Yeni Ryzen'ler, AMD için fiyasko mu olacak?

AMD'nin yeni Ryzen 9000 CPU'ları, yeni bir araştırmaya göre şirket için büyük bir fiyaskoya dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Yeni Ryzen'ler, AMD için fiyasko mu olacak?

AMD’nin yeni Ryzen 9000 çipleri, piyasaya sürüldükten sonra bazı olumsuz tepkiler aldı. PC sahiplerinin yeni Zen 5 silikonu hakkındaki fikirlerini daha derin bir şekilde incelemek isteyen Alman teknoloji sitesi 3D Center da, AMD’nin ilk Ryzen 9000 CPU’larına yönelik genel tepkileri ve ilk izlenimleri belirlemek için okuyucuları arasında bir anket gerçekleştirdi.

Ankete yaklaşık 1.000 katılımcı katıldığı için oldukça küçük bir örneklem olduğu rahatlıkla belirtilebilir, ancak yine de teknoloji sitesinin okuyucularının görüşlerinin kayda değer bir kısmı çok olumsuza doğru yöneliyordu.

Olumlu, ortalama ve olumsuz olmak üzere üç yanıt grubu bulunuyordu ve üç seçeneği olan olumlu yanıtı hariç her birinde dört seçenek bulunuyordu. Toplamda, katılımcıların çoğu Ryzen 9000’e “ortalama” bir tepki verdi. Katılımcıların yaklaşık %55’i ortalama seçeneklerini tercih ederken, %21’i olumlu, %24’ü olumsuz yanıt verdi.

Nedenlere baktığımızda ise ortalama yanıtların çoğunda (%23), Ryzen 9000’in güçlü oyun performansının olmaması nedeniyle olumlu bir tik hak etmediği düşünülüyordu. %19’u, performans açısından genel olarak nesilsel bir artış olmaması nedeniyle Zen 5 CPU’larına ortalama puan verdiklerini belirtti.

Olumsuz tepki tarafında da durum benzerdi ve bu durumdaki ana şikayet genel performansın eksikliği (%11), ardından oyun performansıydı (%9).

Başka bir deyişle, katılımcıların toplam %62’si Ryzen 9000’e, çiplerin performans, oyun veya başka bir konuda yetersiz olması nedeniyle ortalama veya olumsuz bir değerlendirme verdi.

Ryzen 9000 çiplerini satın almayı düşünen veya halihazırda bir tane satın almış olan olumlu kategorisi ise katılımcıların sadece %12’sinden oluştu.

AMD için bunun endişe verici olduğu söylenebilir ancak bu anketin katılımcılarının tek bir internet sitesinden geldiği ve genel PC sahiplerinin çok küçük bir kısmını oluşturduğunu unutmamak gerekiyor. Reddit, X, YouTube ve benzeri çeşitli internet ortamlarında da Ryzen 9000 CPU’ları hakkında pek çok farklı fikir paylaşılıyor. Hatta bu çevrimiçi ortamlara bakıldığında, yeni Ryzen’ler için durum çok daha kötü gözüküyor. Ancak bir kez daha, bir ürün hakkında kötü fikre sahip olanların tepkilerini gösterme konusunda çok daha sesli olduklarını hatırlatmakta fayda var.