Yaklaşık 6 ay önce piyasadaki en iyi konsolları sizler için sıralamış ve incelemiştik. Şimdi ise Microsoft'un yeni nesil konsolu Xbox One'ı tanıtmasıyla beraber üç büyük devin yeni nesil konsolları tam manasıyla ortaya çıkmış oldu, bir başka deyişle listemizi yenilemenin vakti geldi. Xbox One, bir önceki Xbox 360'tan neredeyse 8 sene sonra tanıtıldı. Wii U ise geçtiğimiz sonbaharda tanıtılmıştı. Sony'nin konsolu PlayStation 4'le Şubat ayında tanışmıştık.
İlk amacı bizlere büyük bir oyun zevki yaşatmak olan bu konsolların üçü de günümüzde giderek önemli bir hal alan ev eğlencesi işlevlerine önem veriyorlar. Bu makalemizde henüz satışa sunulmayan Xbox One, PlayStation 4'ün ve Wii U'nun bilinen özelliklerini sizlerle paylaşıp karşılaştıracak, son olarak Xbox One ve Sony PlayStation'ın özelliklerini karşı karşıya getireceğiz.
Sony PlayStation 4
Sony PlayStation 4
Sony'nin konsolu hakkında Şubat ayındaki tanıtımda çok şey öğrensek de, cihazın kendisini göremedik. Yine de konsolun donanımları hakkında birçok bilgiye sahibiz. Sony'ye göre PlayStation 4, bir PC'nin donanımlarına sahip olacak, bu sayede oyun geliştiricilerinin işini kolaylaştıracak. Buna ek olarak PlayStation, akış, paylaşım gibi internete bağlı özellikler üzerinde yoğunlaşıyor.
Konsolun mimarisinin PC'ye yakınlaşması, aynı zamanda PlayStation 3 (ve daha önceki PlayStation'ların) oyunlarını çalıştırmayacağı anlamına geliyor. Ancak PlayStation 4'teki yeni bir işlev, internetten akış yoluyla oyun oynamanıza izin veriyor. Önceki PlayStation konsollarına ait oyunlar, Sony'ye göre bu yolla oynanabilecek. Ancak akış üzerinden çalışan, yani uzak bir sunucu üzerinde çalışan ve bize görüntü olarak aktarılan bir oyunun ne kadar hızlı tepki verebileceğini ve deneyimin nasıl olacağını henüz görmedik.
Akış işlevi sayesinde oynadığınız bir oyunu arkadaşınıza canlı olarak göstermeniz ve hatta belirli yerlerden ondan yardım istemeniz mümkün hale gelecek. Bu arada akış özelliğinden evinizin içinde PS Vita konsolunuz sayesinde faydalanabileceğinizi de belirtelim.
PlayStation 4, aynı PlayStation 3 gibi bir Blu-ray sürücüsüyle gelecek. Konsolun fiyatı ve çıkış tarihi henüz tam olarak açıklanmasa da, 2013'ün sonuna doğru onu raflarda görebileceğiz.
PlayStation 4 hakkında daha fazla bilgi için bu PlayStation 4 yazımızı okuyabilirsiniz!
Microsoft Xbox One
Microsoft Xbox One
Microsoft'un Xbox One tanıtımında havada uçuşan "TV" ve "Home Entertainment" sözcükleri, şirketin yeni nesil konsolunu oturma merkezinizin merkezi haline getirmek istediğinin işareti olsa gerek. Gerçekten de Microsoft, yeni donanımıyla sadece en müthiş oyunları oynamamızı değil, hem müzik dinlememizi, hem video ve film izlememizi, hem de internetten çeşitli içeriklere ulaşıp paylaşımda bulunmamızı istiyor.
Xbox One ile beraber gelen yeni Kinect, yenilenen 1080p kamerası ile hareketleri daha iyi yakalayabiliyor. Kinect, düşünüldüğü gibi Xbox One'dan ayrı olarak değil onunla beraber olarak sunulacak ve Xbox One'ı Kinect'siz kullanamayacaksınız. Kinect, Xbox One'ın Windows 8'i andıran yenilenen arayüzünde önemli rol oynuyor. Bunun yanı sıra ses tanıma özellikleri üst seviyeye taşınan Xbox One, sesli komutlar sayesinde TV ve oyunlar arasında geçiş yapabiliyor. Tanıtımda konsolun farklı kişilerin seslerini tanıyabildiği de söylendi.
Microsoft'un Amerikan futbolu ligi National Football League ile yaptığı anlaşma, müsabakalar sırasında etkileşimli bazı işlevler sunacak. Bunlar arasında oyunları seyredebilme, diğer taraftarlarla konuşabilme, istatistiklere bakabilme gibi yenilikler var. Ancak haliyle bu işlevler NFL hayranı olmayanları pek ilgilendirmiyor.
Xbox One, Xbox 360'a Blu-ray çalabilme özelliğini ekleyecek. Bunun yanında yeni Xbox, önceki Xbox'lar için çıkan oyunları çalıştırmayacak. Bu yazımızda daha fazla detayına erişebileceğiniz Xbox One'ın 2013'ün sonlarına doğru çıkması bekleniyor. Microsoft, şimdilik kesin bir tarih vermiyor.
