Yeni süper yazıcılar

Çok işlevli cihazlar, yazıcılardan daha iyiler zira tarama, fotokopi ve faks işlerini yapabiliyorlar

Çok işlevli yazıcılar

Basit bir mürekkep püskürtmeli yazıcı almak için artık pek de geçerli bir akçe kalmadı. Zira tüm üreticiler, her yazıcı sınıfında çok işlevli bir model sunuyor. Bu çok işlevli cihazlar, herhangi bir ek özellik sunmayan sıradan mürekkep püskürtmeli yazıcılardan genelde sadece biraz daha pahalı. CHIP Onlline olarak sizler için, piyasadaki en yeni çok işlevli yazıcıları Test Merkezi'mize konuk ettik.

Testte en önemli kriterimiz hiç şüphesiz kaliteydi. Yazdırma ve tarama kalitesini birleştirdik; bu özellikle kopyalamada önemli. Zira bu iş için hem tarama birimi, hem de yazıcının kendi, kaliteli sonuçlar vermeli. Aksi halde iyi bir fotokopi çıktısı almanız biraz zor. Testteki ürünler arasında bu işlevi özellikle Canon Pixma MP210 başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Söz konusu ürün hem enerji hem de fiyat/performans (sadece 90 dolar) tavsiyemiz. Kalite kategorisinde ise en düşük puanı 73 ile Brother DCP 135C aldı.

Ölçüm değerleri

Ölçüm değerlerine bakıldığında, tarayıcının zayıflığı da kendini hemen belli ediyor. Arada bir gazeteden bir kupür taramak isteyenler, Brother'ın bu yazıcısıyla işlerini görebilirler ancak yüksek kaliteli taramalar için (aile fotoğrafları koleksiyonu gibi) bu cihaz uygun değil. Çok işlevli yazıcılarda en önemli kriter kalite. Ancak bu kriter, "ne pahasına olursa olsun" anlamına gelmiyor. Üreticiler cihazlarını uygun fiyatlara sunsa da, yazdırma maliyetleri söz konusu olduğunda çoğunlukla sınıfta kalıyorlar. Cihazlar mürekkebi tasarruflu bir şekilde kullanmıyor. Dahası yedek kartuşların fiyatı da oldukça yüksek. Özellikle HP Deskjet F4180'in ve Canon Pixma MP210'un kartuşları cep yakıyor.

Bu cihazlarda metin sayfası ortalama 6 cent ve A4 boyutunda fotoğraf baskısı ise 1,5 Euro'dan daha pahalı. Daha tasarruflu bir şekilde çıkış alınabileceğinin ispatı ise Kodak Easy¬Share 5500: Metin sayfası baskısı sadece 2,3 cent, A4 biçiminde fotoğraf baskısı ise sadece 97 cent maliyete sahip. Kodak böylece yazdırma maliyetlerinde, 100'lük tepe değerine ulaşıyor. Toplam puanda ise cihaz altıncı sırada. Oysa ürün, diğer tüm test sonuçları ortalamanın altında kalıyor.

Güç tüketimi

Güç tüketiminde yine Canon Pixma MP210 önde; stand-by modunda sadece 3,1 watt ve uyku (sleep) modunda ise 1,0 watt güç tüketiyor. Kullanım kolaylığında ise diğer modeller zirve yarışına ortak oluyor. Bu test kategorisinde iyi puan alabilmek için cihazın bir ekrana sahip olması şart. Bilgisayar olmadan da konforlu bir kullanım için bu özellik gerekiyor. Bu alanda zirvedeki model Epson Stylus Photo RX585: Bilgisayarınız olmasa bile bu ürünü kolaylıkla kullanabilirsiniz. Zira fotoğraf yazıcısı ve fotokopi merkezi olarak oldukça başarılı. Tüm bu kalite ve konfora rağmen, tarama ve yazdırma işlemlerinin veya aile fotoğraflarının dijital ortama aktarımının çok uzun sürmesi, oldukça sinir bozucu.

Canon Pixma MP830 ise oldukça hızlı ancak fiyatı da bir o kadar yüksek. 410 dolar'lık fiyata sahip MP830, testteki en pahalı üründü. Ne var ki ürün, özellikle taramada rakiplerine fark atıyor. Testteki en yavaş cihazsa Epson Stylus DX 4400'dü. Tam sayfalık bir fotoğrafı yazdırmak için 22,5 dakikalık inanılmaz uzun bir süreye ihtiyaç duydu. Test birincisi bu işi iki dakikadan daha kısa bir sürede gerçekleştiriyor.

Az yada çok yazanlar için ideal çok işlevli yazıcı

Test sonuçlarımızın sizin için ne ifade ettiğine gelince: Belki Canon Pixma MP210 bazı kriterlerde en iyi değerlere ulaşmış ve 90 dolar'lık bir fiyata sahip olabilir. Beri yandan yüksek baskı maliyetleri bizi oldukça düşündürüyor. Çözüm aslında o kadar da zor değil: Baskı ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin ve ihtiyaçlarınıza en uygun cihazı satın alın.

