Bir yılan tarafından ısırıldığınızda, paniğe kapılmanız ve aslında pek de mantıklı olmayan şeyler yapmanız işten bile değil. Örneğin, bir yılanın ısırmasının ardından parmağını kesen ve sonrasında söz konusu yılan “o kadar zehirli olmadığı” için buna hiç gerek olmadığı söylenen bir kişinin hikayesinde olduğu gibi...
Ancak ne kadar paniğe kapılırsanız kapılın, muhtemelen yaşanan bu vakada olduğu kadar tuhaf bir şey yapmaya kalkmazsınız: Kendinizi bir otomobil aküsüne bağlayıp tam beş dakika boyunca elektrik vermek...
“Çıngıraklı Yılan Zehirlenmesinde Elektrik Çarpması Tedavisinin Başarısızlığı” başlıklı raporda doktorlar, Arizonalı bir adamın evcil çıngıraklı yılanı tarafından 15. kez ısırıldıktan sonra alışılmadık yöntemi nasıl denediğini ayrıntılarıyla anlatıyor.
Ekip tarafından yayınlanan raporda, çıngıraklı yılan ısırıklarına yüksek voltajlı, düşük akımlı elektrik şoklarının uygulanmasının, medyada orta düzeyde yer almadan önce bir konsept olarak lanse edildiği belirtiliyor. Yılan ısırığı yaralarına elektrik verme lehine kanıtlar anekdot niteliğindeydi ve hayvanlar üzerinde test edildiğinde etkisiz olduğu görülmüştü.
28 yaşındaki yılan sahibi, bu tekniği okumadan önce çıngıraklı yılan ısırıklarını panzehirle tedavi etmiş, ancak kötü tepki vermiş ve anafilaktik şoka girmişti. Bu sefer yılanı yüzünü dudağının yakınından ısırdığında alternatif bir tedavi denedi.
Ekip vaka raporunda “hasta ve komşusu, bir doğada yaşam dergisindeki bir makaleden edindikleri bilgilere dayanarak, bir daha zehirlenirse elektrik şoku tedavisi uygulamak için önceden bir plan oluşturmuşlardı” deniliyor. Rapor şöyle devam ediyor: “Hasta bir otomobilin yanına sırtüstü yatırıldı ve her iki ucundan küçük bir klips bulunan bir tel ile üst dudağına bir buji teli bağlandı. Motor çalıştırıldı ve yaklaşık beş dakika boyunca art arda 3.000 rpm'ye getirildi. İlk elektrik akımıyla hasta bilincini kaybetti.”
On beş dakika sonra olay yerine bir ambulans geldi ve düşük tansiyon, yavaş nefes alma ve yüzünde, boynunda ve göğsünde şişlik semptomları olan bilinçsiz hastayı buldu.
Hastaneye kaldırıldıktan sonra dört gün boyunca ısırık ve ardından elektrik çarpması nedeniyle tedavi edilirken yakın gözetim altında tutuldu. Panzehirden serum hastalığı için daha fazla tedavi gördükten sonra taburcu edildi, ancak üst dudağındaki doku kaybından dolayı rekonstrüktif cerrahi için hastaneye döndü.
Ekibin yaptığı açıklamada “Pek çok denemeye rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmacılar, ideal koşullar altında uygulandığında bile elektrik şoku tedavisinin herhangi bir yararlı etkisini gösteremediler” deniliyor. Buna rağmen Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yasaklanmadan önce 1990 öncesinde ABD'de yılan sokmalarını “tedavi etmek” için tasarlanmış 7.000 şok tabancasının satıldığı vurgulanıyor.