Z kuşağı hakkında herkesin söyleyecek bir sözü var çünkü bu nesil, dijital dünyada en fazla görünürlüğe sahip olan, dijital dünyanın içine doğmuş olan, internet ve bilgisayarlardan önceki yaşam düzenini bilmeyen bir nesil. Öyle ki, Z kuşağı için internetin, cep telefonlarının, tabletlerin, bilgisayarların olmadığı yıllar ile Mısır piramitlerinin inşa edildiği çağlar arasında çok büyük bir fark bile olmayabilir.
Şimdi bir teknoloji şirketi, Lenovo, yaptırdığı araştırmada Z kuşağının aynı zamanda dijital dünyada kendilerine alternatif kimlikler yarattıklarını, alternatif bir yaşam kurduklarını ve çifte bir yaşam yaşadıklarını ortaya çıkarttı. Lenovo'nun Kuzey Amerika'dan sorumlu pazarlama müdürü Gerald Youngblood'a göre, "Dünyadaki gençlerin yaklaşık beşte birinde, küresel bir kriz haline dönüşmüş bir zihinsel sağlık sorunu var."
Lenovo, ankete katılan 2.000 kişinin kuşaklara göre eşit olarak bölündüğünü söylüyor.
Uzmanlar, 1981 ile 1996 arasında doğan Y kuşağının yüzde 38'inin, 1965 ile 1980 arasında doğan X kuşağının yüzde 18'inin ve 1955 ile 1964 arasında doğan Baby Boomer kuşağının yüzde sekizinin, çevrimiçi kişiliklerinin diğerlerinden çok farklı olduğunu kabul ettiğini söylüyor.
Bu arada, 1997 ile 2012 yılları arasında doğan Z kuşağının neredeyse üçte biri, çevrimiçi dünyalarını ailelerinden gizlediklerini söyledi. Y kuşağının ise dörtte birinden fazlası aynı şeyi söyledi.
İnternet dışında iletişim kurmak istemiyorlar
Z kuşağının yarısından fazlası kendilerini çevrimiçi ortamda ifade etmenin çevrimdışına göre daha kolay olduğunu iddia ederken, genel olarak yanıt verenlerin yüzde 40'ı ve Boomer kuşağının dörtte birinden azı bu oranın altını çizdi.
Ancak uzmanlar ayrıca Z kuşağının internette ikili bir yaşam sürdürürken daha mutlu olmadığını da buldu.
Anket, Z kuşağı katılımcılarının yüzde 68'inin çevrimiçi ve çevrimdışı kimlikleri arasında bir kopukluk hissettiğini gösterdi. Bu sorunlar kaygı, (yüzde 18), yalnızlık (yüzde 17) ve depresyon (yüzde 15) olarak ortaya çıktı.
Z kuşağının yaklaşık beşte biri, insanlarla yüz yüze iletişim kurmak yerine dijital iletişim tercih ettiklerini de açıkladılar. Araştırma ayrıca Z kuşağının yüzde 61'inin arkadaşlarıyla ve aileleriyle çevrimdışı ortamda iletişim sorunları yaşadıklarını da ortaya çıkardı. Bunun nedeni ise, gençlerin internette yargılanma endişesi taşımaması olarak açıklanıyor.
Ancak Z kuşağının yüzde 54'ü, eğitimli bir profesyonelle konuşmanın, gerçek dünyada sevdikleriyle daha açık iletişim kurma konusunda özgüvenlerini artıracağını söyledi. Yani bu konuda psikiyatrik destek almayı da istiyorlar.
Peki, şimdi herkesin aklındaki soru şu: Z kuşağındaki durum buysa, sonraki kuşağın psikolojisi daha ne kadar kötü olacak?