Birlemiş Milletlerin, soykırım konusuna değinen başarılı senaryosu nedeniyle ekibini Genel Kurula davet ettiği 2013 yapımı Battlestar Galactica dizisinde, yapay zekalı robotlardan kaçarak hayatlarını kurtarmaya çalışan insan savaşçılar yapay zekayı tamamen yok edecek bir noktaya geldiklerinde, "acaba bir soykırım mı yapıyoruz, çünkü onlar robot da olsalar, düşünüyorlar ve hissediyorlar" diyerek ikiye ayrılmışlardı.
Yapay zekaya bir gün bu kadar yoğun empati besleyebilir miyiz bilemeyiz ancak, yakında herkesi işinden edecek olan bu teknolojiye şu anda nefret yağıyor.
Bir insan kaynakları şirketi de, her gün incelemek zorunda oldukları binlerce iş başvuru dosyasını daha iyi analiz edebilmek için yapay zeka teknolojisine başvurup sonra da bunu kendi reklamı için kullanmak isteyince, ortalık karıştı.
Şirketin yöneticileri şov yaparak büyük şirketlerin dikkatini çekmek ve daha fazla müşteri kazanmak için yapay zekalı algoritmalara gerçek bir çalışanmış gibi kimlik ve yasal haklar tanıdıklarını açıklayınca, bu işgüzarlığın bedelini tüm dünyadan ağır eleştiriler ve hakaretler işiterek ödediler.
İnsanlar, bu şirketin verdiği iş ilanlarına başvurmayacaklarını ilan ettiler ve şirket yöneticilerini insanları işlerinden ettikleri için suçladılar. Hemen ardından da şirketin yapay zekalı servislerini iptal ettiğini açıklaması da tepkilerin başarılı olduğunu gösteriyor.
IK şirketi Lattice'in CEO'su Sarah Franklin 9 Temmuz tarihli blog yazısında "Bugün Lattice yapay zeka tarihi yazıyor. Lattice'te dijital çalışanlara resmi çalışan kayıtları veren ilk şirket olacağız. Dijital çalışanlar güvenli bir şekilde işe alınacak, eğitilecek ve kendilerine hedefler, performans ölçümleri, uygun sistem erişimi ve hatta bir yönetici atanacak. Tıpkı herhangi bir kişi gibi" demişti.
Kimse bu fikri sevmeyince 180 derece çark
Ancak tepkilerin ardından, 12 Temmuz'da yaptıkları açıklamada bu projeyi iptal ettiklerini duyurdular. Ne işe alınmak için başvuru yapacak insanlar, ne de eleman aramak için Lattice'e başvuran kurumlar, insanların yapay zeka tarafından ölçülüp ruhsuzca değerlendirilmeye alınması fikrine pek sıcak bakmadılar.
Yapay zekanın iş dünyasına girmesi kaçınılmaz ancak bu gerçekleşmeden önce büyük kavgalar çıkacak gibi görünüyor.