Günlük kullanımda çok çıktı alanlar, Kodak'ın modelini veya test birincimiz Canon Pixma MP610'u tercih edebilirler. Az çıkış alanlar ise Pixma MP210'u tercih edebilir. Çok işlevli yazıcılardaki diğer bir baskın eğilim ise W-LAN (kablosuz ağ). Bu sayede ağdaki tüm bilgisayarlardan tarama ve yazdırma yapmak mümkün ve çok işlevli cihazı bu sayede evinizde veya ofisinizde gözden ırak, mekan sorunu yaşatmadan kullanabiliyorsunuz.

Çok işlevli bir yazıcının ağ kurulumu önceleri hayli zordu. Günümüzde akıllı kurulum rutinleri sayesinde bu iş de artık çocuk oyuncağı. Özellikle W-LAN öncüsü Lexmark, X9350 ve X4550 modelleriyle hayli pratik çözümler sunuyor.

Test birincileri

Test birincileri

Canon Pixma MP610

Kalite ve yazdırma maliyetlerinde çok iyi değerlere ulaşan cihaz, aynı zamanda testteki en hızlı ikinci cihaz. Tüm bunlar Canon Pixma MP610'un test birincisi olmasına yetti. Ergonomi ve güç tüketimi kriterlerinde de Pixma MP610 önde yarışıyor. Donanım özellikleri de başarılı: 2,4 inçlik ekranı ve bellek kartı okuyucusu (Compact- Flash I ve II, Microdrive) sayesinde bilgisayara gerek kalmadan fotoğrafları doğrudan yazdırmanız mümkün. FİYAT: Yaklaşık 260 dolar.


Test birincileriCanon Pixma MP210

90 dolar'a en iyi yazdırma kalitesi ve en düşük güç tüketimi. Canon Pixma MP210 fiyat/performans birincimiz ve enerji tasarrufu tavsiyemiz. Ancak bu cihazı sadece az çıktı alanlara tavsiye ediyoruz: Siyah-beyazda sayfa başına 5,6 cent ve A4 renkli fotoğraf çıktısı başına 1,84 Euro'luk baskı maliyetleri ortalamanın oldukça üzerinde. FİYAT: Yaklaşık 90 dolar.

Test tablosu (Sıra 1-8)

Test tablosu (Sıra 1-8)

Test tablosu (Sıra 1-8)
Tabloyu büyütmek için lütfen tıklayınız...

Test tablosu (Sıra 9-13)

Test tablosu (Sıra 9-13)

Test tablosu (Sıra 9-13)
Tabloyu büyütmek için lütfen tıklayınız...

Bilgi: Neler olmalı?

Çok işlevli yazıcılar, tahmin ettiğinizden fazlasını yapıyor:

1- Bellek kartından içerik baskısı (sadece işaretleyin ve yazdırın).
2- Dilediğiniz zaman mürekkep seviyesi hakkında bilgi (PC olmadan da).
3- Mürekkep kartuşlarını tek tek değiştirme imkânı (cebinizi ve çevreyi korur)

Satın alırken dikkat etmeniz gerekenler

İHTİYAÇLARINIZI BELİRLEYİN
En iyisi, satIn almadan önce cihazla neler yapacağınızı kendinize sormanız. Eksik olan işlevlere, bilgisayar kasalarındaki gibi sonradan sahip olmanız veya terfi ettirmeniz mümkün değil.

AYRI MÜREKKEP TANKLARI
Özellikle bir rengi yoğun olarak kullanıyorsanız, örneğin iş yazışmaları için şirket logoları, mürekkep kartuşlarını tek tek satın almanın mümkün olup olmadığını kontrol edin. Bu özellik sayesinde bütçeniz hayli rahat edecektir.

BAĞLANTILARA DİKKAT
Genelde çok işlevli yazıcılar PC bağlantısı için tek bir USB yuvasına sahiptir. Birden fazla PC'den çıkış almak isteyenler, önceden kablolu veya kablosuz bir ağ bağlantısı seçeneğine dikkat etmeliler. Fotoğraf dostları için değişik kart biçimlerini destekleyen PictBridge ve kart okuyucular önemlidir.

UCUZ YEDEK MÜREKKEP
Sadece çok yazdıranlar ucuz yedek mürekkeplerle ilgilenmez. Satın almadan önce, cihazınız için üçüncü parti üreticilerin de sunduğu yedek mürekkep olup olmadığını kontrol edin. Canon ve Epson gibi üreticilerde işiniz zor, zira bunlar yedek mürekkep kartuşlarının üretimini oldukça zorlaştırıyorlar. Brother gibi diğer üreticiler ise bu noktada daha az kısıtlayıcı.

Nasıl test ettik?

Çok sayıda çıktı ve tarama, renk doğallığı, çözünürlük, kumlanma (noise) ve derinlik keskinliği hakkında bir fikir veriyor. Mürekkep fiyatı ve ölçtüğümüz tüketim değerleriyle değişik standart sayfalar için gerçek baskı maliyetlerini hesaplıyoruz. Buna karşın ergonomi testinde genel olarak cihazların kullanılabilirliğini ve güç tüketimini değerlendiriyoruz.

Hızın değerlendirilmesi (kalitede de olduğu gibi), üç alt puanın toplamından oluşuyor: Yazma, tarama ve kopyalama hızı. Son olarak ekstra donanım özellikleri için de puanlar veriyoruz: Çok sayıda mantıklı bağlantı, hacimli bir kâğıt tepsisi ve büyük bir ekran toplam puanı artıran en önemli kriterlerden bazıları.

Okuyucu Yorumları