Z68 ile kapasite ve performans bir arada

Intel'in Z68 yongasıyla birlikte gelen Smart Response teknolojisi test edildi, onaylandı!

Uygun fiyata SSD performansı!

Intel'in Z68 yongasının piyasaya çıkması ile kullanıcılar sadece işlemcilerini değil, aynı zamanda işlemcinin içinde yer alan GPU'yu da overclock etme şansı buldular. Fakat Z68 yongasının getirdiği asıl büyük fark, kullandığımız depolama teknolojisini yeni bir boyuta taşıyan Intel Smart Response teknolojisi oldu. SSD'lerin yüksek performansı ile sabit disklerin devasa kapasitesini bir araya getiren bu teknolojiye yakından bakalım.

Intel Smart Response Teknolojisi

Smart Response, İngilizce akıllı yanıt anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi günümüz sabit disklerinin en büyük sorunu, diskin mekanik parçaları yüzünden işletim sistemi tarafından verilen okuma-yazma emirlerine geç cevap vermesi. Diskte yer alan okuma yazma kafası hareketli bir parça olduğundan verilere erişim süresini 10 milisaniyenin üzerine çıkarıyor. Bu da özellikle sürekli sabit diske veri yazıp diskten veri okuyan günümüz işletim sistemleri için büyük bir darboğaz oluşturuyor.

Sorunu çözmek aslında çok basit. Bir adet SSD alarak performans sorununu bertaraf edebiliyorsunuz. Fakat söz konusu maliyet olduğunda işin rengi değişiyor. SSD diskler hem düşük kapasite ile geliyorlar hem de GB başına maliyetleri inanılmaz yüksek. İşte tam burada Intel'in Smart Response teknolojisi SSD'lerin performansı ile sabit disklerin kapasitesini bir araya getiriyor. Gayet uygun fiyatlı bir SSD ile hem performans hem de depolama sorununu çözebiliyorsunuz.

Smart Response Nasıl Çalışıyor?

Smart Response Nasıl Çalışıyor?
Kingston'ın SSD Now V serisi katı hal diskleri Smart Response için ideal.

Seagate'in içerisinde 4 GB NAND yongası yer alan melez diksini bilmeyen yoktur. Sık kullanılan dosyaları bu 4 GB'lık alana kopyalayan Seagate, kayda değer bir performans artışı sağlayabiliyordu. Intel'in Smart Response teknolojisi de buna benzer bir yöntem kullanıyor fakat bu defa ön bellek 4 GB yerine 64 GB'a çıkıyor. Sistem, sık kullanılan dosyaları 64 GB'lık SSD'ye kopyalıyor. Bu sayede işletim sistemi bu dosyalara yüz kat daha hızlı* erişebiliyor.

Smart Repsonse'un kendi içinde iki çalışma yöntemi var. Bunlardan ilki "Gelişmiş mod" adını taşıyor. "SSD üzerinden yazma" olarak adlandırabileceğimiz bu yöntemde veriler hem SSD'ye hem de sabit dike yazılıyor. Bu işlem performansı genel anlamda artırsa da verilerin sadece SSD'ye yazıldığı ikinci yöntem kadar performans sunmuyor. Öte yandan bu yöntem, az sonra anlatacağımız ikinci yönteme göre daha güvenli.

İkinci modun adı "Enbüyütme modu". Bu modda veriler sabit diske sonradan yazılıyor. Herhangi bir yazma işlemi olduğunda doğrudan SSD kullanıldığı için performans da çok daha yüksek oluyor. SSD'de biriken veriler belirli aralıklarla diske toplu olarak yazılıyor. Bu modun tek riski ise veri kaybı. Tabi bu da ancak sabit diski yerinden sökmeniz durumunda gerçekleşeceği için normal şartlarda mümkün olmayan bir durum. Bu yüzden biz testimizde bu yöntemi kullanacağız.

*Mekanik disklerin erişim süresi 10 milisaniye iken SSD'lerde bu süre 0.1 milisaniye.

Adım Adım Smart Response Kurulumu

Adım Adım Smart Response Kurulumu
Sabit diskinizi ve SSD'nizi sağdaki beyaz SATA portlarına takabilirisniz.

