Zuckerberg, Meta Connect 2024'te hangi ürünleri tanıttı?

Meta, 2025 boyunca kullanıcılarına sunacağı yeni ürün ve hizmetlerini Meta Connect 2024 etkinliği ile duyurdu. İşte tanıtılan yeni ürün ve hizmetler...

Zuckerberg, Meta Connect 2024'te hangi ürünleri tanıttı?

Meta Connect 2024'te, yıl sonundaki alıveriş çılgınlığı için göze çarpan bir ürün ve hizmet tanıtılmamış olsa da, 2025 boyunca karşılaşacağımız Meta ürünleri hakkında dikkat çekici sunumlar yapıldı.

Sunumda dikkat çeken ürünler arasında yeni bir düşük fiyatlı VR başlığı ve Meta'nın XR uzmanlarının on yıldan uzun süredir bahsettiği "sihirli gözlüklerin" bir ön gösterimini seyrettik. Ayrıca şirket, Ray-Ban gözlükleriyle yaptığı iş birliğini ve sosyal platformları için yeni AI araçlarını da geliştirmeye devam ediyor. İşte şirketin Meta Connect 2024'te duyurduğu her şey:

Orion AR gözlükleri

Apple Vision Pro ile karma gerçeklik gözlükleri alanında büyük beklenti içindeydi ama kocaman bir monitörü kafaya takma fikrini kimse satın almadı. Zuckerberg de bu deneyimden ders çıkarmış olacak ki, bu teknolojiyi reçeteli gözlük benzeri bir forma sokmaya çalışıyor. Yukarıda resmedilen Orion AR gözlüklerin tam fonksiyonlu bir AR cihazı olacak. Yani Apple Vision Pro'nun yaptığı her şeyi yapacak ama sıradan bir gözlük görüntüsünde olacak.

Fakat bu gözlükler bu yıl satışa sunulmayacak ve resmi bir çıkış tarihleri ​​yok. Geçtiğimiz yıldan sızdırılan bir yol haritası, 2027'de piyasaya sürüleceklerini gösteriyordu. Meta toplantı sırasında Orion'un "yakın gelecekte" piyasaya sürüleceğini söyledi. Bakalım başarabilecekler mi?

Meta Quest 3S

Bu yılki yeni VR başlığı, en son teknolojiyi isteyenler yerine giriş seviyesine odaklanıyor. Meta Quest 3S, geçen yılki Quest 3'ün 300 dolarlık kardeşi sayılabilir. Cihaz daha ucuz lensler, çözünürlük düşüşü ve daha kısıtlı depolama karşılığında VR teknolojisine sahip olmak isteyenleri hedefliyor.

Başlık, Quest 3'teki üst düzey pankek lensler yerine Quest 2 sahiplerine tanıdık gelen Fresnel lensleri içeriyor. Çözünürlüğe ise Quest 3'teki 2.064 x 2.208'den 1.832 x 1.920 çözünürlüğe düşüyor.

Depolama alanı ise 128 GB. Bir iki oyun yükledikten sonra bu alan dolacaktır ancak 400 dolar harcamaya razıysanız, 256 GB'a çıkarabilirsiniz. Bu arada 512 GB Quest 3 fiyatı ise 650 dolardan 500 dolara düşüyor. Belki de 100 dolar daha verip üst modeli almak daha mantıklı olabilir.

Başlık Quest 3'ten bir açıdan daha uzun pil ömürlü olabilir: Meta, Quest 3S'in 2,5 saat dayanacağını tahmin ederken, Quest 3'ün 2,2 saat olarak derecelendirildiğini söylüyor.

Başlığı sipariş edenler özel bir Bat-bonus kazanacak. Nisan 2025'e kadar Quest 2S satın alanlar VR oyunu olan Batman: Arkham Shadow'a da sahip olacak.

Quest 3S artık ön siparişe açık. 15 Ekim'de ise tüketicilere ulaşmaya başlayacak.

Bu arada Meta, Quest 2 ve Quest Pro modellerini yıl sonuna kadar üretimden kaldıracak.

Meta Ray-Ban

Donanım aynı kalsa da Meta, Ray-Ban gözlüklerine yeni AI özellikleri ekliyor. Ray-Ban Meta akıllı gözlükleri güncellenmiş bir AI asistanı alacak.

Asistan artık gördüğünüz nesnelere göre hatırlatıcılar ayarlamanıza izin verecek. Örneğin, kitapçıda gördüğünüz bir şey için bir uyarı ayarlamak üzere "Hey Meta, bana önümüzdeki pazartesi o kitabı almamı hatırlat" diyebilirsiniz. Gözlükler ayrıca QR kodlarını tarayabilir ve tanıdığı metinden telefon numaralarını arayabilir olacak.

Meta'ya göre, gözlüklerin canlı çevirisi de daha iyi hale geliyor. Geçtiğimiz yılki sürüm daha uzun metinler çevirebilirken, şirket yazılımın artık daha büyük parçaları daha etkili bir şekilde çevireceğini söylüyor. Canlı çeviriler 2024'ün sonuna kadar İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolcaya gelecek.

Meta AI güncellemeleri

Şirket, Meta AI'nin artık sesli sohbetleri desteklediğini söyledi. Bu yetenek daha önce mevcuttu ancak Ray-Ban gözlükleriyle sınırlıydı.

Meta ayrıca müşterileri chatbot'larına çekmek için ünlülerle ortaklık kurdu. Artık Meta'nın chatbot yanıtlarını John Cena'nın sesiyle duyabilirsiniz! Diğer ünlü sesler arasında Dame Judi Dench, Awkwafina, Keegan Michael Key ve Kristen Bell yer alıyor.

Meta'nın yapay zekası artık metin istemleriyle fotoğrafları düzenleyebilir, nesne ekleme veya kaldırma veya arka plan veya kıyafet gibi ayrıntıları değiştirme gibi görevleri gerçekleştirebilir. Yapay zeka fotoğraf düzenleme, Instagram, Messenger ve WhatsApp dahil olmak üzere Meta'nın sosyal uygulamalarında kullanılabilir olacak.