Güney Koreli teknoloji devi Samsung, zihin dalgalarınızla kontrol edebileceğimiz yeni bir akıllı televizyon geliştiriyor.
Yeni akıllı televizyon projesi, Project Pontis ismiyle adlandırılıyor. Samsung, fiziksel engelli kişilere kullanım kolaylığı sunuyor. Şirket, kanal değişimi yapmak ve ses ayarlarını düzenlemek için "beyin dalgalarından" medet umuyor. Proje Pontis'de, felçli kişiler bile televizyonu kontrol etmeyi başarıyor.
Samsung'un İsviçre şubesi üç ay kadar önce İsviçre'deki Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) 'nin Neuroprosthetics Merkezi ile stratejik ortaklık yürütmeye başladı. Şirket, 8 Kasım 2018'de ise, San Francisco'daki geliştirici konferansında ikinci prototip televizyonunu tanıttı.
Deneyimli bilim insanı Ricardo Chavarriaga, "Hareket edemeyen veya hareket etme konusunda çeşitli kısıtlamalara sahip olan kişilere nasıl erişilebilirlik sağlayabiliriz sorusunun peşinden koştuk. Çarpıcı bir teknoloji geliştiriyoruz. Yeni yapay zekamız, öncümüzden çok daha zeki. Bu yapay zeka, ancak ve ancak etkili bir arayüz desteğiyle çalışabiliyor." ifadelerini kullandı.
Samsung, bir model oluşturmak ve kullanıcının göz hareketlerini ve beyin dalgalarını kullanarak seçim yapmasını sağlamak için makine öğrenimini uygulamak ve hem çevre ile beyin taramalarından gelen göstergeleri birleştiriyor. Prototipte beyin dalgalarını toplamak için, kullanıcıta 64 sensörlük bir kulaklık sağlanıyor. Kulaklıklı mikrofon seti, TV' ile iletişime geöen bir bilgisayara bağlanıyor. Mevcut prototip, kullanıcılara özel göz izleme özelliği oluşturuyor. Sistem daha sonra, kullanıcılara özel bir profili oluştuyor ve içerik listeleri sunmayı düzenleniyor. Böylece kullanıcılar, göz hareketleriyle seçim yapabiliyor.
Beyin Gücü
Geliştiriciler beyinle kontrol edilebilecek uygulamaların geliştirilmesini henüz tamamlayamadı. Samsung bu açığı nasıl kapatacağını araştırıyor. Samsung, teknolojik cihazları beyin dalgaları ile kontrol etmeye çalışan ilk şirket değil. SpaceX ve Tesla CEO'su Elon Musk Mart 2017'de, düşünceleri iletmek için beyne küçük elektrotlar yerleştirmeyi içeren, "nöral mimari" temelli Neuralink teknolojisini kamuoyuna tanıtmıştı.