Birleşik Krallık'taki Bristol Üniversitesi'nden bilim insanları, uzak geleceğin iklim modellerini kullanarak, yaklaşık 250 milyon yıl içinde dünya kıtalarının tek bir süper kıta olan 'Pangea Ultima'yı (teoriye göre kıtaların gelecek 250 milyon yıl içinde bir arada toplanacağı bir süperkıtadır) oluşturmak üzere birleşmesi ihtimalini ve oluşacak iklim koşullarını inceledi.
Bilim insanlarına göre burası insanlar ve memeliler için aşırı sıcak, kurak ve neredeyse yaşanmaz olacak. Araştırmacılar süper kıta için sıcaklık, rüzgar, yağmur ve nem eğilimlerini simüle etti ve karbondioksit seviyelerini hesapladı. Uzmanlar, 'Pangea Ultima'nın oluşumunun sadece volkanik patlamalara yol açıp karbondioksitin atmosfere yayılmasına ve gezegenin ısınmasına yol açmayacağını, aynı zamanda güneşin daha parlak hale geleceğini, daha fazla enerji yayacağını ve Dünya'yı daha fazla ısıtacağını da buldular. Makale Pazartesi günü Nature Geoscience dergisinde yayınlandı.
Makalenin baş yazarı Alexander Farnsworth'a göre insanlar yeni kıtada oluşacak ısıyı ter yoluyla atamamaları ve vücutlarını soğutmamaları nedeniyle yok olur. Farnsworth, artan sıcaklığın memeliler için yiyecek ve su kaynaklarının olmadığı bir ortam yaratacağını da söylüyor.
Uzmanların geleceğe dair tahminlerine göre süper kıtadaki toprakların yalnızca %8 ila %16'sı memeliler için yaşanabilir olabilir.
Rapora göre karbondioksit seviyeleri mevcut durumun 2 katı olabilir.
Bristol Üniversitesi'nden Eunice Lo "Mevcut iklim krizimizi gözden kaçırmamak hayati önem taşıyor. Gezegenin 250 milyon yıl sonra yaşanmaz hale geleceğini öngörürken, bugün zaten insan sağlığına zarar veren aşırı sıcaklıkları yaşıyoruz. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede net sıfır emisyona ulaşmak çok önemli” diyor.