Alcatel, yeni akıllı telefon serisiyle ülkemizde kullanıcılara çeşitli seçenekler sunuyor. Bunlardan daha önce POP 4S, Idol 4 ve Shine Lite'ı değerlendirmiştik hatırlarsanız. Bu defa da yine Alcatel'in POP ailesinden POP 4 6 inçlik modeli bizlerle. Şimdi telefonun önce tasarımına bakalım, ardından da detaylarına doğru ilerleyelim.
Tasarım
Alcatel POP 4 (6), metalik arka gövdeye sahip bir telefon. Elimizde metalik gri renkli modeli bulunan telefonun ayrıca yine metalik arduvaz ve altın renk seçenekleri bulunuyor.
Malzeme kalitesiyle beğendiğimiz telefon, 7.9 mm'lik kalınlıkta bir kasadan oluşuyor. Arka gövdenin kenarlarının yuvarlatılmış olması ve ekranın da 2.5D olarak isimlendirilen yuvarlak kesimden oluşması, telefonun olduğundan daha ince görünmesini sağlamış. Bu anlamda telefonu tasarım olarak beğendik.
Ancak POP 4 (6), boyut olarak herkese uygun bir model değil. Üzerinde 6 inç boyutunda ekran bulundurması, onun geniş bir gövdeye sahip olduğu anlamına geliyor. 160 mm'lik uzunlukta olan telefon, 81 mm genişliği ile tek elde kullanımı ise zorlaştırıyor. Ancak ekran çerçevelerinin nispeten ince tutulmuş olması, ona aynı zamanda iyi bir ekran – gövde oranı sağlamış.
Ekranın altında bir alan bulunmasına rağmen, telefonda fiziksel buton yerine sanal butonlar kullanılmış. Güç ve ses butonları telefonun sağ kenarında yer alırken, microSD kart ile SIM kart yuvaları da sol taraftaki çekmecede sunuluyor.
Telefonda ayrıca bir kulaklık girişi mevcut. Hemen üst kenarda bulabileceğiniz kulaklık girişini, kutu içeriğinden çıkan kulaklıklarla kullanabilirsiniz. Telefonun alt kısmında da microUSB yuvasını ve hoparlör mazgallarını görüyoruz. Hoparlör çift taraflı değil, yalnızca sağ taraftan ses geliyor. Yani elimizdeki telefonda hoparlör, mono olarak kullanılıyor.
Hemen arka tarafa da hızlıca göz atacak olursak, burada üst kenarda tek kamera ile çift tonlu çift LED flaşı görüyoruz. Telefonun orta kısmında ise alcatel logosu ile parmak izi okuyucu kendini gösteriyor. Bu noktada, parmak izi okuyucunun da başarılı şekilde çalıştığını söyleyelim.
Ekran ve işletim sistemi
POP 4 (6)'nın ekranı 6 inç boyutunda demiştik. 6 inç boyutundaki ekranıyla Full HD çözünürlüğünde görüntü üreten telefon, bu yanıyla Alcatel'in daha önce incelediğimiz POP 4S modelinden ayrılıyor diyebiliriz. Hatırlarsanız POP 4S'te 5.5 inç boyutunda bir ekran bulunuyordu. Bunun dışındaki hemen hemen diğer özellikler her iki telefonda da birbirine yakın seyrediyor diyebiliriz; buna zaten telefonun teknik kadrosunu aktarırken değineceğiz.
Telefonun ekranı Full HD görüntü üretmesinin yanında IPS panele sahip olmasıyla da görüş açısı iyi. Ayrıca renk doygunluğu ve ekran parlaklığıyla da beğendik. Ekranda istediğiniz gibi bazı ayarlamalar da yapabiliyorsunuz. Renk sıcaklığını değiştirebiliyor, mavi ışık filtresini kullanabiliyorsunuz.
Ancak POP 4 (6)'da, Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi kullanılıyor. Sade bir arabirimin kullanıldığı telefonda, bazı uygulamalar yüklü olarak geliyor. Bunlar arasında Turkcell TV+, BiP, lifebox, fizy gibi uygulamalar mevcut. Bunları isterseniz kaldırmanız mümkün.
Teknik kadro ve performans
Alcatel POP 4 (6), orta seviyeli bir akıllı telefon. 8 çekirdekli işlemciden güç alan telefon, burada bize POP 4S'ten de hatırladığımız -Mediatek Helio P10 olarak da bilinen- MT6755 işlemci yongasını sunuyor. 4 Cortex-A53 çekirdeği 1.8 GHz, diğer 4 çekirdeği ise 1.0 GHz frekansında çalışan bu işlemciye eşlik olarak ise 2 GB kapasitesinde RAM sunulmuş. Ancak bu yeterli bir kapasite değil. Telefonun genel kullanımında da bunu hissediyorsunuz. Bu işlemcinin yanı sıra telefonda en az 3 GB RAM yer alsa, daha akıcı bir deneyim elde edebilmek mümkün olurmuş doğrusu. Zira telefonda genel olarak 600 MB civarında boşta RAM miktarı görünüyor. Bu da sık sık RAM boşaltmanıza sebep olacak.
