Geçtiğimiz Salı günü, Facebook üzerinde bir geleneğe dönüşen, Mark Zuckerberg'in hayatı üzerine yapılan "soru ve cevap" serisinin bir yenisi daha yaşandı. Daha önceki soru-cevaplarda Zuckerberg, başarısının arkasındaki gerçeği açıklamış, "dislike" (beğenmeme) tuşunun olasılığını tartışmış ve insanları Facebook için nasıl işe aldığını anlatmıştı.
Bu kez ise Zuckerberg'in haftada kaç saat çalıştığı ve "iş" için gerçekten ne yaptığı konuşuldu. Ayrıca bir diğer milyarder olan Sir Richard Branson'ın ve Latin Amerikalı ünlü Shakira'nın soruları da söyleş,iye renk kattı.
Zuckerberg'in söylediğine göre, ofis içerisindeki haftalık çalışma süresi 50-60 saati geçmiyor. Ancak Zuckerberg, sürekli olarak dünyayı nasıl bağlayabileceği ve toplum için ne gibi çalışmalar yapılabileceği üzerine düşündüğünü ve sürekli okuma ve kendi başına düşünme üzerine zaman ayırdığını söylüyor ve ekliyor: "Eğer görevimiz üzerine odaklı olduğum tüm zamanı dahil ederseniz, (çalışma süremin) temel olarak tüm hayatım olduğunu söyleyebiliriz."
Richard Branson'un sorusu ise, Dünya üzerinde internete bağlı olmayan bölgelerin bağlanmasının en büyük avantajlarının ne olacağı üzerineydi. Zuckerberg, Branson'a uğradığı için teşekkür ettikten sonra, internet bağlantısı ile sunulacak olan avantajları anlatmaya başladı. Bu avantajların içerisinde, eğitim, sağlık bilgisi, iş ve benzeri pek çok konuya erişim imkanı olduğu söyleyerek, tahminlere göre internete bağlanan her 1 milyar kişi içinden 100 milyonunun fakirlik durumundan kurtulacağını belirtiyor.
Zuckerberg'in özellikle ilgi çektiği alan ise, şu anda internete bağlı olan kişilerin, bu katılım sayesinde kazanacakları avantajlar. Zuckerberg, pek çok girişimcinin muhteşem fikirlere sahip olduğunu, ancak bu fikirleri hayata geçirmek için temel araçlara sahip olmadığını söylüyor. Oranlara göre de bu girişimcilerin üçte ikisinin internet bağlantısı olmadığını belirten Zuckerberg, bu kişilere internet bağlantısının ulaşması ile, bütün dünyanın işine yarayacak olan muhteşem fikir ve hizmetlerin miktarının etkili bir şekilde 3 katına çıkacağını belirtiyor.
Shakira'nın Zuckerberg'e sorusu ise, dezavantajlı toplumlarda teknolojinin bir eğitim aracı olarak en iyi nasıl kullanılabileceği üzerineydi.
Zuckerberg, teknoloji ile herkesin kendi ilgi alanları hakkında kişiselleşmiş eğitim alabilme olasılığının kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Şu anda bazı okulların farklı kişiselleşmiş eğitim modelleri üzerinde çalıştığını ve oldukça iyi sonuçlar aldığını söyleyen Zuckerberg, kendi kaynakları ile bu okulların bazılarını desteklediğini belirterek, Facebook'un da bu eğitim araçlarının bazılarını destekleyecek olan bir açık kaynaklı yazılım üretmek için uğraştığını söylüyor.
İlginç olan bir nokta ise, Facebook'un yüz-yüze konuşma yeteneklerini yok etmekte olup olmadığı hakkındaki bir soruya, Zuckerberg'in "ustaca cevaplamaması" oldu...