Smart Response için en ideal seçim 64 GB kapasiteli bir SSD disk ve bununla birlikte kullanılacak yüksek kapasiteli bir sabit disk. 64 GB'ın üzerindeki SSD'leri de kullanabilirsiniz. Fakat Smart Response teknolojisinin limiti 64 GB olduğu için bunun üzerindeki disklerin artan kapasitesini sistem normal kullanımınıza açıyor. Biz testimizde Kingston'ın SSDnow modellerinden V serisi 120 GB'lık modelini kullandık. Öte yandan piyasadaki 64 GB kapasiteli SSD'lerin 250 ila 500 Lira arasında değişen fiyatlara da sahip olduğunu belirtelim.

Smart Response teknolojisiyle çalışan bir bilgisayar için ilk olarak Intel'in Z68 yonga setine sahip bir anakart gerekiyor. Biz test platformumuzda MSI'ın dünyanın ilk PCI Express 3.0 destekli Z68A-GD80 G3 modelini tercih ettik. Askeri sınıf bileşenleri, USB 3.0 desteği ve en önemlisi de SATA 6 Gbps desteiyle bu anakart bütün ihtiyaçlarımızı mükemmel bir biçimde destekliyor. Yazımızın ilerleyen sayfalarında test edeceğimiz OC Genie II özelliğiyse tek tuşla performans artırımını mümkün kılıyor.

Smart Response teknolojisi RAID modunda çalışıyor. BIOS'a girip gerekli ayarı yapmadan önce sisteme sabit diskleri nasıl bağlayacağınızı belirtelim. Z68A-GD80 G3 üzerinde yer alan SATA 1 portuna SSD diski, SATA 2 portuna da mekanik diskinizi takabilirsiniz. Akabinde SATA modunu ayarlamak için BIOS'a girmeniz gerekiyor.

BIOS Ayarı ve Windows Kurulumu

BIOS Ayarı ve Windows Kurulumu
MSI'ın fare ile kullanılabilen UEFI BIOS'u sıcak arabirimiyle sizi karşılıyor.

Smart Response teknolojisinin çalışması için ilk olarak Z68A-GD80 G3'ün fare ile kullanılabilen EFI tabanlı BIOS'una giriyoruz.

Solda yer alan Mainboard Settings kısmına tıkladıktan sonra ortada beliren Advanced seçeneğine tıklıyoruz. Buradan da Integrated Peripherals menüsüne giriyoruz.

Dahili bileşenleri yönettiğimiz bu kısımda SATA Mode ayarına tıklaıyoruz. Açılan kutucuktan "RAID" seçeneğini seçtikten sonra F10'a basarak yaptığımız değişiklikleri kaydedip BIOS'tan çıkıyoruz.

Windows Kurulumu

Windows 7 kurulum DVD'si veya USB belleği takın ve bilgisayarınız açılırken F11 tuşuna basın.

Karşınıza ön yükleme listesi çıkacaktır. Listeden kurulum ortamını seçin ve normal bir biçimde Windows 7 kurulumunu gerçekleştirin. Herhangi bir RAID sürücüsü kurmaya gerek yok.

MSI'ın fare ile kullanılabilen UEFI BIOS'u sıcak arabirimiyle sizi karşılıyor.
Smart Response teknolojisinin çalışması için SATA modunu BIOS'tan RAID olarak ayarlamanız gerek.

Rapid Depolama Yazılımı Kurulumu

Rapid Depolama Yazılımı Kurulumu
Intel Rapid Depolama Teknolojisi aracı sizin için her şeyi ayarlıyor.

Smart Response teknolojisini devreye sokmak için artık tek yapmanız gereken Intel'in Rapid Depolama Teknolojisi aracını kurmak. Makaleyi yazdığımız esnada yazılımın son sürümü 10.6.0.1022 idi. Yazılımı buradan indirip kurduğunuzda sisteminizin Smart Response için elverişli olduğunu fakat aktif olmadığını belirtecektir.

Smart Response'u devreye sokmak için "Hızlandır" butonuna tıklayın. Ardından da Hızlandırma Yapılandırması altında yer alan "Aygıt seç" bağlantısına tıklayın.

