Yumurtaları ters çevirmek, bozulmalarını önler mi?

Yumurtalar aslında uzun süre dayanabilen proteinler olarak zor iklim koşullarına dayanabilir. Peki ama onları daha uzun süre taze tutmak için ters saklamak, gerçekten işe yarayan bir yöntem olabilir mi?

Yumurtaları ters çevirmek, bozulmalarını önler mi?

Eski denizcilerin, uzun yolculuklarda gemiye yükledikleri yumurtaları, sivri tarafı aşağı bakacak şekilde sakladıkları biliniyor. Gemiciler, daha uzun süre taze kaldığına inandıkları için yumurtaları bu şekilde depoluyorlardı. Peki bu yöntem gerçekten yumurtaları taze tutuyor mu?

Aslıda bu konuda bilimsel bir çalışma yok. Yani yumurtaların ters veya düz depolanmasının etkisini kimse ölçmüş değil. Ancak bu yöntemin, salmonella gibi bakterilerin yumurta sarısına ulaşmasını zorlaştırmak için kabul edildiği düşünülüyor. Yani yumurtaların üzerindeki mikroskobik deliklerden içeri bakteriler girer ve bu da yumurtanın bozulmasına sebep olur.

Yumurtanın geniş yuvarlak ucunun altında bir hava keseceği vardır. Dolayısıyla, buradaki deliklerden içeri giren bakteriler hava keseceğine takılıp yumurtanın sıvısına bulaşmakta zorlanırlar.

Ayrıca yumurta tazeliğini yitirdikçe, bu hava kesesi büyür ve eğer aşağıda kalırsa, yukarı doğru yaptığı baskı artacağı için, yumurtanın sıvısını kaplayan zara zarar verir ve bakterilerin içeri girmesini kolaylaştırır. Böylece yumurtanın bozulması daha da hızlanır.

Bozuk yumurta yemeyin!

İşte bu yüzden aslında, eski gemilerdeki hijyenik olmayan şartlarda her yeri kaplamış bakterilerin yumurtaları bozmasını zorlaştıran bir önlem olarak anlamlı görünüyor. Elbette, bugün buzdolapları sayesinde yumurtaları çok daha uzun süre taze tutuyoruz ve hava keseceğinin şişeceği kadar uzun süre beklemiş yumurtaları yemenizi tavsiye etmiyoruz. Bu yumurtaları da suya koyduğunuzda, suyun yüzeyine çıkmasından anlayabilirsiniz.