Yunuslar, gerçekten gülüyor olabilir mi?

İnsandan başka hiçbir canlının duyguları olmadığını düşünenleri çok şaşırtacak bir haberimiz var. Diğer pek çok canlı gibi, yunuslar da oyun oynarken gülüp eğleniyorlar ve bilim insanları bunu ispat etmeyi başardı...

Yunuslar, gerçekten gülüyor olabilir mi?

Hayvan beslememiş bir insanın hayvanların duyguları olduğuna, hatta mutlu, neşeli, oyunbaz zamanlarda gülümseyip neşe saçtıklarına inanmaları zor olabilir.

Ancak ne var ki, zekasıyla alay edilen hayvanlar bile fırsatını buldukları ilk anda oyun oynayıp eğlenmeyi çok seviyorlar ve bundan da büyük mutluluk duyuyorlar. Bilim insanları, gülümseme mimiği en belirgin hayvanlardan biri olan yunusların gerçekten gülümseyip gülümsemediklerini tespit etmek için bir deney yaptılar ve sonuçlar ilginç.

Aslında, şişe burunlu yunuslar (Tursiops truncatus), anatomileri nedeniyle kalıcı bir gülümsemeye sahip görünüyorlar. Ancak bilim insanları onların gerçekten mutlu olup gülümsediklerini ispat etmeyi başardılar.

Meğer insanları da taklit ediyorlarmış

Pisa Üniversitesi'nden Dr. Elisabetta Palagi yaptığı açıklamada, "Şişe burunlu yunuslarda belirgin bir yüz ifadesi olan açık ağızın karakteristik bir özellik olduğu doğru ancak aynı zamanda yunusların başkalarının yüz ifadelerini taklit edebildiklerini gördük" dedi.

Böylece anlaşılıyor ki, bir yunus gördüğünde gülümseyen, mutlu olan, heyecanlanan insanların yüz mimiklerini taklit etmek isteyen yunuslar, aynı zamanda gülümsemeyi de başarıyorlar.