Geçtiğimiz günlerde Tim Cook, Apple'ın gizlilik politikası hakkında MSNBC'ye verdiği röportajda Facebook'u eleştirmiş ve başarılı iş adamının Cambridge Analytica veri gizliliği skandalı hakkında yaptığı yorumlar New York Times tarafından da gündeme taşınmıştı. Cook, "Sizin kişisel hayatınızı izlemeye almayacağız." cümleleriyle veri skandalına gönderme yaparken, veri gizliliği hakkında da "Gizlilik bizim için bir insan hakkıdır. Gizlilik temel bir özgürlüktür." ifadelerini kullanmıştı.
Mark Zuckerberg ise bu sözler karşısında aldığı karar ile çalışanlarından sadece Android cihazları kullanmalarını istedi. Kararın gerekçesi ise "Android'in dünya çapında Apple cihazlarından daha fazla kullanıcı sahibi olması".
Facebook çalışanlarının Zuckerberg'in isteğine uyarak iPhone cihazlarını kullanmayı bırakıp bırakmadıkları bilimiyor. Facebook ise bu konuda resmi bir açıklama yapmış değil.
Facebook'un gizlilik politikası, Cambridge Analytica skandalı ile gündeme gelmiş ve The Guardian ile New York Times gazeteleri dev sosyal medya ağının Trump başkanlık kampanyası tarafından devreye sokulan dijital danışmanlık şirketi Cambridge Analytica'nın 87 milyon Facebook kullanıcısının bilgilerini kulllanıcıların izni ve bilgisi dışında kullanmasını sağlaması büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.
Diğer tarafta Apple kullanıcı bilgilerine önem verdiklerini her fırsatta kullanıcılara bildiren bir şirket olarak gündeme geliyor. Şirketin CEO konumunda bulunan Tim Cook ise bizzat uyarılarda bulunarak sosyal medya ağlarının ve bedava çevrimiçi servislerin tehlikelerine kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışmıştı. MSNBC röportajında ise Cook, Apple'ın kullanıcı bilgilerini satmayı reddederek gizliliği kazanca yeğlediklerini belirtmişti.
Cook, röportajda son olarak "Eğer kullanıcılarımızın bilgilerini satmayı tercih etseydik tonla para kazanabilirdik- bu şekilde kullanıcılarımız aynı zamanda ürünümüz olurdu. Bunu yapmamayı tercih ettik." ifadelerini kulandı.