Bilgisayarınızda Windows işletim sistemini kullanıyorsanız, işlevsellik adına onunla tamamen senkronize çalışabilen tabletleri tercih edebilirsiniz. Bu bağlamda bugün inceleyeceğimiz Acer'ın Iconia W4 tableti size göre olabilir. Peki, tablet bizlere neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım...
Tablet pazarının büyük bölümünü Android'li tabletler oluşturuyor olsa da, Windows 'lu modeller de sıkça görülüyor. Özellikle profesyonel kullanıcılar tarafından tercih edilen Windows'lu tabletler, Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarların aktif mobil yaşamda bir uzantısı olarak karşımıza çıkıyor. Aynı ekosistemde olmalarından ötürü yeri geldiğinde tıpkı bilgisayar gibi kullanılabilen, istendiğinde ise multimedya eğlencesini karşılayabilen Acer Iconia W4, bu özelliğiyle oldukça kullanışlı bir model.
Windows 8.1'li tablet
Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışan Iconia W4, ister Metro arabirimi ile ister klasik Windows masaüstü yoluyla kullanılabiliyor. 8 inç boyutunda olan tablet, böylece rahatlıkla taşınabilir yapıda. Ancak yeri geldiğinde bu 8 inçlik ekranı mini bir dizüstü bilgisayara çevirmek mümkün. Acer'ın bu iş için yararlı aksesuarları bulunuyor. Bunlardan biri Acer Crunch Keyboard. İncelememiz için Iconia W4 ile beraber gelen bu aksesuar seti normalde ayrı satılıyor. Bu klavye aksesuarını alarak tableti istediğinizde dizüstü bilgisayar formunda da kullanabiliyorsunuz. Bluetooth 3.0 yoluyla bağlanabilen aksesuar, microUSB bağlantısı yoluyla şarj edilebiliyor.
Iconia W4, az önce de söylediğimiz gibi 8 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Dokunmatik ekranın hassasiyeti fazlasıyla başarılı. Böylece sanal klavyesiyle de rahatlıkla kullanmak mümkün. Ayrıca ekranın görüntü kalitesini de çok beğendiğimizi söyleyelim. Ekran parlak, keskin ve net görsellik sağlıyor. Çözünürlük 1280x800 piksel seviyesinde. Neden Full HD sunulmamış diyebilirsiniz elbette, fakat bu ekran boyutu için bu çözünürlük oldukça yeterli.
Iconia W4, 414 gram ağırlığında bir tablet. Bu ağırlığıyla 900 gramlık Microsoft Surface Pro 2 ve 416 gramlık iPad Air'den hafif. Öte yandan tabletin kalınlığıysa 10 mm. Tabletin çevresine baktığımızda tasarımıyla göze hoş geldiğini söylemek mümkün. Ön yüzünde yekpare ekran ve altında Windows tuşunu görebiliyoruz. Yine ön ve arka tarafta kameralar konumlanmış. Üst kenarda güç butonu, sağ yüzde ses butonlarını buluyoruz. Alt kısımda stereo ses için çift taraflı yerleştirilmiş hoparlörler bulunuyor. Bunların ortasında microUSB ve kulaklık girişi görünüyor. Sağ kenarda ise microHDMI ve microSD kart slotlarına yer verilmiş. Yine burada ayrıca SIM kart noktası da bulunuyor. Bu da demek oluyor ki Iconia W4 ile mobil ortamda 3G üzerinden internete bağlanılabiliyor.
Teknik kadro & performans
Iconia W4'ün ekranı IPS panel. Böylece 170 dereceye kadar net görüntü alabiliyorsunuz. Söylediğimiz gibi ekranın hem kullanımını hem görselliğini oldukça beğendik. İşletim sistemine rahatlıkla hakim olabiliyor, Windows mağaza üzerinden indirdiğiniz uygulamaları rahatlıkla kullanabiliyor ve masaüstü yoluyla tipik bir bilgisayar deneyimi elde edebiliyorsunuz.
Bu noktada performans notlarına gelelim ve tabletin teknik detaylarından bahsedelim. İlk etapta merak edilen pil performansından bahsedecek olursak, Iconia W4 4960 mAh'lik bataryasıyla 8 saate kadar pil ömrü sunabiliyor. Biz yaptığımız testler neticesinde video uygulaması ile 7 saat 14 dakika, yalnızca internet performansıyla 7 saat 54 dakika gibi sürelere erişebildik. Tabletin tam doluluk oranına erişmesi için gereken şarj süresi olarak da 3 saat 37 dakikayı saptadık. Öte yandan sentetik test olarak kullandığımız PC Mark pil testinde 8 saat 30 dakikayı gördük.
Iconia W4, Intel Atom işlemciyle çalışıyor. Dört çekirdekli Atom Z3740 işlemcisiyle 1.3 GHz frekansında çalışan tablet, 2 GB RAM'e sahip. Grafik birimi Intel HD Graphics'e teslim. Depolama kapasitesi olarak da 32 GB'ı görüyoruz. Bu alan biraz dar, zira 22 GB'ı kullanılabilir durumda. Daha geniş kapasite için tabletin 64 GB'lık modeli de bulunuyor. Bu birimlerle tablet kullanımı için uygun bir performans ortaya konuyor.
Bu noktada tabletin performans notlarını da sizlerle paylaşalım:
Cinebench (OpenGL): 6.21
Cinebench (CPU): 1.16
PC Mark Home Battery Life: 8 hours 30 minutes
3DMark (Ice): 13905
3DMark (Cloud Gate): 1188
Çift kamera
Iconia W4, çift kamera sahibi. Ön kamerasıyla 2.0 megapikseli destekleyen tablet, arka kamerasında 5.0 megapiksele yer veriyor. Ön kamerayla Skype ve Google Hangout oturumları düzenleyebilirsiniz. Arka kamera ise güç ışığını kullanarak iyi fotoğraflar çekebiliyor. Ancak düşük ışık koşullarında grenler oluşuyor. Zira arka kamera bir flaşla desteklenmemiş. Yine de kamerayla gün içindeki fotoğraf kalitesiyle memnun kalacağınızı söyleyebiliriz.
Özetle
Iconia W4, iyi bir tablet olarak tercih edilebilir. Windows ekosistemi içinde yer alan bir tablet arayanlar Iconia W4'ü yakından inceleyebilirler.
Kimler Almalı
Windows ekosistemi içinde yer alan bir tablet arayanlar Iconia W4'ü yakından inceleyebilirler.
Alternatifleri
Iconia W4'e alternatif olarak iOS tarafında iPad Mini 2, Android tarafında ise Samsung Galaxy Tab S T700'ü önerebiliriz.