklaşık yüzde 85'ini kapsayan monitör, kutusundan çıktığında en iyi renk doğruluğunu veriyor diyemeyiz, en doğru rengi sağlayabilmek için biraz ayarlama yapmanız gerekiyor. Bunun için de menü sistemini kurcalamanız gerek. Bu noktada monitörün altında yer alan kontrol çubuğu ile tek noktadan ayarlamaları yapabilir veya yine kutudan çıkan uzaktan kumandayı kullanabilirsiniz. Bu arada menü arabiriminin Türkçe dil desteğine sahip olduğunu da bu noktada belirtelim.
Agresif Hatlı Işıklı Tasarım
Agon AG322QC4'ün tasarımına da değinmeden geçmeyelim. 3 bacaklı sağlam metalik bir standın üzerinde duran monitör, kavisli hattlıyla da masa üzerine yakışan bir model olmuş. Oyuncuların beğendiği ışıklandırmalarla da çevrelenen monitör, önde ve arka yüzeyde LED çizgiler içeriyor. Kırmızı, mavi ve yeşil renklerinden biriyle bu alanı renklendirebiliyorsunuz.
Monitörün bağlantıları da alt kısımda kendine yer buluyor ki, burada zengin seçenek var. Monitörde HDMI 2.0 portundan da DisplayPort 1.2 portundan da çifter çifter yer alıyor. Bunlara ek olarak VGA portunun eklenmiş olması da sevindirici. Monitörde ayrı olarak USB 3.0 portu da mevcut. Bunlar da yine arka tarafa, kulaklık ve mikrofon girişlerinin yanında yer alıyor. Erişimi biraz zor belki, fakat olması yeterli.
Monitörde, ekranın sağ tarafında bir kulaklık askısı da mevcut. AOC'nin pek çok modelinde olduğu gibi bu monitörde de kulaklık askısının atlanmamış olması sevindirici bir detay oluyor.
Son olarak Agon AG322QC4'ün hoparlör desteli bir model olduğunu ve üzerinde 2 adet 5W'lık hoparlörün yer aldığını da belirtelim.
Özetle
Sonuç olarak Agon AG322QC4, gayet başarılı bir monitör oluyor. Özellikle AMD ekran kartlı oyun severlere uygun olan model, sağladığı görüntüyle ve performansıyla tatmin edici. DisplayHDR 400 ile tam bir ile HDR deneyimi sunmadığını da tekrar belirtelim, ancak geleneksel SDR monitörlere kıyasla çok daha keskin bir genel görüntü elde edeceğinizi de söyleyelim. Eğer oyun merkezli bir monitör arıyorsanız ve aradığınız şartlar arasında güzel görüntü, 2K çözünürlük, 32 inç ekran ve kavisli hatlar yer alıyorsa, bu modele göz atmadan geçmeyin deriz.
Kimler Almalı
HDR desteği ile SDR monitörlerden daha keskin görüntü isteyen ve 32 inç boyutunda 2K çözünürlüğünde ve kavisli bir monitörde FreeSync 2 desteği arayanlar AOC Agon AG322QC4'ten memnun kalacaklardır.
Alternatifleri
Agon AG322QC4'e alternatif olarak eğer HDR desteği olmasın, ancak FreeSync desteği almaya devam edeyim istiyorsanız, o halde AOC CQ32G1 modelini de inceleyebilirsiniz.