Nintendo Wii U
Nintendo Wii U
Japonya merkezli Nintendo'nun Wii'nin yerini dolduması için geliştirdiği yeni konsolu Wii U ile geçtiğimiz Kasım ayında tanıştık. Sıradışı bir konsol olan Wii U, tablete benzeyen dokunmatik ekranlı gamepad'iyle dikkat çekiyor. Bu gamepad'i ister oyunları kontrol etmek, ister TV'den bağımsız oyun oynamak için kullanabiliyorsunuz.
Wii U, Wii'nin aksine HD grafikleri destekliyor. Böylece Nintendo'nun konsolu, çözünürlükte Xbox 360 ve PlayStation 3'e yetişmiş oluyor.
Wii U'nun satışları, şu ana dek Nintendo'yu hayal kırıklığına uğratmış durumda. Şu ana kadar yaklaşık 3.5 milyon satan konsol, Nintendo'nun 5.5 milyonluk ilk tahminlerine ulaşmayı başaramadı.
Wii U'yu daha yakından tanımak isterseniz, bu yazımızı okuyabilirsiniz!
PlayStation 4 ve Xbox One karşılaştırma - I
PlayStation 4 ve Xbox One'ın özellikleri karşı karşıya
İşlemci: İki konsolun da işlemcisi birbirine oldukça benziyor. Konsolların her ikisi de AMD'nin x86 sekiz çekirdekli işlemcisini kullanıyorlar. Xbox One, büyük oranda modifiye edilmiş sekiz çekirdekli bir AMD işlemciyle çalışacak, PS4 ise x86-64 "Jaguar" işlemciyi kullanacak.
Microsoft, daha önce IBM PowerPC işlemciyi tercih ediyordu. Sony, ise Toshiba ve IBM ile bir araya gelerek kendi özel (ve oldukça karmaşık) Cell işlemcisini üretiyordu.
Grafik işlemciler: Oyunların görünümünü en yakından ilgilendiren grafik işlemcisi konusunda her iki konsol da yine AMD'yi tercih ediyor. Xbox One'ın GPU'su, SoC (çip üzerinde sistem) tasarımı tasarımına sahip işlemcisiyle bir arada bulunuyor ve Wired'a göre DirectX 11.1'i destekliyor. Xbox One'ın 40 nanometrelik yeni SoC'si, Xbox 360'ın 90nm'lik SoC'sinden çok daha üstün.
Bununla birlikte Xbox One'ın GPU'sunun PlayStation 4'ünkinden çok farkı yok. PlayStation 4 de grafik işlemcisini işlemcisi ile bir arada tutuyor. PS4, grafik işlemcisi olarak 1.8 TFLOPS'ta çalışan yarı-özel AMD Radeon'a sahip.
RAM: PS4'ün 8GB'lık bir GDDR5 RAM'e sahip olması, onu öne çıkaran özelliklerinden. Xbox One da 8GB'lık bir RAM'e sahip, ancak kullanılan bellek türü DDR3. Ancak bu fark, ilk aşamada oyunculardan çok oyun geliştiricilerini ilgilendiriyor.
PlayStation 4 ve Xbox One karşılaştırma - II
Hangisinin gamepad'i daha iyi: Oyun severlerin kendilerine has tercihleri, Xbox One gamepad'inin mi, yoksa PS4 DualShock 4 gamepad'inin mi daha iyi olduğunu belirlemeyi imkansız kılacak gibi görünüyor. Bunun nedeni, ne Sony'nin, ne de Microsoft'un gamepad'lerinin tasarımında büyük bir değişikliğe gitmemiş olmaları.
DualShock 4, üzerindeki yeni touchpad nedeniyle bir miktar büyümüş. Alt taraftaki çift analog çubuk varlığını sürdürüyor. Bunun yanında gamepad'in yapısı, kavramayı kolaylaştıracak şekilde değiştirilmiş.
Microsoft ise başarılı gamepad'ini çok fazla değiştirmemeyi tercih ediyor. Bahsedilen "40 tasarım yeniliği" oldukça küçük. Bunlar arasında gamepad'in sol altında yer alan D-Pad'de yapılan bir yenilik var.
Xbox One Kinect mi, PS4 Eye mı: Xbox One ve PlayStation 4, "çekirdek" oyuncularının gönlünü çıkışta sunacağı üst düzey oyunlarla alacak. Ancak iki şirket, hareket algılamaya da büyük önem veriyor.
Xbox One Kinect'in 1080p kayıt yapabilen kamerası, saniyede 2GB'lık veriyi işleyebiliyor. Artık bileğinizin veya omzunuzun küçük bir hareketi, Kinect'in gözünden kaçmıyor.
PlayStation 4 Eye hakkında daha az şey bilinse de Sony, cihazın 1280x800 piksellik çift kamerayla donatıldığını söylemişti.