Günümüzde bilgisayar monitörleri, oyuncular için kritik bir öneme sahip. Çünkü monitörün performansı, zafer ve mağlubiyet arasında ince bir çizgi oluşturuyor. Oyuncular için her milisaniyenin önemi büyük olduğundan, yüksek yenileme hızları ve düşük tepki sürelerine ihtiyaç var. Bu bağlamda AOC’nin AGON 5 serisinin yeni AG325QZN modeli, iyi bir denge sağlayarak kullanıcıların beklentilerini karşılamayı hedefliyor.
Üst düzey oyun monitörlerinde OLED ekranlar pazarı ele geçirmiş durumda olsa da fiyatları çok yüksek. Haliyle tüm oyuncuların bir monitör için o kadar yüksek meblağlar ödeyebilecek durumu yok. Ancak AGON 5 serinin bu modeli VA panel kullanarak, daha düşük fiyata çok çok benzer bir oyun ve görüntüleme deneyimi sunarken, paranızın da cebinizde kalmasını sağlıyor. 32 inçlik dev ekranı, QHD çözünürlüğü ve yüksek yenileme hızıyla ihtiyacınız olan her şeyi barındıran bu modele gelin daha yakından bakalım.
AOC AGON AG325QZN Tasarımı Nasıl?
AGON AG325QZN, temel olarak mat siyah ve kırmızı renklerle süslenmiş, agresif çizgilere sahip bir tasarımla klasik oyun çizgisini sürdürüyor. Öncelikle yanlarda ve üst kısımda neredeyse çerçeve bulunmadığının altını çizmek lazım. Alt kısımdaysa yalnızca markanın logosunu bulabileceğimiz bir kenar mevcut.
Monitörün yapı kalitesi hayal kırıklığına uğratmıyor. Gövdesi kaliteli plastikten üretilmiş ve hem kendisi hem de standı monitörün arkasındaki kırmızı şeritlerle uyumlu. Ağırlığı standla beraber toplam 8.5 kilogram. Stand, 32 inçlik ekranı taşımak için yeterince sağlam ve kullanım açısından kolaylık sağlaması için eğme, döndürme, pivot ve yükseklik ayarlarına sahip. Üstelik istediğiniz zaman yerini değiştirebilmeniz için standın üst kısmına kullanışlı bir taşıma kolu da eklenmiş. Ancak ayakları neredeyse ekranın genişliğiyle aynı olduğundan ufak masalar için pek uygun değil.
Arka tarafta ekranın ayarlar menüsüne kolay erişim sağlayabileceğiniz bir joystick bulunuyor. Menüde farklı oyun modlarının yanı sıra; parlaklık, renk veya HDR ayarlarına erişim sağlayabileceğiniz basit bir arayüz var. Yalnız joystick’e ulaşabilmek için biraz uzanmanız lazım. Aslında monitör koltukta oyun oynamak için bile yeterince büyük olduğundan bir uzaktan kumanda kullanışlı olurmuş, ancak fiyat etiketini yükselteceğinden dolayı çok da gerekli değil.
Bağlantı noktalarına baktığımızda monitör oldukça fazla sayıda port bulunduruyor. 2 adet HDMI 2.0 ve Display Port 1.4’ün yanı sıra bir Type-B ve 4 aşağı akış USB 3.2 Tip-A bağlantı noktasına sahip. Ayrıca monitörde hoparlör bulunmadığı için 3.5 mm'lik bir ses girişi de dahil edilmiş. USB-C’nin olmaması, sunduğu geniş bağlantı seçeneklerine bakıldığında kabul edilebilir bir şey.
AOC AGON AG325QZN Özellikleri Neler?
