YouTube: Bize başka, onlara başka...

Türkiye birkaç videoyu yıllardır sildirtemezken, ABD ve İngiltere isteyince bakın YouTube ne yaptı

Bize başka, onlara başka...

Türkiye ve YouTube arasındaki fırtınalı ilişki gün geçtikçe daha da içinden çıkılmaz hale geliyor. Tam 2.5 yıllık yasağın ardından, Almanya'daki bir şirketin Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret içeren videoları yayından kaldırması ile Türk internet kullanıcılarına tekrar açılan YouTube, Google'dan gelen "videoları tekrar yükledik" açıklaması sonrasında yine haberlerin merkezine oturmuitu. Buna bir de CHP eski genel başkanı Deniz Baykal videoları krizi eklenince, herkes merakla YouTube tekrar ne zaman kapanacak sorusunu sormaya başlamıştı.

YouTube'un, bahsi geçen videoları "telif haklarımıza aykırı değil" deyip tekrar yayına almasını nasıl değerlendirdiniz bilemeyiz, ancak yaşanan son gelişme, eminiz sizin de kafanızı karıştıracak. New York Times'da yayınlanan habere göre YouTube, El Kaide bağlantılı dini bir liderin cihat çağrısı yapan videolarını sessiz sedasız yayından kaldırdı. Bunun nedeni ise, videoların "şiddete teşvik etmesi" olarak açıklandı. Ama işin içinde kafa karıştıran önemli detaylar da var...

ABD ve İngiltere isteyince uygulama farklı oldu...

ABD ve İngiltere isteyince uygulama farklı oldu...

Ancak işin arka planında çok farklı şeyler var. New York Times'a göre bu videolar, İngiltere'den gelen baskı sonucunda kaldırıldı. Ayrıca ABD'li milletvekillerinin de, videoların kaldırılması için YouTube yetkililerine mektup gönderdiği biliniyor.

Bir süredir yayında olan videoların alel acele yayından kaldırılması, işte bu baskılara ve talebe bağlanıyor. Enver El Avlaki adındaki dini liderin videolarında cihat çağrıları yapılıyordu. İddialara göre, 2010 yılı başında İngiliz parlamenter Stephen Timms'e bıçaklı saldırı düzenleyen Roshonara Choudhry isimli öğrenci, Enver El Avlaki'nin videolarını izledikten sonra bu eylemi gerçekleştirmiş.

Kısacası YouTube, Türk hükümetinin 2.5 yıldır yaptığı baskılara direnerek Mustafa Kemal Atatürk'e hakaretler içeren videoları silmezken; üstelik silindiğinde de yeniden yüklerken; talep ABD ve İngiltere'den geldiğinde hiç düşünmeden videoları yayından kaldırabiliyor.

Şimdi söz sizde: YouTube'un farklı ülkelere farklı davrandığını düşünüyor musunuz? Sizce yaşanan olaylarda bir çifte standart var mı? Görüşlerinizi yorumlarınızla veya forum sayfamızdan diğer CHIP Online ziyaretçileri ile paylaşın...

Okuyucu Yorumları