Karşınıza çıkan kutucuktan Smart Response modunu seçmeniz istenecektir. "Enbüyütme modu"nu seçin ve "Tamam" deyin. Tebrikler, artık bilgisayarınız SSD'nin performansı ve sabit diskin kapasitesini birleştiren Smart Response teknolojisiyle güçlendiriliyor. Şimdi isterseniz hem bu teknolojinin hem de MSI'ın OC Genie II özelliğinin sağladığı performansa göz atalım.

Intel Rapid Depolama Teknolojisi aracı sizin için her şeyi ayarlıyor.

Enbüyütme modu sayesinde Smart Response teknolojisinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Smart Response ile Performans Testleri

Smart Response ile Performans Testleri
Intel Smart Response %35'e varan bir performans artışı gerçekleşiyor.

Smart Response'un sunduğu avantajları anlayabilmek için test yazılımı olarak genel sistem performansını ölçen PCMark 7'yi tercih ettik.

SATA Modu AHCI olarak ayarlanmış şekilde kurduğumuz ilk Windwos'ta Smart Response kullanılamadığı için ilk olarak salt sabit disk performansını ölçtük. PCMark 7 bu testten bize 3029 puan verdi.

SATA Modunu RAID yaptık ve sıfırdan ikinci bir Windows kurulumu gerçekleştirdik. SSD diskimizi de bağlayıp Smart Response'u devreye soktuğumuz bu testten ise 4078 puanını elde ettik. Yani Smart Response genel sistem performansını % 35 oranında artırıyor!

Intel Smart Response %35'e varan bir performans artışı gerçekleşiyor.
Smart Response olmadan: 3029 Puan.

Intel Smart Response %35'e varan bir performans artışı gerçekleşiyor.

Smart Response devrede: 4078 Puan.

MSI OC Genie II ile Ekstra Performans!

MSI OC Genie II ile Ekstra Performans!
Bilgisayarınız kapatıyorsunuz ve OC Genie tuşuna basıp tekrar açıyorsunuz. Overclock artık bu kadar basit.

MSI'ın OC Genie II teknolojisi, anakartın üzerinde yer alan bir tuş yardımıyla çalışıyor. Kasayı açmak istemeyen kullanıcılar için ise BIOS'ta da bir OC Genie II seçeneği mevcut.

OC Genie II devreye sokulduğunda sistem işlemciyi, bellekleri ve bu iki bileşenin çalışma frekansını analiz ediyor. Akabinde sistemin kararlı çalışmasını engellemeden hızı artırıyor. Yani sizin yerinize sistem kendi kendine hız aşırtma yapıyor.

Fakat OC Genie II'den tam anlamıyla yaralanmak için çarpan kilidi açık bir işlemci kullanmak gerekiyor. Aksi takdirde sistem sadece bellek ve veriyolu frekansını artırabiliyor. Bu da belirli sınırlar dahilinde mümkün olduğu için bir noktada hız artık daha yukarıya çıkamıyor.

Biz sistemimizde işlemciden ziyade disklerin performansını ölçmek için çarpan kilidi kapalı ve alt seviye bir işlemci tercih ettik. Bu durumda dahi OC Genie II %5 daha fazla performans sunmayı başardı. K serisi, çarpan kilidi açık bir işlemci kullanıldığında performans artışı %25'lere kadar ulaşabiliyor.

Bilgisayarınız kapatıyorsunuz ve OC Genie tuşuna basıp tekrar açıyorsunuz. Overclock artık bu kadar basit.
OC Genie II Kapalı: 4078 Puan.

Bilgisayarınız kapatıyorsunuz ve OC Genie tuşuna basıp tekrar açıyorsunuz. Overclock artık bu kadar basit.
OC Genie II Açık: 4221 Puan.

Test Sistemi

Test Sistemi
MSI Z68A-GD80 G3 de Amerikan ordusundan sertifikalı askeri sınıf bileşenler kullanıyor.
TEST SİSTEMİ
Bileşem Model
İşlemci Intel Core i5 2300
Anakart MSI Z68A-GD80 G3
RAM Kingston KHX2133C9AD3X2K2/4GX
Ekran Kartı MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II
Sabit Disk Western Digital WD1001FALS
SSD Kingston SV100S2/128G
Okuyucu Yorumları