Yeni bir tıbbi test, tıp dünyasında büyük devrime yol açabilir

Devrim niteliğindeki yeni bir tıbbi test, bir hastadaki neredeyse tüm enfeksiyonları, hem de çok kısa bir süre içerisinde kolaylıkla tespit edebiliyor.

Yeni bir tıbbi test, tıp dünyasında büyük devrime yol açabilir

Nature Medicine’de yayınlanan devrim niteliğindeki yeni bir tıbbi test, enfeksiyon teşhislerinde muazzam bir değişime yol açabilir. Yeni geliştirilen metagenomik dizileme testi, tek bir taramayla pek çok farklı patojeni (bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler) tespit edebilmesi sayesinde enfeksiyonların nedenini bulmayı çok daha hızlı hale getirebiliyor.

Geleneksel yöntemler genellikle günler sürebilen ve bazen hastalığın nedenini tespit etmekte başarısız olabilen birden fazla test gerektiriyor. Ancak yeni test, DNA ve RNA dizileme teknolojisini kullanarak olası herhangi bir bulaşıcı patojeni tarıyor. Sadece saatler içinde sonuç elde edilebiliyor ve bu sayede doktorlar enfeksiyonlar hakkında daha hızlı ve daha eksiksiz bir görüş elde edebiliyor.

Araştırmacılar, devrim niteliğindeki bu tıbbi testin geleneksel yöntemlerin tespit edemediği birçok karmaşık enfeksiyonu başarıyla teşhis edebildiğini gösterdi. Sepsis veya sebebi açıklanamayan ateş yüksekliği gibi ciddi vakalarda, hızlı teşhis daha etkili ve hedefe yönelik tedavilerin uygulanmasını sağlayabilir. Ayrıca, yaygın antibiyotik direnciyle mücadele edecek olan yanlış antibiyotik kullanımını engellemeye de yardımcı olabilir.

Bu yeni genomik testin en büyük avantajlarından biri çok yönlü olması. Tüm genetik materyali taradığı için nadir ve beklenmedik patojenleri tespit ederek daha gizemli ve belirlenmesi zor hastalıkları teşhis edebilme konusunda oldukça yetenekli. Bu yüzden acil servisler ve yoğun bakım üniteleri gibi hızlı ve doğru teşhislerin kelimenin tam anlamıyla yaşam ile ölüm arasında belirleyici olabileceği alanlarda ideal bir araca dönüşebilir.

Ne yazık ki bu yeni test, her ne kadar büyük umutlar vaat ediyor olsa da, şu anda bazı sınırlamalarla karşı karşıya. Öncelikle, henüz yaygın olmayan gelişmiş dizileme ekipmanlarının kullanılmasını gerektiriyor. Araştırmacılar, maliyetin ve altyapının yaygın kullanım için büyük zorluklar olduğunu belirtiyorlar, ancak dizileme teknolojisi daha uygun fiyatlı hale geldikçe bu sorunların azalacağını umuyorlar.