Yüzlerce kez şarj edilse bile bozulmayan pil hayali gerçek oluyor

Pil teknolojileri, dijital dünyanın şişe ağzına dönüştü. Kısa sürede enerjisi tükenen, şarj edildikçe de eskiyen ve kullanılamaz hale gelen pillerin yerine yeni bir pil teknolojisi mümkün olabilir mi? Yeni teknoloji, bu soruya "evet" dememizi sağlayacak gibi görünüyor.

Yüzlerce kez şarj edilse bile bozulmayan pil hayali gerçek oluyor

Akıllı telefonlarımızı birkaç yıl boyunca elimizde tutma eğiliminde olduğumuz için batarya sağlığı kritik önem taşıyor. Pil sağlığı diğer elektronik cihazlar ve elektrikli araçlar için de hayati öneme sahip. İdeal olarak, bu pillerin çok fazla bozulmadan yüzlerce hatta binlerce kez şarj ve deşarj olmasını istiyoruz.

Ancak henüz bu hayallerimiz gerçek olamıyor çünkü Li-ion piller, şarj edildikçe eskiyor, eskidikçe şarj tutmaz hale dönüşüyor. Sonunda da artık kullanılamaz duruma geliyor. Ama yeni bir pil teknolojisi geliştirmek ve çevre üzerindeki etkisini azaltmak için dünya çapında pek çok araştırma yapılıyor.

Bilim insanlarının yeni buluşu, neredeyse hiç bozulmadan yüzlerce şarj döngüsüne dayanabilen yeni bir pil teknolojisini ortaya çıkarabilir. Çin Bilimler Akademisi'ne (CAS) bağlı Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü'nden (DlCP) araştırmacılar, yüzlerce döngüden sonra sağlığını neredeyse %100 oranında koruyabilen bir pil türü geliştirdi.

Çinli araştırmacılar, ORAM olarak bilinen yeni naftalin türevlerini kullanarak bu sıvı pilleri oluşturmak için bir yöntem geliştirdiler. Bu naftalin bileşikleri havadan korunmaya ihtiyaç duymayacak, böylece sıvı pillerin üretim maliyeti azalacak.

Sıvı bataryalar umut vadediyor

Sıvı bataryalarda naftalin türevlerini kullanan araştırmacılar, 850 döngü veya yaklaşık 40 gün boyunca istikrarlı döngü performansı sunabilen bir batarya geliştirdiler. Sıvı piller, sürekli hava akışına maruz kaldığında bile kapasite ve verimlilik düşüşü olmadan 600 döngü veya yaklaşık 22 gün boyunca “sorunsuz” çalıştı.

Araştırmacılar sistemi genişleterek naftalin türevleri teknolojisine dayalı “pilot" bir çalışma oluşturdu. Sistem yaklaşık 330 Ah kapasiteye ulaştı ve 270 döngüden (27 gün) sonra %99,95 kapasitesini korudu.

Bilim insanları bu teknolojiyi, mobil cihazlarda ve otomobillerde sağlıklı ve güvenlik şekilde kullanılabilecek şekilde geliştirebilirlerse, artık bir cihazın ve otomobilin pili onlarca yıl dayanacak şekilde çalışabilir.