Youtube CEO'sunun annesine göre ailelerin çocuk yetiştirirken yaptığı 1 numaralı hata

Eğitimci ve “How to Raise Successful People” kitabının yazarı Esther Wojcicki dönem dönem CNBC'ye dönem dönem ebeveynlikle ilgili makaleler yazıyor. 2 kızı CEO, bir kızı Tıp profesörü olan Wojcicki'ye göre ailelerde gördüğü bir hata şöyle:

Youtube CEO'sunun annesine göre ailelerin çocuk yetiştirirken yaptığı 1 numaralı hata

Wojcicki, "Çocuklarımız için çok şey yapıyoruz. Bu, çocuklarımızın zorluklarla uğraşmak zorunda kalmaması için sürekli olarak engelleri kaldırdığımız “helikopter ebeveynliğin” kökenidir" diyor.

Wojcicki, genç bir anne olarak izlediği pek çok kural olduğunu belirterek "Ama benim 1 numaram şuydu: Çocuklarınız için, onların kendileri için yapabilecekleri hiçbir şeyi yapmayın. Bu benim kızlarım için işe yaradı. Üçü de büyüdü ve çok başarılı oldu: Susan YouTube’un CEO’su, Janet bir doktor ve Anne, 23andMe’nin kurucu ortağı ve CEO’su. Çocuklarınıza, işleri kendi başlarına yapmaları konusunda ne kadar çok güvenirseniz, o kadar güçlü olurlar. Anahtar, rehberli uygulama ile başlamaktır: “Ben yaparım, yaparız, sen yaparsın” yöntemidir" diyor.

Wojcicki'nin bazı önerileri şöyle:

Bunu her türlü basit, günlük eylemle deneyebilirsiniz:

-Uyanma: Kendi alarmlarını kurmalarını sağlayın.
-Giyinme: Kendi kıyafetlerini seçmelerine izin verin.
-Kahvaltı/öğle/akşam yemeği: Onlara pankek hamurunu karıştırmak, beslenme çantasını temizlemek ve sofrayı kurmak gibi basit görevler verin.
-Sırt çantalarını hazırlama: O gün getirmeleri gereken şeylerin bir listesini gözden geçirmelerini sağlayın.
-Plan yapma: Hafta sonu ya da okul sonrası aktiviteler bulmalarına izin verin.
-Ödevi kontrol etme: %100 doğru olmaması sorun değil. Hatalardan ders çıkarsınlar.

Wojcicki, evlerinde ev işi konusunda da işbirliği yaptıklarını söylüyor, "Bulaşık yıkamak bizim evde büyük bir işti. Bütün kızlarım, yemekten sonra lavabonun yanındaki küçük bir tabureye çıkıp bulaşıkları yıkadılar. Ve market alışverişine gittiğimizde onlardan iki kilo elma almalarını isterdim. Onlara nasıl yapılacağını öğrettiğim gibi iyi olanları seçmeleri ve terazide pound ölçmeleri gerekiyordu. Market bütçemizi aşarsak, neyi geri koyacağıma karar vermeme yardımcı olurlardı" diyor.

MÜKEMMELLİK İÇİN ENDİŞELENME

Wojcicki yazısına şöyle devam etmiş: "Kızlarımın her sabah kendi yataklarını yapmalarını beklerdim. Bir çocuk tarafından yapılmış bir yatak, içinde hala uyuyormuş gibi görünebilir. Ama onlar yaptıkları sürece ben mutluydum".

'80'LER VE 90'LAR'

Wojcicki'ye göre ustalık, bir şeyi doğru yapmak için gerektiği kadar çok yapmak demek. 80′li ve 90′lı yıllarda, iyi bir öğretmenin sözde özelliklerinden birinin dersinin çok zor olması ve birçok öğrencinin başarısız olması olarak görüldüğünü söyleyen Wojcicki, "Ancak ilk kağıtlarından D alan çocuklar, çok geriden başladıkları için gelişme motivasyonlarını kaybettiler.

Bu yüzden onlara çalışmalarını istedikleri kadar gözden geçirme fırsatı verdim. Ödüllendirmek istediğim şey, ilk seferinde doğru yapamamak, öğrenmek ve sıkı çalışmaktı" diyor.

ÇOCUKLAR SANDIĞINIZDAN AKILLI

Wojcicki yazıya şöyle devam etmiş: Açık olmak gerekirse, çocuklarınıza anlamadıkları veya yapamayacakları şeyleri yaptırın demiyorum. Buradaki fikir, onlara hayatın önlerine çıkardığı şeylerle nasıl başa çıkacaklarını öğretmektir.

Çocuklara kendi kararlarını vermeleri konusunda güvendiğinizde, kendilerini daha ilgili, güvenli ve güçlü hissetmeye başlarlar. Ve bu bir kez gerçekleştiğinde, başarabileceklerinin sınırı yoktur.