Yavaş internete neden sinirleniyoruz?

Yavaş internet veya sıkışık trafik , bizi neden sinirlendiriyor? İşte bunun bilimsel açıklaması...

Neden sinirleniyoruz?

Yavaş bir internet bağlantısına sahip olmak veya sıkışık bir trafikte bulunmakta, genel olarak düşünüldüğünde çok büyük bir problem olmaması gereken şeyler. Ancak bu iki durum, insanları en fazla rahatsız eden sorunlar arasında bulunuyor. Sinir bilimci R. Douglas Fields'in söylediğine göre bu durum, oldukça normal.

National Institutes of Health kıdemli araştırmacısı ve "Why We Snap: Understanding the Rage Circuit in Your Brain" yazarı Fields'e göre bir şeylere aniden sinirlenmek ve öfkelenmek oldukça insansı bir davranış. Fields'in söylediğine göre beynimizin sakin bir halden aniden sinirli bir hale dönüşmesine sebep olan dokuz büyük etken bulunmakta. Bu etkenlerin her biri, hayatta kalmak için beynimizin kurduğu sistemlere bağlı durumda. Fields'in The Science of Us'dan Melissa Dahl'a yaptığı açıklamaya göre internet ve trafik gibi önemsiz şeyler de tetikleyici etkenler olabiliyor.

"S tetiği" olarak adlandırılan tetikleyicinin, "durdurulduğunuz" anlarda çalıştığını söyleyen Fields, bunun yakalanmış bir hayvanın kurtulmak için saldırgan davranışlar sergilemesi ile benzer olduğunu söylüyor. İnsanların da aynı dürtüye sahip olduğunu söyleyen Fields, internetin yavaşlamasında veya trafiğin sıkışmasında sıkılma gibi diğer insani duygular göstermek yerine neden sinirlendiğimizi açıklamakta. Sinirlenmenin, savaşmaya hazırlanmak için ihtiyaç duyulan duygu olduğunu belirten Fields, sistemin bir noktada sıkıştığımızda kurtulmak için bizi savaşmaya hazırlamak üzerine kurulduğunu söylüyor.

Bu ani öfke de bir anlamda köşeye sıkışmamızdan kaynaklanmakta. Yavaş internet, işinizi zamanında yapamamanız veya video izlerken beklemeniz gerekmesi anlamına geliyor ve trafikte sıkışmak da gerçek anlamda sıkışmak oluyor. Her ne kadar kısa bir sürede kurtulacağınızı bilseniz de durum bu.

Başka bir deyiş ile yapmanız gereken şey, kısa bir süre düşünüp tehlikede olmadığınızı ve sadece rahatsız olduğunuzu fark etmek...

Okuyucu Yorumları