Yasal Kopyalara ilk adım

EMI kopyalanabilir kataloğunu Apple iTunes üzerinden satışa çıkardı. Acaba DRM'in sonu mu geliyor

DRM gidici mi?

Dün Apple ve EMI Müzik'in ortak açıklamalarına göre ilk kopya korumalı olmayan şarkılardan oluşan kataloğunu Apple iTunes üzerinden satışa sundu. Buna göre bu şarkılar, Sayısal Haklar Yönetimi (DRM) engeli olmadan cihazlar arası kopyalanabilecek.

iTunes'da DRM korumasız şarkıların fiyatları 1.29 Euro olarak belirlendi. Bu da DRM'li şarkılara göre biraz daha pahalı.

DRM'e başından beri karşı olduğunu her fırsatta yineleyen Apple yöneticisi Steve Jobs, EMI'nin DRM korumasız şarkılar sağlayacak olan büyük markaların ilklerinden olduğunu, bir çok ünlü müzik kuruluşunun da EMI'yı takip edeceklerini umduğunu söyledi.

CHIP Online Yorumu:
DRM oldukça pahalıya malolan bir sistem oldu ve kırılması zaman alsa da, müzik firmalarını hayal kırıklığına uğrattı. Tabi DRM korumasız olması bu şarkıların başkalarına özgürce dağıtılabileceği anlamına gelmese de, satın aldığınız parçayı size ait başka bir aygıta yükleme engelinizi kaldırıyor. Bu engel doğal dünyada en çok satan MP3 çalar iPod'un satıcısı Steve Jobs'u bir hayli tedirgin ediyordu. EMI'den sonra hangi müzik şirketlerinin uygulamayı devam ettireceği de merak konusu.

Okuyucu Yorumları