MIT üniversitesinde bir araştırma grubu küçük bir virüsün genleri ile oynayarak lityum iyon pilden çok daha güçlü ve etkili bir pil üretmeyi başardılar. Bu virüste bulunan ve M13 olarak bilinen iki gen ile oynayarak virüsün uygun ısıda, su ve iyon dolu bir kapta bekletilmesiyle kendisine demir fosfattan bir kabuk oluşturmasını ve karbon nano tüpe yapışarak oldukça ince ve güçlü bir elektrot oluşturmasını sağladılar. Bu şekilde oluşturulan pillerin performansı ve pil kapasitesi pazarda bulunan en iyi piller ile aynı olurken çalışma sürelerinin lityum iyon pillere oranla 3 kat fazla olacağı söyleniyor.
MIT'de madde bilimcisi olarak görev yapan ve araştırmanın başkanlığını yürüten Angela Belcher bu elektrot yöntemi ile MP3 çalar ve cep telefonu gibi ürünler için çok daha güçlü bir pil üretmek mümkün diyor. Ayrıca bu pillerin biraz daha geliştirilmesi ile arabalarda bile kullanılabileceğinin altını çiziyor. Blecher " İçerisinde yaşayan bir organizma bulunduğu için yeşil bir renge sahip olacak bu pillerin insan sağlığına hiçbir zararı yok. Ayrıca pil içerisinde virüs için uygun bir ortam yaratıldığı için bu virüslerin ölmesi de mümkün değil" diyor. Belcher "lityum iyon piller güçlü ve hafif bir yapıya sahip ancak elektron salınımları çok yavaş. Yeni bulunan teknolojide ise elektron salınımı son derece hızlı olacak"diyor.
Ekip şimdiden bu teknolojinin daha yüksek voltaj ve elektrik kapasiteye sahip ikinci nesil piller üzerine çalışmaya başlamış Manganez fosfat ve nikel fosfat ile yapılacak bu çalışmaların sonuç vermesi içinse biraz daha beklemek gerekecek.