Monitör, 2560x1440 çözünürlüğe, 240Hz yenileme hızına ve 1ms artırılmış tepki süresine sahip 32 inç bir VA panel kullanıyor. Görüş açısı standart VA panellerin aksine, iyi bir IPS ekran kadar geniş. Çerçevelerdeyse herhangi bir ışık sızması yok. Parlaklık 400 cd/m2 değerinde ve kontrast çoğu VA panelde olduğu gibi 3000:1 olarak listelenmiş. Model HDR 400 sertifikalı, ancak yerel karartma olmadığından bu konuda sınırlı performans gösteriyor. HDR modunu devreye soktuğumuzda parlaklıkta gözle görülür bir artış oldu. Derin siyahlar kendini belli etse de elbette OLED monitörler kadar gerçek HDR deneyimi yaşatamıyor.
Açıkçası ekran, daha yaygın kullanılan 27 inçlik modeller kadar keskin değil, yine de daha yüksek piksel sayısına sahip olduğu için sorun yaratmıyor. Oyunlar 1080p monitöre kıyasla daha net ve ayrıntılı olsa da 240 fps’ye ulaşmak için çok güçlü bir GPU’ya ihtiyaç var. Öte yandan, görünürlük ve okunabilirlik çok iyi, bu nedenle ekranda gezinirken veya çalışırken ölçeklendirmeye ihtiyaç duymadık.
AGON AG325QZN, bir oyun monitörü için sRGB gamının yüzde 115,7'sinin yanı sıra yüzde 92,2 DCI-P3 ve yüzde 99.2 AdobeRGB ile beklenmedik miktarda renk sunuyor. Renk sıcaklığı ayarlarından sRGB moduna geçip renk doğruluğunu sRGB profiline göre ölçtüğümüzde sadece 1.22'lik bir Delta E değişimi elde ettik. sRGB modu parlaklığı belli bir seviyede kilitlediği için bir miktar dezavantaj sağlıyor, ancak yüksek seviye renk doğruluğu gerektiren bir iş yaparken kalibrasyon yapmadan kullanabilmek büyük bir avantaj. Yani eğer oyun dışında tasarım veya video edit gibi işlerde de kullanacaksanız içiniz rahat olabilir.
Model, hem FreeSync hem de AdaptiveSync ile uyumlu. Bu nedenle yırtılma veya takılma konusunda endişelenmenize gerek yok. Üstelik başka bir GPU markasına geçerseniz, monitörü değiştirme zorunluluğu da ortadan kalkıyor.
Monitörü Valorant ve Warzone 2 gibi rekabetçi oyunlarda test ettiğimizde sergilediği performans oldukça başarılıydı. Fakat ekranın piksel tepki süresi, Overdrive özelliğini maksimuma çıkarmadığınız sürece en iyi performansı vermiyor. Bunu yapmak her ne kadar hareket bulanıklığını tamamen yok etse de ters gölgelenmeye sebep olabiliyor. Yine de kare hızını yüksek seviyede tutmak için kritik. Cyberpunk 2077 ve Returnal gibi oyunlarda ise özellikle HDR modundayken renkler daha canlı ve güzeldi. Bu sayede oyunun atmosferini daha derinlemesine hissetmek mümkün oldu.
Sonuç
Evet, toparlamak gerekirse; AGON AG325QZN, büyük ekranda e-Spor düzeyinde performans isteyen oyuncular için doğru bir seçim. Ayrıca kaliteli malzeme ve kırmızı-siyah renk düzeniyle oyuncu estetiğine uygun hoş bir tasarımla geliyor. Barındırdığı geniş renk gamı, sadece oyunlarda değil genel kullanım ve tasarım için de kullanılabileceğini de kanıtlıyor.
Şu anda herhangi bir yerde stoğunu bulamadığımızdan, ülkemizdeki güncel fiyatını söyleyemiyoruz. Ancak Avrupa’da ortalama 430 euro civarlarında bulunabiliyor. Bakıldığında aynı özelliklere sahip monitörlerden daha ucuz. Söz konusu OLED ekranlı rakipleri olduğundaysa çok daha uygun. Bu aralar büyük ekranlı ve yüksek yenileme hızına sahip kaliteli bir monitör arayışınız varsa, stoklara girdiğinde listenize rahatlıkla dahil edebilirsiniz.