Dünyanın önde gelen iletişim ve haberleşme teknolojileri sağlayıcısı ZyXEL Türkiye, akıllı ev çözümlerine odaklanarak büyümesini sürdürmeyi planlıyor. Akıllı ev teknolojilerinde küresel pazarda olduğu gibi ülkemizde de yatırımlar artmakta ve yeni yapılan konutlarda bu teknolojilerin yaygınlaşmakta olduğu gözleniyor. Genel anlamda kompleks ve birçok farklı yapının bir araya gelmesi ile oluşan akıllı ev teknolojileri, ülkemizde internet ve haberleşme alt yapısının geçirmekte olduğu değişime paralel olarak ivme kazanıyor.
BT ve gayrimenkul sektörleri akıllı ev konseptinde birleşiyor
ZyXEL Türkiye'nin akıllı ev çözümlerine odaklanacağını söyleyen ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan, bina network altyapısına yönelik olarak sunulan, inşaatların A'dan Z'ye tüm altyapı ihtiyaçlarını karşılayan çözümlerle konut sektörü ile daha yakın bir ilişki içinde olacaklarının altını çizerek, "Her geçen gün daha sofistike bir hal alan servislerle iç içe yaşıyoruz. Yaygınlaşan, erişimi ve kullanımı kolaylaşan bu servislerin artık günlük hayatımızın, özellikle de ev yaşantımızın bir parçası olduğu da bir gerçek. Yeni teknolojiler, evlerimizi akıllı iletişim merkezlerine dönüştürürken, yaşam tarzımızı da daha 'akıllı' kılacak çeşitli servisleri de beraberlerinde getiriyorlar. Son yıllarda tıpkı ofislerde olduğu gibi evlerde de bir dönüşüm yaşanıyor. Artık yeni nesil ev otomasyonu ile birlikte gelen "Akıllı ev" gibi konseptlerden söz ediyoruz. Bu servisler, IP kameralar ve çeşitli algılayıcıları kullanan gözetim ve güvenlik uygulamalarının yanı sıra evlerde daha fazla enerji tasarrufu yapılmasını sağlayan, enerji dağıtım ağı ile entegre olarak kullanılabilen enerji yönetim sistemlerini de içeriyor. Akıllı iletişim teknolojileri ile birlikte doğan ve gelişen akıllı ev konseptinin sunduğu tüm servisler 'hayatı kolaylaştırma' temeline dayanıyor" dedi.
Akıllı ev konseptinin temelinde yer alan teknolojilerden biri olan İnternet Protokolü (IP) sayesinde kullanıcıların evlerindeki cihazlar ile iletişim kurabildiğine değinen Tarhan, böylece klimaları ya da ışıklandırmayı telefon aracılığıyla kontrol edebilirken, TV'deki bir programın uzaktan kaydedilmesinin de mümkün olduğunu vurguladı.
Geniş bant bağlantı ile evler daha akıllı
Geniş bant bağlantı ile evler daha akıllı
Vefa Tarhan, evleri daha akıllı kılacak olan servisler arasında e-ticaretin de bulunduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "IP teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte akıllı ev konseptinin gelişiminde oldukça önemli bir role bürünen TV, ürün ve hizmet siparişinin yanı sıra, internet bankacılığı ve internet üzerinden video izlemek için de kullanılabiliyor. Geçmişin tek taraflı olarak iletilen yayınları artık kullanıcıların isteklerine göre erişebildikleri ve değiştirebildikleri çift taraflı portallara dönüşmüş durumda. Evlerde akıllı servislerin entegrasyonunun önemi, kullandığımız cihaz sayısının artışına paralel olarak büyüyor. Bu tür servisler için sadece TV'leri değil, aynı zamanda PC'leri ve oyun konsollarını, tabletleri ve akıllı telefonları da kullanıyoruz. Evdeki geniş bant internet ağı, bu cihazların hepsine birden hizmet vermeye olanak tanıyor."
Konut sektörü akıllı ev teknolojileri ile fark yaratıyor
ZyXEL Türkiye'nin sahip olduğu entegrasyon gücü ile akıllı evlerin yaygınlaşmasında büyük rol oynayacağına inandığını sözlerine ekleyen ve akıllı ev teknolojilerini kullanılan inşaat şirketlerinin, diğer şirketlerden farklılaştığını ve avantajlı duruma geçtiğini belirten Tarhan, "İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin büyüme ortalamasının üzerinde seyrederek ülkemizin lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu gösterdi. Rekabetin de üst düzeyde yaşandığı inşaat sektöründe inşaat firmaları tüketiciye güvenlik, enerji yönetimi, ışıklandırma ve iklimlendirme gibi pek çok konuda çözümler ve kolaylıklar getiren akıllı ev teknolojilerini sunarak yaşam kalitesini artıran yenlilikler getiriyor, bu da akıllı ev hizmetlerini sunan inşaat firmalarının rakiplerinden birkaç adım öne çıkmasını sağlıyor." dedi.
