YouTube'da yeni bir dönem başlıyor

YouTube, gençlerin platformdaki aktivitelerini izlemeyi kolaylaştıran yeni ebeveyn kontrol özelliklerini duyurdu. Ebeveynler, içerik yerine yüklemeler, yorumlar ve abonelikler hakkında bilgilendirilecek ve yeni yüklemelerle ilgili e-posta bildirimleri alabilecekler.

YouTube'da yeni bir dönem başlıyor

YouTube, yaptığı açıklamada ebeveynlerin mevcut kontrol seçeneklerini genişlettiğini ve gençlerin hesaplarına bağlanarak onların YouTube'daki aktivitelerine dair daha fazla bilgi edinebileceğini duyurdu. Bu yeni özellikle, ebeveynler video içeriği yerine, yüklemeler, abonelikler ve yorumlar gibi kanal aktiviteleri hakkında bilgilendirilecek. Ayrıca, yeni bir video yükleme veya canlı yayın etkinliği gerçekleştiğinde e-posta bildirimleri alacaklar.

Algoritma ve Yaş Bilgisi Üzerindeki Etki

Şirket, TechCrunch'a yaptığı açıklamada, hesapların bağlanmasının YouTube algoritmasını etkilemeyeceğini, çünkü önerilerin zaten kullanıcının bireysel tercihleri doğrultusunda belirlendiğini söyledi. Ayrıca ebeveynler, hesap bağlamayla çocuklarının gerçek yaşını YouTube’a bildiremeyecek, çünkü platform, kaydolurken girilen yaş bilgisine bağlı kalıyor.

Yeni Yüklemeler ve Gizlilik Ayarları Üzerindeki Kontrol

Ebeveynler, YouTube ve YouTube Shorts'ta yapılan yeni yüklemeler hakkında, videolar gizli veya listelenmemiş olsa bile uyarı alabilecek ve video gizlilik ayarlarında yapılan değişikliklerden haberdar olacaklar.

Denetimli Hesaplar: Küçük Yaş Grubuna Yönelik Kontroller

youtube

Bu yeni özellik, YouTube’un 2021'de tanıttığı ve ebeveynlerin denetimli hesaplarla küçük çocukların çevrimiçi aktivitelerini yönetmelerine olanak tanıyan kontrol seçeneklerinin devamı niteliğinde. ABD'de bu yaş sınırı 13, ancak diğer ülkelerde değişiklik gösterebiliyor. Şirket, o dönem daha büyük yaş gruplarına da bu kontrollerin sunulacağını duyurmuştu.

Sosyal Medyada Yasal Düzenlemelere Uyum Çabası

Sosyal medya platformlarındaki denetimli deneyimler, teknoloji şirketlerinin küçük kullanıcılarla ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlama veya bu düzenlemelerin önüne geçme çabasıyla ortaya çıktı. ABD'de Utah ve Arkansas gibi eyaletler, 18 yaş altındaki çocukların ebeveyn izni olmadan sosyal medya platformlarına katılmalarını kısıtlayan yasalar çıkardı. Ancak bu yasalar, mahkemeler tarafından engellenmekte veya yasal değişiklikler gerektirmekte.

YouTube'un Sosyal Medya ile Kesişen Özellikleri

TikTok, Snapchat, Instagram ve Facebook gibi diğer sosyal platformlar da ebeveyn denetimlerini içeren özellikler geliştirmişti. YouTube her ne kadar bu platformlarla aynı kategoriye girmese de, kullanıcı profilleri, içerik oluşturucuları takip etme, yorum yapma ve algoritma tabanlı içerik önerileri gibi sosyal medya özellikleri sunuyor.

Aile Merkezi ve Family Link ile Kolay Erişim

YouTube, gençler için tasarlanan bu yeni deneyimin bu hafta ebeveynlere sunulmaya başlayacağını, ebeveynlerin ise hesaplarını uygulama içinde yer alan yeni "Aile Merkezi" (Family Center) üzerinden bağlayabileceklerini belirtti. Ayrıca, Google’ın Family Link hizmeti de ebeveynlere bu yeni kontrolleri yönetebilecekleri bir giriş noktası sunacak. Özelliğin, önümüzdeki birkaç hafta içinde dünya genelindeki tüm YouTube kullanıcılarına ulaşması bekleniyor.

Sorumlu İçerik Oluşturma Rehberleri ve Danışma Komitesi

Ebeveynler ayrıca, gençlerin sorumlu içerik oluşturucular olmalarına yardımcı olmak amacıyla, Common Sense Networks tarafından hazırlanan rehberlik materyallerine de erişim sağlayabilecek.

YouTube, bu yeni kontrol özelliklerinin geliştirilmesi aşamasında Gençlik ve Aileler Danışma Komitesi ile iş birliği yaptığını belirtiyor. Şirket ayrıca, YouTube Kids ve denetimli deneyimler sunan hizmetlerinin, aylık 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaştığını vurguluyor.