Avrupalıları bu yaz aylarında rekor sıcaklıklar bekliyor ve bu sefer suçlanacak ilk şüpheli, şaşırtıcı bir şekilde Avrupa'daki temiz hava olacak.
Bilim insanları, yaz aylarında kıtanın üzerindeki temiz hava nedeniyle ortalamaların üzerinde bir sıcaklıkla karşılaşılacağını vurguluyor. Avrupa, kıtadaki karbondioksit salınımını ciddi oranda düşürmeyi başardı ancak bunun sonuçlarına dair yeterince araştırma yapılmadı. Bilim insanları, artık Avrupa'da yazların daha sıcak geçeceğinin ve sıcakların daha erken başlayacağının altını çiziyorlar.
Avrupa'da, 1980'dan 2022'ye kadar geçen sürede, yaz sıcaklıklarının ortalaması 1 derece yükseldi. Bu yaz ise havanın çok daha sıcak olduğunu göreceğiz.
Bu değişimi önceden tahmin etmek, hazırlık yapabilmek açısından önemli çünkü Avrupa'daki çiftçiler tarlaların ekim ve biçim dönemlerini uzun zamandır alıştıkları mevsimsel döngülere göre planlıyorlar. Havaların daha erken ısınması ve yaz boyunca beklenenden sıcak havaların yaşanması, Avrupa sahillerinde denize girmek isteyen tatilcileri mutlu edebilir ama çiftçiler bundan hiç hoşnut olmayacak.
Hava ısınınca ne olacak?
Elbette Avrupa'da tarım ürünlerinin rekoltesinin düşmesi, kıtada gıda fiyatlarında artışa neden olacak, gıda ürünlerindeki eksiği ithalatla karşılamak isteyen Avrupa, dünya çapında da bir gıda fiyatları enflasyonuna sebep olabilecek.
Sorun sadece tarımla da sınırlı değil. Sıcak havaların klima çalıştırılmasına etkisi artacak ve Avrupa bu yaz, çok daha fazla elektrik tüketecek. Ancak sorun şu ki, Avrupa'da Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle enerji krizi yaşanıyor ve Avrupa ülkeleri, kamu kurumlarında elektrikli ısıtıcıların veya soğutucuların çalıştırılmasına bile sınırlama getirmiş durumda. Ancak hane halkının elektrik tüketimi, Avrupa'da yeni bir enerji açığı sorununu büyütebilir ki, bu da dünya çapında enerji fiyatlarının yine yükselmesi anlamına gelebilir.