Yılbaşında ve partilerde bir çoğumuz ailemizle veya arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz. Bu ise çekilen fotoğrafların havada uçuşacağı anlamına geliyor. İşte dijital makinenizle yılbaşında o kusursuz anı yakalayabilmeniz için bazı ipuçları:
Önce sınamak için çekin: İnsanlar ortama dolmadan önce ortam ışığında birkaç fotoğraf çekin. Manuel ayarları kullanıyorsanız, en iyi diyafram, ISO, enstantene hızı ayarlarını keşfedebilirsiniz.
Pencerelerden içeriye gelen ışık birkaç saat sonra değişebilir ancak elektrikli ışıklar değişmeyecektir. Bu sayede içeride kalacaksanız belirli bir ayar aralığında kalabilirsiniz.
Poz verdirmeyin: İnsanlardan poz vermelerini istediğinizde bu, doğal olmayan fotoğraflarla sonuçlanır. Aile fotoğraflarına bir foto muhabir gibi yaklaşın. Önemli bir etkinlik var ve siz bunu fotoğrafa yansıtmaya çalışıyorsunuz. Geçmişe dönüp baktığınızda insanları oldukları gibi görmek, çok daha keyif verici olabilir.
Işığı düşünün, manuel ayarlardan korkmayın...
Işığı düşünün: Fotoğrafçılıktaki birinci kural, ışığı yakalamaktır. Bulunduğunuz oda nasıl aydınlanıyor? Loş mu, yoksa karanlık mı? Pencerelerden parlak bir ışık içeri vuruyor mu? Ampüllerden, lambalardan veya yılbaşı süslerinden sıcak bir ışık geliyor mu?
Odada bulunan renklere dikkat edin ve farklı ayarlar kullanarak bunları yakalamaya çalışın.
Manuel ayarlardan korkmayın: Elle ISO ayarlama, diyafram ve enstantane hızı ayarları, aslında öğrenmesi çok da güç kavramlar değiller. Işığın, insanların ve ortamın hızla değiştiği ortamlarda bu ayarlar, oldukça faydalı olabilirler. Özellikle yılbaşı dekorasyonlarından yansıyan sıcak, yumuşak ve parlak ışığı düşük aydınlatmalı ortamlarda yakalamak istiyorsanız, tek seçeneğiniz ayarları elle yapmak.
Çok sayıda fotoğraf çekin: Dijital fotoğrafçılıkla beraber fotoğraf çekmek çok ucuz bir hal aldığından aynı fotoğrafı 20 kere çekmeniz ve en iyisini sonradan seçmeniz, size kayıp yaşatmayacaktır.
Kompozisyona dikkat edin...
Kompozisyona dikkat edin: Bir sanatçı olmayabilirsiniz, ancak fotoğrafçılık bir görsel sanattır. Fotoğraf çekmeden önce görsel olarak düşünerek işe başlamalısınız. Çocuklarınızın fotoğrafını çekerken dizlerinizin üstüne çökün ve tüm fotoğraflarınız, onların kafalarının üzerinden olmasın. Fotoğraf çektiğiniz kişiyi her fotoğrafın en ortasına yerleştirmeyin.
Flaşlı ve flaşsız deneyin: Dijital kameralarda fotoğrafın nasıl çıktığını hemen görebiliyorsunuz. Bu nedenle flaşlı ve flaşsız olarak en iyi fotoğrafı elde etmeye çalışın.
Tripod kullanın: Bu sayede düşük enstantane hızlarında loş ortamlarda ışığı yakalayabilirsiniz. Yılbaşı ağaçları ve karanlık ortamlar, beraber çok hoş bir manzara meydana getirebiliyorlar.
Karanlık odalarda en düşük ISO değerini kullanın: Karanlık fotoğraflarda ne kadar az ISO değeri, o kadar az karlanma demektir.
Photoshop ile düzeltin Fotoğraflarınızdaki ışıklar istediğiniz gibi olmadıysa onları Photoshop, GIMP gibi bir fotoğraf düzenleme yazılımıyla düzenleyin.