Zıplayan kurtçuklarla kaplı olarak servis edilen, Dünyanın en tehlikeli peyniri: Casu marzu

Bir peynir nasıl Dünyanın en tehlikeli peyniri olabilir? Casu marzu ismi verilen peynir türü, zıplayan kurtçuklarla kaplı olarak servis ediliyor ve yemesi gerçekten de oldukça tehlikeli. Peki o zaman insanlar bu peyniri neden yiyor?

Dünya'nın en tehlikeli peyniri: Yiyen yanıyor!

Peynir genellikle faydalı ve lezzetli bir besin maddesi olsa da, her peynir iyi değildir. Hatta bazı peynirler kelimenin tam anlamıyla dehşet verici ve tehlikelidir. Dünyanın en tehlikeli peyniri olarak tanımlanan casu marzu da bunların arasında yer alıyor.

Bu peynir, peynir sineği Piophila casei’nin larvalarının yardımıyla yapılıyor ve bu larvalar, insanlar onu yediğinde hala hayatta ve peynirin içinde duruyor.

Casu marzu peyniri Sardinya’da yapılıyor ve bu nadir lezzet o kadar tehlikeli görülüyor ki İtalya dahil pek çok yerde yasaklanmış durumda. Öyle ki, peynirin resimlerine bakmak bile pek çok kişinin midesinin kalkmasına sebep olabilir. Ayrıca bu kurtçuklar son derece aktifler ve havada 15 santimetreye kadar zıplayabiliyorlar.

Dünyanın en tehlikeli peyniri: Casu marzu

Casu marzu’nun dünyanın en tehlikeli peyniri olarak kabul edilmesinin ana nedeni, tabağınızdaki peynirde görebileceğiniz kurtçukların çoğundan bir şekilde kurtulmuş olsanız bile, peyniri yedikten sonra bağırsak miyazisi ile enfekte olabileceğiniz gerçeğine dayanıyor. Bu gerçekten tehlikeli bir durum ve bu hastalık bulaştığında karın ağrısı, kusma ve ishal gibi durumlara yol açabiliyor. Enfekte olan bazı hastalar asemptomatik de olabiliyor, yani sindirim kanallarında kurtçukların yaşadığını bilmeyecekler çünkü herhangi bir enfeksiyon belirtisi göstermiyorlar.

Casu marzu, dünyanın en tehlikeli peyniri olarak kabul edilse de Sardinya’da binlerce yıldır keyifle tüketilen bir lezzet. Hatta bazıları, peyniri yerken kurtçukları hiç fark etmediklerini bile söylüyor.