ZyXEL'in akıllı ev ve akıllı ofis konseptinde sunduğu çözüm ve hizmetler
ZyXEL, servise yönelik Akıllı Ev ağ geçitlerinin (gateway) ve bulut tabanlı servis platformunun da dahil olduğu uçtan uca Akıllı Ev çözümü sunuyor ve servis sağlayıcıları ve sistem entegratörlerini desteklemeye hazır bir konumda bulunuyor. ZyXEL'in Akıllı Ev ağ geçidi, multi-WAN, Wireless HAN (Home Area Network), 300 Mbps WiFi, Gigabit LAN, VoIP ve USB arayüzlerini destekliyor. Multi-WAN arayüzü, ADSL2+/VDSL2, Gigabit Ethernet WAN ve opsiyonel 3G bağlantılarını otomatik olarak tespit ediyor. ZyXEL, Akıllı Ev servisleri vermek isteyen DSL servis sağlayıcılar için pair-bonded VDSL2 çözümü sağlıyor. Bu çözüm, hem bant genişliğini hem de 'loop' erişimini artırıyor. Pair-bonded VDSL2, Mevcut DSL altyapısında iyileştirme yaparken yatırımı minimumda tutmak isteyen operatörlerin bant genişliği rekabetinde öne geçmelerini sağlayan en iyi çözüm olarak öne çıkıyor.
Yeni eğilimin adı: BYOD
Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonların günden güne artan kullanım oranı şirketlerin kurumsal ağlarını tehditlere karşı daha korumasız hale getiriyor. BYOD kavramı, şirketlerin çalışanlarına kişisel mobil cihazlarını (laptop, tablet ve akıllı telefon) çalışma ortamına getirmelerine, şirket bilgi ve uygulamalarına erişim sağlanmalarına izin verilme politikası olarak adlandırılıyor. Çalışanların farklı cihazlarla şirket ağına bağlanmaları, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması durumunda, şirket ağına bağlı diğer cihazlara zararlı yazılımlar bulaştırmalarına neden olabiliyor. Bu da bir şirket için hem işgücü hem de maddi açıdan önemli kayıplar anlamına geliyor.
Yeni eğilimin adı: BYOD
Analistler, 2014 yılına kadar kurumsal ağlarda 1,9 milyar cihazın Wi-Fi ile internete bağlı olacağını öngörüyor. Çalışanların şirket içinde kendilerine ait cihazları kullanmaları, yeni bir çalışma alışkanlığı oluşturuyor. Bu eğilim, "BYOD" (bring your own device-kendi cihazını getir) olarak isimlendiriliyor. Dünyanın önde gelen iletişim ve haberleşme teknolojileri sağlayıcısı ZyXEL, işyerlerinde akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar kullanımının giderek artmaya başladığını ve bu durumun işletmelerin BT kaynaklarını daha iyi yönetmelerini zorunlu kıldığını hatırlatıyor. BYOD kavramı daha çok 2011 yılı başında hayatımıza girmeye başladı.
İyi bir BYOD politikası, çalışan verimliliğini önemli ölçüde artırdığı gibi, mobilitenin sağladığı avantajlarla işyerinin verimini de yükseltiyor. BYOD politikalarının iyi belirlenmediği ortamlarda, işletmeler BT ekipmanı üzerindeki kontrolünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir ve bu durum, hassas veri ve şirket kaynaklarının güvenliğini tehlikeye atma sorununu beraberinde getirebilir. Örneğin, tablet veya akıllı telefonu üzerinden şirket verilerine ulaşan bir çalışanın, cihazını kaybetmesi durumunda güvenilmeyen, üçüncü parti kişilerin eline geçebilir ve şirket gizli verileri ifşa edilebilir. Uygun politikalar belirlenmediği takdirde BYOD (Bring Your Own Device) kavramı BYOD (Bring Your Own Danger - Kendi Tehlikeni Getir) kavramına dönüşebiliyor.
Bunun yanında şirket IT politikaları çerçevesi dışına çıkan çalışanlar istenmeyen, illegal ve kopya yazılımları kendi cihazlarında çalıştırabilirler ve şirketleri sıkıntıya sokabilirler.
Yüksek kalitede Wi-Fi erişimi
Yüksek kalitede Wi-Fi erişimi
Verimli bir BYOD tecrübesi, tüm kullanıcılara sorunsuz, keyifli bir Wi-Fi deneyimi garanti eder. Bunu sağlayabilmek için WLAN, ağ trafiğinde önemli bir artış olduğunda sorunsuz çalışabilmeli ve daha yüksek bir bant genişliği sunabilmelidir. İşletmeler, bu nedenle Gigabit Ethernet teknolojisini kullanabilir. Ayrıca yoğun internet trafiği beklenen alanlarda, ağdaki aşırı yüklenme ve sinyal parazit sorunlarını gidermek için 5 GHz kablosuz teknolojisinden yararlanılabilir. BT yöneticileri, çift bant veya çift radyo erişim noktalarını kullanarak, mevcut 2.4 GHz WLAN'a ek olarak 5 GHz WLAN oluşturabilirler. Böylelikle kablosuz internet trafiği yönlendirilebilir ve yükün dengelenmesi mümkün olur.
En kritik konulardan biri: Veri güvenliği
Fazla sayıda personelin kendi cihazları ile internete eriştiği durumlarda, ağ güvenliğinin işletmeler için daha kritik bir önem kazandığını vurgulayan Tarhan "İşletmeler, cihazlar üzerindeki kontrolü kaybettiğinde, şirket kaynaklarının virüs ve kötü amaçlı programlara karşı daha savunmasız hale gelmesi kaçınılmazdır. Kurumlar WLAN şifreleme, kullanıcı kimlik doğrulaması ve WPA2 güvenlik protokolünü kullanarak kablosuz internet güvenliğini daha güvenli kılabilirler."