Oxford Üniversitesi'nden Profesör Sandra Wachter, yapay zekanın insanlığı yok edebileceği yönündeki uyarılardan pek memnun görünmüyor. Watcher'a göre bu uyarılar, yapanların kendileri için bir "reklam kampanyası" şekline gelmiş durumda. Başka bir deyişle uyarı yayınlayanlar, bu uayarıları kendi reklamlarını yapmak için kullanıyor.
Risklerin, salgın hastalıklar veya nükleer savaşla aynı aciliyette ele alınması gerektiğini iddia eden son uyarı, aralarında yapay zeka öncülerinin de bulunduğu düzinelerce uzman tarafından imzalandı. Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, çarşamba günü bu açıklamayı retweet'leyerek hükümetin konuyu çok dikkatli bir şekilde incelediğini söyledi.
Profesör Wachter, yazıda dile getirilen riskin bir bilim kurgu fantezisi olduğunu iddia ediyor ve bunu Terminatör filmine benzetiyor. Wachter, üzerinde durulması gereken risklerin bunlar olmadığını, teknoloji hakkında bildiklerimizin, yapay zeka nedeniyle insan neslinin tükenmesi olasılığının sıfıra yakın olduğunu söylüyor. Açıklamayı imzalayanları ise "fon toplamak için kendi reklamlarını yapmakla" suçluyor.
Yapay zeka uygulamaları, ünlülerin ve politikacıların sahte görüntülerini paylaşan kullanıcılar ve üniversitede dersleri için ChatGPT kullanan öğrencilerle internette viral hale geldi. Ancak yapay zeka, röntgen, tarama ve ultrason gibi tıbbi görüntüleri analiz eden algoritmalar gibi görevleri de yerine getirebiliyor ve doktorların kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkları daha doğru ve hızlı bir şekilde teşhis etmesine olanak sağlıyor. En azından şimdiye kadar gördüklerimiz bize bunu gösteriyor. Ama yapay zekanın insanlık için ne derece tehlikeli olabileceği konusunda uzun zamandır bir tartışma dönüyor ve bu tartışma kısa zamanda bitecek gibi görünmüyor.