IBM ve ETH Zürih Üniversitesi araştırmacıları, bilgisayar yongalarına güç sağlayıp, aynı anda soğutabilen bir "akış" pili geliştirdiler. Bu teknoloji sayesinde çok daha küçük ve verimli yongalar geliştirilebilecek veya kendi enerjisini depolayabilen güneş hücreleri üretilebilecek.
"Redox flow" piller, normalde geniş ölçekte enerji depolamakta kullanılan sıvı elektrolitleri kullanıyor. Örneğin Harvard araştırmacıları, yakın zamanda 10 yıldan fazla dayanan bir pil geliştirmeyi başardılar. Bu tür pilleri yongalara yönelik olarak küçük boyutlarda üretmek ise farklı bir iş. IBM ve ETH Zürih takımları, akış pilinde elektrolit olarak ve yongaları soğutmak üzere kullanılacak iki sıvı bulmayı başardılar. Doktora öğrencisi Julian Marschewski, "enerji ve soğutmayı birleştiren, bu kadar küçük bir akış pilini üreten ilk bilim adamlarıyız," diyor.
Takım, 3 boyutlu baskıdan faydalanarak çivi şekilli bir mikro-kanal sistemi oluşturdu. Bu sistemde elektrolitler, çok düşük bir pompalama gücüyle sisteme elektrolit sağlayabiliyor. Sistemde elektrolitler, sıvıyı zar katmanına itiyorlar ve iyonların akıştığı bu kısımda enerji üretiliyor. Böylece ortaya santimetre kare başına 1,4 watt üreten, pompalamayı hesaba kattıktan sonra pil için 1 watt'ın kaldığı bir sistem ortaya çıkıyor.
Pilin şu ankinden daha çok elektrik üretmesi gerektiğinden, geliştirilmesi gerekiyor. Yine de takım, sistemin sadece yongalarda değil, dahili soğutmaya ihtiyaç duyan lazerlerde ve elektriği direkt olarak pil hücresinde saklayan güneş hücrelerinde de işe yarayacağını ve bol miktarda potansiyelinin bulunduğunu düşünüyor.