Yıllar geçse de, kullandığımız cihazlar şekil ve işlevlerini değiştirse de teknolojiyle ilgili bazı kurallar yerinde aynen duruyor. Bu yazımızda sizlerle paylaşacağımız öneriler, birkaç sene, hatta belki de 10 sene önce de geçerliydi, bugün hala geçerliliğini yitirmiş değiller. İşte sorunlardan uzak kalmanızı sağlayacak 16 pratik teknolojik ipucu!
Yeniden başlatın: PC'nizde işler yolunda gitmediğinde, bir program düzgün çalışmadığında veya kararlılığını yitirdiğinde hemen pes etmeyin. Bazen PC'nizi yeniden başlatmak, tüm bu sorunları ortadan kaldırabilir.
Yardım isteyin: Donanım üreticinizin sayfasında derdinizin devasını bulamadıysanız, hata mesajını Google'da aratarak benzer sorunu yaşayanların nasıl çözüme ulaştıklarını araştırabilirsiniz.
Yedekleyin: Saklamanız gereken verileri sadece bir konumda saklamayın. Verilerinizi yedekleyin, ardından yedeklerinizi de yedekleyin. Yedeklerinizi harici bir diske veya çevrimiçi hizmetlere kaydedin.
USB bellekler dostunuz: İçerisine bir kurtarma yazılımı yüklediğiniz USB belleğini yakınınızda bulundurun, böylece PC'nizin kurtarma disklerinizi kaybetseniz bile USB belleğiniz yardımınıza yetişecektir.
Geçen senenin modellerine göz atın
Geçen senenin modellerine göz atın: Üreticiler en son ve en iyi donanımları için yüklü bir ücret talep ederler. Ancak en hızlı işlemciye, grafik kartına vs. sahip olmanız genellikle şart değildir. Dolayısıyla geçen senenin sınıfının en iyi ürünlerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Bu ürünler hem yüksek bir performans sunarlar, hem de fiyatları çok daha uygundur.
Ek garantiyi boşverin: Ek garantiler, size yeni aldığınız cihazın ölüm döşeğinde olduğunu söyleyerek endişe duygunuzdan faydalanmaya çalışırlar. Ancak ek garantilerin gerçekte ne kadar işe yaradığı tartışılır.
Anlık isteğinizle satın almayın: Mağazalardaki satıcıların şamatasına kanmayın ve satın almayı düşündüğünüz bir ürünü önceden iyice araştırın.
Klavye kısayollarını kullanın: Gün içinde kullandığınız yazılımlardaki klavye kısayollarını öğrenerek işinizi çok daha hızlı yapmanız mümkün olabilir.
Yazılımlarınızı güncel tutun: Karşınıza sıkça çıkan "Güncelle" isteklerine boyun eğerek yazılımlarınızı güncellemeniz, genellikle size hem daha fazla işlev, hem de daha yüksek güvenlik olarak geri dönecektir.
Ergonomik bir klavye ve fare tepsisi kullanın: Karpal tünel sendromu ve tekrara bağlı diğer sakatlanmalar, hergün PC başında çalışanlar için önemli bir risk oluşturuyor. Ergonomik bir klavye ve fare tepsisine küçük bir yatırım yaparak kendinizi birçok sağlık sorunundan kurtarabilirsiniz.
Verilerinizi şifreleyin
Şifreleyin: Hırsızlarla paylaşmak istemediğiniz her dosyayı şifreleyin. Ancak bütün sürücünüzü şifrelemekle uğraşmanıza gerek yok. Bu konuda TrueCrypt'ten yardım alabilirsiniz.
Adaptörlerinize etiket yapıştırın: Her bir yeni cihazınız, yeni bir adaptörle geliyor. Masalarımızın altında biriken bu adaptörlerin hangisinin hangi cihaza ait olduğunu karıştırmamak için onlara bir etiket yapıştırabilirsiniz.
Kablolu bağlantıyı kullanın: Devamlı ve güvenilir bir internet bağlantısına ihtiyacınız varsa, kablolu ethernet bağlantısının kablosuzdan daha güvenilir ve daha hızlı olduğunu unutmayın.
Router'ınızı ortaya koyun: Tüm kablosuz cihazlarınızın rahatlıkla internete bağlanabilmesi için kablosuz router'ınızı evinizin tam ortasına koyun. Router'ınızın yüksek bir yerde olması da sinyal gücünüze katkıda bulunacaktır.
Hırsızları yakalayın: Laptop'unuzu çalınmalara karşı uzaktan izleyeebileceğiniz bir yazılımla donatmak, GB'larca veri depoladığınız cihazınızı korumak için iyi bir adım olabilir.
Ara verin: 24 saat boyunca hiç ekrana bakmayacağınız bir ara verin. Böylelikle gözleriniz dinlenecek ve sorunlara karşı daha toleranslı hale gelebileceksiniz.