Yeni pil teknolojisi, elektrikli araçları yüzde 50 hafifletecek

Lityum-ion pil teknolojisi hem mobil dijital cihazlarda hem de elektrikli araç piyasasında büyük bir devrim yaşanmasına öncülük etti ancak artık ömrünü doldurmuş olabilir ve yerini alacak yeni piller, elektrikli araçların ağırlığını yarı yarıya indirecek gibi görünüyor.

Yeni pil teknolojisi, elektrikli araçları yüzde 50 hafifletecek

Teknoloji hızla ilerlerken pil teknolojisinin şişe ağzı oluşturması sebebiyle elektronik cihazlarda ve elektrikli araçlarda sınırları uzun zamandır aşamıyorduk. Ancak yeni karbon fiber piller büyük bir devrim yaratabilir.

Yeni raporlar, elektrikli araç bataryalarında bir yeniliğin, otomobillerin ve uçakların ağırlığını yarı yarıya azaltabileceğini öne sürüyor.

Bu yenilik, hafif elektrikli araç bataryası tasarımında karbon fiber kullanımına dayanıyor; bu da bataryanın aracın yapısal bir bileşeni haline gelmesini sağlayarak ayrı bir yük olan bataryaya olan ihtiyacı ortadan kaldıracak.

Mühendisler karbon fiber kullanarak hem daha iyi elektriksel hem de mekanik özellikler sunan yeni bir batarya tasarımı yaratmanın yolunu buldular.

Uçaklar ve otomobiller için yeni bir umut

Bu özellikle, havadayken oluşan sürtünmeyi azaltmak için mümkün olduğunca az ağırlığa ihtiyaç duyan elektrikli uçakların geliştirilmesinde önemli bir faktör. Ayrıca, elektrikli araçlarda bataryanın ağırlığının bir bütün olarak azaltılması da menzilin artmasına yardımcı olacaktır çünkü araçtaki motorun taşıması gereken daha az ağırlık demek, daha efektif çalışma ve daha uzun menzil anlamına geliyor. Bu nedenle bu yeni ağırlıksız EV bataryalarını sektör için büyük bir atılım haline getiriyor.

Bu yeni ağırlıksız EV batarya tasarımının arkasındaki şirket ise Sinonus. Şirket, aslında Chalmer Teknoloji Üniversitesi'nin (CTU) alt şirketi. Üniversite şimdilik, AAA pillerin kullanıldığı düşük güçlü cihazlarda bu standart pillerin karbon fiber pillerle değiştirilebileceğini gösterdi. Ama aynı zamanda tasarımı daha büyük uygulamalar için ölçeklendirmek için çalışıyor. Böylece otomobiller ve uçaklar için de hafif pillerin hayata geçmesi mümkün olacak.