Yaşlandıkça yüzümüz, ismimizle eşleşecek şekilde değişiyor olabilir mi?

Yeni bir araştırma, ismimizin yüzümüzün nasıl göründüğü etkileyebileceğini söylüyor. Peki ama böyle bir şey gerçekten mümkün mü?

Yaşlandıkça yüzümüz, ismimizle eşleşecek şekilde değişiyor olabilir mi?

İnsanların dış görünümünü etkileyen pek çok farklı detayın olduğunu biliyoruz. Genetik etkilerden beslenme biçimine ve yaşama şekline kadar görünüşümüzü çok fazla sayıda değişken etkileyebiliyor. Ancak yeni araştırmalar, görünüşünüzün anne babanızın size doğumda verdiği isme göre de belirlenebileceğini söylüyor.

Çalışmanın yazarları, yetişkinleri, çocukları ve yapay zekayı kapsayan bir dizi deney yaptıktan sonra, insanların yüzlerinin yaşamları boyunca isimlerine uyacak şekilde değişme eğiliminde olduğunu buldu.

Araştırmacılar, “Çocuklar henüz isimlerine benzemiyor ancak isimleriyle daha uzun süre yaşayan yetişkinler isimlerine benzeme eğiliminde” diye yazıyor ve ekliyor: “Bu sonuçlar, insanların doğumda kendilerine bahşedilen stereotipe göre geliştiklerini gösteriyor.

İnsanlar olgunlaştıkça isimlerine benziyor

Çalışmanın yazarları, bu sonuca ulaşmak için öncelikle hem çocuklardan hem de yetişkinlerden yüz fotoğraflarını isimlerle eşleştirmelerini istedi. Her iki yaş grubu da yetişkinlerin isimlerini yalnızca görünüşlerine göre doğru tahmin edebildi ve sadece şansla açıklanamayacak kadar yüksek bir başarı oranına ulaştı.

Ancak katılımcılar, çocukların yüzlerini tutarlı bir şekilde doğru isimle eşleştirmeyi başaramadı. Araştırma yazarlarına göre bu, insanların olgunlaştıkça isimlerine benzemeye başladığını gösteriyor.

Araştırmacılar, bu bulguyu doğrulamak amacıyla, aynı adı taşıyan kişilerin yüzleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları analiz etmek için bir makine öğrenimi sistemi kullandılar. Bu incelemenin sonuçlarında “aynı adı taşıyan yetişkinlerin, farklı adları olanlara göre daha fazla benzer yüz temsiline sahip olduğunu, ancak aynı adı taşıyan çocukların bu modeli göstermediğini bulduk" diye yazarak önceki çıkarımlarını destekliyorlar.

Son olarak ekip, çocukların yetişkin olduklarında nasıl görünebileceklerini göstermek için yüz görüntülerini yapay olarak yaşlandırdı. Bu fotoğraflara bakan katılımcılar, doğal yetişkinlerde olduğu gibi yüzleri isimlerle doğru şekilde eşleştiremedi.

Çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences üzerinde yayınlandı.