Hazır Intel, 14’üncü nesil işlemcilerini de piyasaya sürmüşken yeni bir bilgisayar toplamanın veya mevcut sistemi yenilemenin tam zamanı diyebiliriz. Ancak bilgisayara yeni bir parça seçmek veya baştan toplamak düşünüldüğü kadar kolay olmuyor. İşlemcisi, ekran kartı, SSD’si, anakartı, belleği derken insan hangisinden başlayacağına karar veremiyor. Bir de işin maliyet boyutu var tabii... Ancak mevcut sistemi baştan kurmadan önce var olan bileşenleri güncellemek iyi bir seçim olabiliyor çoğu zaman. Bugün yakından tanıyacağımız ADATA’nın Legend 850 model SSD’si de, sürücüsünü güncellemek veya bilgisayarı toplamaya nereden başlayacağına karar vermeyenler için güzel bir seçenek halini alıyor.
M.2 2280 form faktörüne sahip Legend 850’yi fiyat/performans açısından orta seviye bir sürücü olarak konumlandırabiliriz. Arayüz olarak PCI Gen4 x4 arayüzünü kullanan sürücünün NAND belleği 3D NAND’dan oluşuyor. İçindeki kontrolcüyü ise HMB teknolojisini kullanan DRAM’siz SMI SM2269XT oluşturuyor. HMB teknolojisi ne derseniz; bu teknolojide kontrolcü ana belleğin bir bölümünü kendininmiş gibi kullanıyor. Bu sayede de DRAM'li bir SSD'ye eşdeğer bir performans alınabilmesi mümkün olabiliyor.
Legend 850’yi rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri soğutucusunun ayrı olarak gelmesi. Kutuyu açtığınızda SSD’nin hemen altında ayrı bir bölmede soğutucu karşımıza çıkıyor. ADATA burada her 2 parçayı da ayırmaya karar vermiş, böylece ihtiyacınıza göre çıplak ya da soğutucuyla beraber kullanabiliyorsunuz. Örneğin SSD’yi Playstation 5 ile kullanacaksanız, bu soğutucuyu takmanız performans açısından çok mühim. Zira bu tür SSD’lerin kararlı performans sunabilmesi için Sony, kullanacağınız sürücünün iyi bir soğutucusu olması gerektiğini belirtiyor.
Bu arada bizim test ettiğimiz Legend 850’nin kapasitesi 1 TB. Bununla beraber SSD’nin 512 GB ve 2TB’lık versiyonları da mevcut. Sıralı okuma hızında tüm versiyonlar aynı olsa da yazma hızında 512 GB beklendiği şekilde daha yavaş. Ne kadar bir fark olduğuna hızlıca bakarsak; hepsinin sıralı okuma hızı 5000 MB/s iken 1 TB ve 2 TB’lık seçeneklerin sıralı yazma hızı 4500 MB/s. 512 GB’lık versiyonunki ise 2,700 MB/s. Ayrıca dayanıklılık söz konusu olduğunda hepsi birbirinden ayrılıyor. 1 TB’lık modelin TBW cinsinden dayanım değeri 1000 TBW’yken 2 TB’lığınki 2000 TBW. Elbette 512 GB’lık versiyon, 500 TBW ile yine en son sırada yer alıyor.
Şimdi gelelim asıl meseleye; Legend 850 ile yaptığımız testlerin sonuçlarını nasıl? ADATA’nın belirttiği okuma ve yazma hızlarına ulaşabiliyor mu? Sizi bekletmeden hemen bunları da paylaşalım.
Öncelikle her zaman olduğu gibi en yaygın ve temel testimiz CrystalDiskMark ile başlayalım. Legend 850, bu testte beklenmediğimiz bir şekilde 5255 MB/s okuma ve 4527 MB/s yazma ile nominal hızının oldukça üzerinde bir performans sergiledi. Elbette bu test sürücünün gerçek hayattaki performansını ölçmenin en iyi yolu değil, ancak yeni satın alınan bir sürücünün performansını test etmek için en iyi ve en kolay seçeneklerden biri. O yüzden hız kesmeden diğer testlerin sonuçlarına da bakalım.
ATTO Disk Benchmark’a geçtiğimizde aldığımız sonuçlar biraz daha düşük. Okumada 4741 MB/s, yazmada 4228 MB/s ile yaklaşık yüzde 7 ila yüzde 10’luk bir azalma var.
Sıradaki testimizi ise 4K performansını ölçmek amacıyla AS SSD Benchmark’ta gerçekleştirdik. Bu testte 1912 MB/s yazma, 1566 MB/s okuma sonucu alan disk, özellikle 4K’da yazma konusunda oldukça performanslı diyebiliriz.
Son olarak sürücünün gerçek doğasını ortaya çıkarma konusunda çoğu zaman güvenilir sonuçlar veren AIDA 64’ü seçtik. AIDA64’te gerçekleştirdiğimiz doğrusal yazma testi sonucuna göre, minimum 595 MB/s, maksimum 4182 MB/s sonuç aldık.
Bunların ötesinde Legend 850, yazma işlemi sırasında birlikte verilen soğutucu ile birlikte en yüksek 51 derece sıcaklığa ulaştı. Çıplak olarak tekrar test ettiğimizde ise en fazla 64 dereceyi gördük. Her iki koşulda da oldukça kabul edilebilir bir değer diyebiliriz.
Sonuç
Özetlemek gerekirse; ADATA Legend 850, vadettiği performansı sunabilen bir ürün olmuş. 1783 TL’lik fiyatı ise SSD’nin en güzel yanlarından biri. Benzer rakipleriyle karşılaştırıldığında fiyatı daha düşük olduğundan, bu konuda ciddi bir avantaja sahip. Elbette bütçenize göre diğer kapasitedeki varyantlarını da değerlendirebilirsiniz. Ancak 512 GB’lık varyantı daha çok günlük işlere uygunken, 1 TB ve 2 TB varyantları her işinizi görebilecek düzeyde. Üstelik Playstation 5’inizin depolama alanını genişletmek istiyorsanız bunlar daha uygun seçenekler.