Nottingham Trent Üniversitesi, Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Avustralya'daki New South Wales Canberra Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, 100 milyar doların üzerindeki monitör, ekran ve TV endüstrilerinin temellerini sarsabilecek bir “kavram kanıtı teknolojisi” üretti.
Araştırmacılar, bu tür cihazlarda kullanılan geleneksel sıvı kristal hücreleri "meta yüzeyler" (elektriksel olarak ayarlanabilen nanoparçacık diziler) adı verilen yeni bir teknolojiyle değiştirerek, bunun "mevcut sıvı kristal ekranlara göre önemli faydalar sağlayacağını" iddia ediyorlar.
Ne fayda sağlayacak?
Meta yüzeyler, kristal hücrelerden çok daha küçük boyuttadır (10 kata kadar daha küçük), bu da önemli ölçüde daha küçük piksel aralıkları ve - teoride - çok daha yüksek piksel yoğunlukları anlamına geliyor. Birbirine sıkıca gruplanmış pikseller, tahmin edilebileceği gibi daha kusursuz, hiper gerçekçi grafikler anlamına geliyor ve fotoğraf düzenleme monitörlerinde bu tür yenilikleri arzulayan yaratıcı profesyoneller için harika bir seçenek olacağı düşünülüyor.
NTU İleri Optik ve Fotonik (AOP) Laboratuvarı'nın lideri ve projeye katkıda bulunanlardan biri olan Profesör Mohsen Rahmani yeni teknolojinin faydasını şöyle anlatıyor: "Günümüzde LCD ve LED ekranlardaki piksel boyutlarını belirleyen ana faktör, sıvı kristal teknolojisinin sınırlamalarıdır: Kalındırlar ve komşu piksellerin çapraz iletişimi nedeniyle çok küçük ve birbirlerine çok yakın olamazlar. Ancak bizim teknolojimizde bu sınırlama yok."
Yeni teknoloji aynı zamanda çok daha yüksek yenileme hızlarına olanak tanıyor ve yayınlanan basın bülteninde şu ifadelere yer veriliyor: "Malzemenin sıcaklığı değiştirilerek ışık, insanın isteksizlik tepki süresinden neredeyse 20 kat daha hızlı değiştirilebilir."
İnsan gözünün algılama sınırı yaklaşık 13 ms veya 78 Hz'dir, ancak meta yüzeyler kullanan ekranlar potansiyel olarak 1.000 Hz'den fazla yenileme hızlarına ulaşabilir, bu da şu anda ticari olarak mevcut olan her şeyden çok daha yüksektir. Bu özellikle oyun monitörleri için bir nimet.
Teknolojinin silikon kullanması da çok daha uzun bir kullanım ömrü, daha düşük üretim maliyeti ve çok daha düşük güç tüketimi anlamına geliyor. Silikona geçiş aynı zamanda ağırlığı ve kalınlığı yüzde 99'a kadar azaltabilen ve çok daha geniş bir uygulama yelpazesinin önünü açabilecek çok daha ince hücrelere izin veriyor.
Kullanılabilirlik ve fiyatlandırma bilinmiyor
Bu yeni teknolojiye geçişin anahtarı, mevcut LCD panel üretim hatlarının yeni teknolojiye ne kadar hızlı ve kolay uyum sağlayabileceğine bağlı olacak.
Profesör Rahmani bu konuda şöyle diyor: "İyi bir yatırımla ürünün 5 yıl gibi bir sürede piyasaya sürülmesini bekliyoruz. Teknolojimiz LCD, LED ekranların üretim hatlarıyla uyumlu. Dolayısıyla sıfırdan bir üretim hattı geliştirmeye gerek yok. Bunun çok kolay olduğuna inanıyoruz, çünkü teknik olarak sadece sıvı kristal hücreleri metasurface hücrelerle değiştirmemiz gerekiyor. Ekran içindeki diğer katmanlar (ışık kaynağı, renk filtreleri, vb.) aynı kalıyor (artık polarize katmanlara ihtiyacımız olmayacağını unutmayın.)"