Yeni bir bilgisayar aldığınızda etiketlerle kaplı olması sinirlerinize dokunmuyor mu? Firmaların dizüstü bilgisayarların içindeki her parçayı veya teknolojiyi tek tek bir etikete bastırması, sonra da kasasına yapıştırması gerçekten gerekli mi? İçinde zaten var, bir de dışını kaplayınca kullanıcı daha yeni çıktığı halde, mumyaya dönmüş bir bilgisayar ile karşılaşıyor.
Yarış arabasına benzetmek de mümkün, sonuçta ikisi de markalarla kaplı. Tek farkı yarış takımları sponsorluklardan para kazanıyor. Bu sponsorluklar ve reklam yarış severlere ürün satmaya ve tabii ki bu masrafı vergiden düşmeye yarıyor. Dizüstü bilgisayardaki tonla marka ise zaten satın aldığımız bir ürünü bize tekrar mı satacak? Yani sorun şu ki sergi modelinde etiket olabilir, reklam ve tanıtım olabilir ama kutudan sıfır çıkan bir üründe gerek yok.
Daha yepyeni sistemde sistem temizliği!
Bu daha başlangıç, esas mesele bilgisayarı açtıktan sonra başlıyor. Bu yeni bilgisayarlar o kadar çok deneme yazılımı ve bunların kısa yollarıyla dolu ki, ne, nerede ve ne işe yarıyor anlamak mümkün değil. Mesela Lenovo ThinkVantage Suite sunduğu otomatik güncelleme seçeneği ile dizüstü bilgisayar için çok yararlı bir araç. Burada bahsi geçen yazılımlar genellikle kısa süre sonra, daha kullanıcı deneyemeden kullanılamaz hale gelecek olan deneme yazılımları. Bazılarını kaldırmak sorun bile olabiliyor. Böyle bir durumda kurulum sorunlarınızı bitirecek çok küçük ve kullanışlı bir yazılım tavsiye ediyoruz.
Yeni bilgisayarın başına oturup temizlik yapmak, veya sıkılıp tamamen format atmak pek hoş değil. Bütün bu deneme yazılımları tek tıklamayla toptan kaldırılabilse çok daha faydalı olurdu. Ayrı bir disk bölümüne kurulu bile olsalar bu işe yarardı. Tabii ki en güzel çözüm, dizüstü bilgisayarların sadece temel yazılımların tam sürümleriyle gelmesidir.
Neyse ki bazı markalar, bu tip yazılımları seçime bağlı olarak sunmaya başladı. Umarız diğer üreticiler de aynı yolu takip ederler...
Forumda paylaşın: Peki siz ne düşünüyorsunuz?