Şili'deki Magellan teleskobu, gökyüzünün gece çekilmiş en net fotoğrafını almayı başardı.
Arizona Üniversitesi, Şili'deki Carneige gözlemevi ve İtalya'daki Actari gözlemevindeki bilim insanları, 20 yıldır gökyüzünün geceleri de temiz fotoğrafını çekecek yeni bir mercek teknolojisi üzerinde çalışıyorlardı. Bilim insanları nihayet geliştirdikleri mercekleri Şili'deki Magellan teleskobuna takarak gökyüzünün geceleri de net şekilde taramaya imkan sağlayacak temiz fotoğrafları almayı başardılar. Bilim insanları yeni lenslerin yeteneğini anlatmak için, "Ayın yüzeyindeki bir beyzbol topunu rahatlıkla seçecek kadar" ifadesini kullanıyorlar.
Magellan teleskobunda yer alan 6 metrelik ayna, daha net fotoğraflar çekmeyi kolaylaştırıyor. Hubble'da ise sadece 2,5 metrelik bir ayna bulunuyor. Ancak aynın boyutuna rağmen, dünya atmosferi içinden çekim yapmak hala blurlaşma problemi oluşturuyor. İşte bu problemi yenmek için bilim insanları atmosferle uyum sağlayan ikinci bir ayna kullanmayı denediler ve çıkan sonuçtan anlaşıldığına göre başarılı da oldular.
Dünya üzerinden gökyüzünün net fotğrafını çekmek, uzay araştırmaları için çok önemli çünkü aksi takdirde tüm bilim insanları dünya yörüngesindeki Hubble gibi uzay araçlarına bağımlı kalıyorlar. Bu da araştırmaları hem bütçe hem de zaman olarak çok zorluyordu. Yeni kamera sistemi sayesinde, dünyadaki tüm gözlemevleri, artık uzayın çok daha net fotoğraflarını elde edebilecekler.