zip, rar, tar, vs... hangisiyle sıkıştırmalı?

Hepimiz dosya sıkıştırıyoruz. Peki ama farklı formatlar arasındaki farkları gerçekten biliyor muyuz?

Rar, zip, gzip, tar, 7zip...

Bugünlerde İnternetten indirdiğimiz dosyalar oldukça farklı sıkıştırma biçimlerine sahipler (rar, zip, gzip, bzip1, tar, 7z...). Peki dosyaları sıkıştırmak için hangisini tercih etmelisiniz?

Arşiv biçimleri genelde iki nedenle kullanılır: Birçok dosyayı bir dosyada toplamak (örneğin kolaylıkla göndermek ve indirmek için) ve sıkıştırmak için. Birçok sıkıştırma biçimi şifreleme gibi ek özellikler de içeriyor ancak yazımızda bu konu üzerinde durmayacağız.

Birçok arşiv biçimi, arşivleme (bir araya getirme) ve sıkıştırma işlevini aynı anda görse de bazıları sadece birini yerine getirir. Örneğin tar biçimi dosyaları sadece arşivler, gzip ve bzip ise sadece sıkıştırır (birkaç dosyayı bir araya getiremez). İki biçimi bir araya getiren tar.gz gibi dosya biçimlerini görmenizin nedeni de budur.

Şifreleme gibi özel ihtiyaçlara sahip değilseniz aramanız gereken en önemli üç özellik sıkıştırma yeteneği, sıkıştırma süresi ve arşiv dosyasını açmanız için gerekli olan programdır.

Doğru arşiv biçimini nasıl seçeceksiniz?

Doğru arşiv biçimini nasıl seçeceksiniz?

Dosyalarınızı başkalarının kullanımı için sıkıştırıyorsanız düz zip dosyalarını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Diğer biçimler malesef ek yazılım indirmeyi gerektirir ve kimse bununla uğraşmak istemez.

Ancak sıkıştırdığınız dosyayı kendiniz kullanacaksanız, örneğin büyük dosyaları veya bir grup dosyayı bilgisayarlar arasında taşıyacaksanız oldukça çok seçeneğiniz var. İşte kullanabileceğiniz arşiv biçimlerinden bazıları:

Zip: Sıkıştırma yeteneği çok fazla olmasa da inanılmaz derecede hızlıdır ve ek bir yazılım yüklemeniz gerekmez.

Tar.gz: zip gibi, tar.gz dosyaları da inanılmaz derecede hızlıdır. Linux için evrensel bir seçenektir. Dosyaları zip'den biraz daha iyi sıkıştırabilir.

Tar.bzip2: Linux için diğer bir iyi alternatif. tar.gz'den biraz daha yavaş olsa da sıkıştırma oranı daha iyidir.

7z: 7-Zip tarafından popüler hale getirilen arşiv biçimi oldukça yavaş, ancak birçok biçimden daha iyi sıkıştırma yapıyor. Eğer gerçekten yüksek bir sıkıştırma oranına ihtiyaç duyuyorsanız 7z'yi kullanabilirsiniz.

RAR: RAR ile 7z'yi karşılaştırabiliriz. 7z genellikle biraz daha iyi sıkıştırmaya sahip olsa da RAR, mp3'ler gibi bazı dosyalarda öne geçiyor. Ancak RAR dosyalarını oluşturabileceğiniz yazılım (WinRAR) shareware ve sadece Windows'da çalışıyor.

Okuyucu Yorumları