Şu sıralar web’de Windows işletim sistemi konusunda iki yeni sürüm ismi geziniyor: XP Reloaded ve XP Release 2. Acaba Microsoft sırf Longhorn’u bekleyen kullanıcıları oyalamak için yeni bir Windows XP türevi mi hazırlıyor? Söylentiler bu yönde, ancak Microsoft’un bası n sözcüsü, XP Reloaded’ın saf bir pazarlama kampanyası olduğunun, yeni bir ürün olmadığının altını çiziyor. XP Release 2’nin ise Windows Server 2003 için hazırlanmış bir sürüm olduğunu açıklıyor. Yani ufukta yeni bir XP yok. Longhorn’un piyasaya sürülüş tarihine ilişkin ifade de bu şartlar altında kullanıcıyı avutamıyor. “2006 içinde herhangi bir zaman” diyor Microsoft. Ama o zamana kadar XP çoktan beş yaşını geçmiş olacak, bu da kullanıcıların beş yıl boyunca eski bir teknoloji ürünüyle yaşamak zorunda kalması anlamına geliyor. Bu gerçek, Avrupalı ve Amerikalı kullanı cılar arasında huzursuzluk yaratsa da Türk kullanıcıları hallerinden çok da şikayetçi değil; zira lisans ücretleri dikkate alınınca zaten çoğu ev kullanıcısı kısa aralıklarla işletim sistemi değiştirmekten yana değil. Oysa sektör profesyonelleri gerçekten de yeni bir sistem talep ediyorlar. Bununla beraber Longhorn’un önünde hala pek çok engel duruyor. Her seferinde yeniden ertelenmesine rağmen, Longhorn’da önemli özellikler eksik kalacağa benziyor. Örneğin Microsoft’un PC’lerde veri uyumunu optimize etmek ve basitleştirmek için tasarladığı yeni dosya sistemi WinFS. WinFS ancak 2007’de, Longhorn’a ücretsiz bir eklenti olarak gelecek.
Tiger Longhorn’un alternatifi mi?
Ama bunlar belki de başka bir işletim sistemine geçmek için iyi nedenler. Linux ve Apple camiası fırsat karşısında ellerini ovuşturuyor. Apple’dan bir basın sözcüsü CHIP’e konuşurken oldukça iddialıydı. “Tiger 2005’in ilk yarısında çıkacak ve Avrupa satış fiyatı 150 Euro olacak.” Tiger, MacOS X 10.4’ün ticari adı. Zaten kısa olan bu bekleme süresini, Apple kısa bir süre önce güncel sürüm 10.3 için sunduğu bir başka terfiyle atlattı bile.
Longhorn’un aksine, Tiger önceden vaat edilen tüm özellikleri getirecek. Bunlar arasında bir bilgisayar üzerindeki tüm dosyaları kullanı cıya fark ettirmeksizin işaretleyen, hemen hemen hiç performans kaybına neden olmayan ve böylece arama yapıldığında istenen dosyayı hemen bulan, meta veriler için yeni arama işlevi “Spotlight” da bulunuyor. PC kullanıcıları bu kavrama yabancı değiller; Google, “Desktop Search” ismiyle aynı hizmeti verene bir yazılım sunuyor. Yani, Microsoft işletim sistemini beş yıldır hazırlayadursun, üçüncü parti yazılımlar açıkları kapamak için çoktan harekete geçmiş durumda.