Yeni tarayıcıların dört bir yanı bug!

Yapılan araştırmaya göre Chrome, Firefox ve IE 8 betaları bug'larla dolu. İşte bug sıralaması...

Dört bir yanımız bug!

Geçtiğimiz günlerde Firefox 3.1 beta 2 sürümünü yayınlayan ve kullanıcılarına sunan Mozilla, bugünlerde Firefox’un 3. beta sürümü üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve Mozilla’daki yetkililerden edinilen bilgiye göre, Firefox 3.1 beta 3’ün en geç önümüzdeki yılın Ocak ayında yayınlanması bekleniyor.

Mozilla’nın Firefox’un yeni beta sürümüyle uğraşmasına nispet yaparcasına geçtiğimiz günlerde bir konferansta açıklama yapan Google’ın üst yöneticisi Marissa Mayer, Chrome’un çok yakında beta olmaktan kurtulacağını açıklamıştı. Ve bu açıklama çok geçmeden gerçek oldu, Chrome'un 1.0 sürümü yayınlandı.

Google, her ne kadar Chrome’u beta aşamasından çekmiş olsa da, yapılan bazı testler, Chrome’un henüz beta sürümden kurtulmaya pek de hazır olmadığını ortaya koydu. Açık yazılımları test eden ve kapsamlı araştırmalarıyla yazılım dünyasının itibar ettiği uTest, 1.300 gönüllü testçiyi kullandığı bir projesinde Firefox 3.1 beta 1, Chrome 0.3.154.9 beta ve Internet Explorer 8 beta 2’yi karşı karşıya getirdi. Opera ve Safari’nin yer almadığı analiz 8 gün sürdü ve bu sürecin sonunda web tarayıcılarının artıları ve eksileri bir bir ortaya döküldü.

uTest’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre hiçbir web tarayıcıda ciddi bir güvenlik açığı saptanmadı. “Böyle bir tabloyla karşılaşmak gerçekten harika” diyen uTest’in sözcüsü Matt Johnston, geçmiş yıllarda böylesine iyi bir sonucun alınmasının pek de mümkün olamayacağına vurgu yaptı.

İşte araştırmanın sonuçları

İşte araştırmanın sonuçları
Araştırmanın sonuçları, Chrome'un son betasının bug'lardan yana ciddi bir şekilde dertli olduğunu gösteriyor.

Ciddi bir açık tespit edilmese de, test süresince yaklaşık 672 adet bug’ın (hatanın) ortaya çıktığını ifade eden uTest yetkilileri, test sürecinde ortalama her 15 dakikada bir adet bug’ın bulunduğunu belirtiken, bug’ların birçoğunun kullanıcı-bazlı işlevsel veya teknik problemlerden meydana geldiğinin altını çizdi.

Testin sayısal sonuçları ise şöyle:

Internet Explorer 8 beta 2: 168 bug
Firefox 3.1 beta 1: 207 bug
Chrome 0.3.154.9: 297 bug

Sonuçlara bakıldığında bug’ların en çok Chrome beta’da görüldüğü anlaşılıyor. Chrome’u sırayla Firefox ve Internet Explorer betaları takip ediyor.

Chrome’un diğer web tarayıcılarına nazaran daha yüksek oranda bug’ı içerisinde barındırması her ne kadar yeni bir web tarayıcı olmasına bağlansa da, Google’ın Chrome’u beta aşamasından çıkarmış olması, bu tablo düşünüldüğünde akılları karıştırmıyor değil.

Okuyucu Yorumları