Yıllan öncesinin vakum tüpüyle çalışan, oda büyüklüğündeki bilgisayarları geri dönüş yapmaya hazırlanıyor. UC San Diego'daki bilim adamları, yarıiletken kullanmayan, lazerli ilk mikroelektronik cihazı geliştirdiler. Bu cihazlar, aynı vakum tüpleri gibi özgür elektronlardan faydalanıyor.
Silikon veya diğer maddeleri temel alan yarıiletkenler, milyonlarca transistörü birkaç santimetre kareye sığdırmamızı sağlıyorlar ve son derece müthişler. Ancak bazı sorunları da var. Örneğin elekronların hızı, yarıiletken maddelerin direnciyle sınırlı. Vakum tüplerinde ise böyle bir sorun yok çünkü vakum tüpleri, elektronları boşlukta hareket edecek biçimde bırakıyorlar. Bununla birlikte elektronları özgür bırakmak için ya yüksek elektrik akımına (100 volt'tan fazlasına), ya da güçlü bir lazere ihtiyaç duyuluyor. UC San Diego takımı, bu sorunu altın "mantar" nanoyapıları ve bunlara paralel altın şeritler geliştirerek çözdü. Bu sayede elektronlar, daha düşük bir voltajla (10 volt) altın metal üzerinden bırakılabiliyor.
Nature'da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre bilim adamları, sistemde 10 kat daha yüksek iletkenlik elde etmeyi başardılar. Bu ise cihazın transistör, güçlendirici veya fotoğraf algılayıcı olarak kullanılmasına olanak tanıyor. Sistem teoride daha az dirençle çalışabiliyor ve daha yüksek gücü kaldırabiliyor.
Şimdilik "kavram kanıtı" aşamasındaki araştırma gelecek vadediyor. Bundan sonraki adım, bu cihazların nasıl ölçeklenebileceğini ve performansın sınırlarını keşfetmek olacak.