Ha, bu sosyal medya uygulamalarının kullanımında veya internette dolaşmanıza engel değil. Ancak aynı anda birden fazla uygulama kullandığınız durumlarda ve uygulama arası geçişlerde performans düşüşünü hissediyorsunuz.
Telefonun oyun performansı ise, grafik gücü yüksek olan oyunlarda iyi değil. Asphalt 8 gibi oyunlarda kare atlamalarını görebiliyorsunuz. Ancak Temple Run ve türevi oyunlarda herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.
POP 4 (6)'dan aldığımız benchmark skorlarını da paylaşalım. AnTuTu Benchmark'tan aldığımız skor 46832 puan olurken, Geekbench 4'te de tek çekirdekte 724, çok çekirdekte 2743 puanlarını gördük. Bu da telefonu, daha önce incelediğimiz Kaan N1, ZTE Axon 7 mini, POP 4S, Huawei P9 Lite ve Xperia C5 Ultra ile yan yana yerleştiriyor.
Telefonun depolama kapasitesi 16 GB olarak sunuluyor. Bu da bu sınıfta bir telefon için yeterli bir kapasite. Elbette dilerseniz hafızayı microSD kart yoluyla arttırmanız mümkün. Burada üst sınır ise 32 GB.
Teknik kadroda belki de en beğendiğimiz taraf batarya oldu. Günlük e-posta kontrolü, sosyal medya takibi, mesajlaşma, kamera ile birkaç fotoğraf çekimi ve yaklaşık 5 saatlik müzik akışının ardından akşam saatlerinde telefonun bataryası hala yüzde 25 seviyesindeydi. 3500 mAh kapasitesindeki batarya rahatlıkla günü çıkartmanıza imkan tanıyor.
Bu bölümü kapatmadan önce bağlantılardan da bahsedelim. Telefonda 4.5G desteği mevcut. Bluetooth 4.1 sürümü kullanılıyor. Ayrıca kategori 4 seviyesinde (150/50 Mbit/s) LTE desteği mevcut. Yine Wi-Fi tarafında da 2.4 GHz ve 5 GHz ağlara bağlanabiliyorsunuz. Ancak telefonda NFC desteği yer almıyor.
Kamera
Alcatel POP 4 (6), üzerindeki kameralarla ise şaşırtıcı derecede iyi. Elbette üst düzey telefonlarla eşleşmiyor, ancak orta sınıf cepler arasında gerçekten iyi bir yere konumlanabilir. Çektiği fotoğrafların renk dengesini beğendiğimiz telefon, arka tarafta 13 MP boyutunda bir sensör bulunduruyor. Ön taraftaki kamera ise 5 MP olarak tutulmuş.
Arka kamerada otofokus ve sürekli odaklama özellikleri mevcut. 4x dijital zum yeteneğinin de bulunduğu telefonda, Full HD video kaydı da yapılabiliyor. Yine burada kameranın çift tonlu çift LED flaşla desteklendiğini görüyoruz.
Telefonun kamerasıyla özellikle gün ışığında iyi sonuç alıyorsunuz. Ayrıca makro çekimlerde de fena sonuç üretmeyen telefon, selfie çekimlerinde de bir o kadar başarılı. Kamera arayüzü ise oldukça kısıtlı. Daha fazla detaylandırılabilirdi.
Özetle
Sonuç olarak Alcatel POP 4 (6), akıllı telefonda 6 inç boyutunda bir ekran arayan kullanıcılar için bir alternatif oluyor. Ekranıyla hakkını veren telefon, buna batarya ve kamerasıyla da eşlik ediyor. İşlem ve grafik performansı konusunda ise açıkçası bizi kendinden pek memnun bırakmadığını söylememiz gerek. "Ekran 6 inç olmasa da olur," derseniz, fiyat/performans oranı daha iyi modellerle karşılaşmanız mümkün. Öte yandan kendi kategorisinde de ondan daha uygun veya yakın fiyatlı modeller bulunuyor. Peki, Alcatel POP 4 (6)'nın fiyatı nedir? Şu an Alcatel POP 4 (6)'yı piyasada 1399 TL fiyatla bulabiliyorsunuz.
Kimler Almalı
Alcatel POP 4 (6), özellikle 6 inç boyutunda bir ekrana sahip akıllı telefon arayanların dikkatini çekebilir.
Alternatifleri
Alcatel POP 4 (6)'ya alternatif olarak Sony Xperia XA Ultra da değerlendirilebilir.