YouTube'daki sahte Apple canlı yayını, on binlerce kişiyi kandırmayı başardı

YouTube'da bir anda ortaya çıkan sahte Apple canlı yayınını on binlerce kişi izledi. İşin kötüsü, bu yayının altında bir dolandırıcılık girişimi gizliydi...

YouTube'daki sahte Apple canlı yayını on binlerce kişiyi kandırdı

Tim Cook ile yapılan eski bir röportaj, YouTube'da canlı yayınmış gibi yayınladı ve canlı yayındayken on binlerce izleyici yayını izledi. Röportaj, bir kripto dolandırıcılığına dikkat çekmek için yayınlanıyor gibi görünüyordu.

Daha önce YouTube'da bir kripto dolandırıcılığına rastladıysanız, neler olup bittiğine dair birçok işareti fark edebilirsiniz. Sahte canlı yayın, hem başlıkta hem de açıklamada bir dizi Apple anahtar kelimesi kullanarak dikkat çekiyordu. Ama videoyu açtığınızda, karanlık görünen bir kripto sitesine bağlantı veren garip mesajlarla dolu olduğunu görebiliyorunuz.

Canlı akışın sahte olduğuna dair birçok işaret bulunuyordu. Garip bir başlığı vardı - “Apple Event Live. CEO of Apple Tim Cook: Apple & Metaverse 2022" ve CNN'in 2018'de Cook ile yaptığı eski bir röportajı gösteriyordu. Yayıncı, video akışına Bitcoin ve Ethereum logolarını eklemişti, CNN Money logosu “Apple Crypto Event 2022” metniyle kaplamıştı, altına “ACİL HABER” (URGENT NEWS) yazan kalın bir metin eklemişti. Ve gerçekten ("Apple LIVE" olduğu iddia edilen) kanalın sayfasına tıkladığınızda, URL'nin Apple ile hiçbir ilgisi yoktu. Bu, kanalın bir noktada farklı bir amacı olduğunu ancak kötü amaçlı kişiler tarafından ele geçirilerek akışı barındırmak için kullanıldığı tahmin ediliyor.

YouTube henüz konu hakkında bir yorum yapmadı ve bir süre sonra yayın, YouTube'un hizmet şartlarını ihlal ettiği için kaldırıldı.

Sahte canlı yayın açıkça Apple'dan gelmese de, şirketin internet üzerinde çok dikkat çektiği bir zaman aralığında gerçekleşti. Apple, büyük iPhone 14 duyuru etkinliğini saatler önce yayınlamıştı ve CEO Tim Cook akşam Vox Media's Code konferansında röportaj yapıyordu. Bu yanıltıcı yayın, Apple'ın büyük bir gün geçirdiğinin farkında olabilecek ancak neler olduğunu tam olarak bilemeyen insanları kandırma girişimi gibi görünüyordu.

Sahte yayın, yayında kaldığı süre içerisinde 70 binden fazla izleyici topladı…

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR